Nederland is een echt wandelland. Het voordeel is dat je tijdens het wandelen echt de tijd hebt om in het landschap op te gaan. In Nederland kom je een prachtig en afwisselend landschap tegen. Daarnaast is wandelen in Nederland ook heel veilig. Je hoeft er niet langs de autoweg te lopen, zoals in sommige landen wel zo is. Nederland heeft bijna 12.000 kilometer aan wandelpaden geschikt voor de lange-afstand-wandelaar. Dit zijn de LAW-paden. Deze paden worden door Wandelnet met 900 vrijwilligers, Nivion en een aantal andere organisaties onderhouden. Er zijn heel veel gave Lange-Afstand-Wandelpaden in Nederland. Hieronder beschrijven we vijf bijzondere wandelpaden, die je als fanatiek wandelaar niet mag missen als je op wandelvakantie wil in eigen land.
Inhoudsopgave
Het Pieterpad
Natuurlijk mag het wereldberoemde Pieterpad niet ontbreken in deze lijst. Veel wandelaar hebben dit pad hoog op hun wensenlijst staan. Het pad loopt van Pieterburen in het noorden van de provincie Groningen tot en met de Sint Pieterberg in de provincie Utrecht. Het is dus écht een Lange-Afstand-Wandelpad. De route is 492 kilometer lang en is dus alleen voor de geoefende wandelaar geschikt. Volgens de officiële website kiezen de meeste mensen om de wandeltocht te maken in 16, 26 of 38 etappes. Een hele bijzondere wandeltocht waar je vele hoogtepunten tegenkomt. Onderweg overnacht en eet je in speciale Pleisterplaatsen, die vaak voor wandelaars leuke aanbiedingen hebben.
Nederlands Kustpad
Deze route is opgesplitst in drie delen. Als je de gehele route wandelt ben je ruim 700 kilometer onderweg. Je wandelt van Zeeland naar Groningen (of andersom) via de kust. Deze route vertoont veel gelijkenissen met de LF1 Kustroute voor fietsers. Een prachtige route waarbij je altijd in de buurt van de kust blijft. Onderweg zijn er talloze interessante natuurgebieden en duingebieden om te ontdekken. Je hoeft ook nooit lang naar een slaapplek te zoeken. Op deze route heb je ruim de keuze! Het is ook leuk om een deel van deze route te lopen, als je 700 kilometer teveel vindt.
Pionierspad
Wandel in ruim 200 kilometer van Steenwijk naar Muiden. De wandeling neemt je mee over de voormalige bodem van de Zuiderzee. Hoogtepunten zijn natuurlijk Muiderslot, wandelen door Giethoorn en een bezoek aan de Oostvaardersplassen. Je wandelt van zuid naar noord Flevoland met als eindpunt (of startpunt) Muiden. Hoewel Flevoland bij veel mensen niet hoog op de wandel-wenslijst staat, is het toch een enorm interessante provincie. Helemaal als je bedenkt dat de Zuiderzee pas een halve eeuw drooggelegd is.
Trekvogelpad
Het trekvogelpad loopt van het westen naar het oosten. Sommige mensen noemen het ook wel een soort tweede Pieterpad, maar dan verticaal. De route neemt je mee langs de vele gebieden waar bijzondere vogels in Nederland zich verschuilen. Het is een van de meest diverse LAW-paden in Nederland qua landschap. De route is 400 kilometer lang. Hoogtepunten zijn o.a. de Utrechtse Heuvelrug, diverse veenlandschappen en de natuur in de Achterhoek. Vergeet zeker geen goede verrekijker mee te nemen om vogels te spotten onderweg!
Westerborkpad
Het Westerborkpad neemt je mee van Amsterdam naar het voormalig kamp Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog verzamelden joden zich bij de Hollandsche Schouwburg. Vanaf Amsterdam werden zij naar Kamp Westerbork getransporteerd. Dit was een doorgangskamp in Nederland. Vanaf hier werden Joden op de trein naar de diverse vernietigingskampen en concentratiekampen in Europa vervoert. Het Westerbork pad staat in teken van de reis die de Joden af moesten leggen in Nederland. Je wandelt in 340 kilometer langs diverse treinsporen en stations naar Westerbork.