Voordelen van reishangmatten: lichtgewicht en draagbaar

Reishangmat

Toen ik in mijn tienerjaren een reis maakte door Australië als backpacker, sliep ik regelmatig in een hangmat. Ik had bij een outdoorwinkel in Sydney een Jungle Hammock Set gekocht. In de steden sliep ik als – echte backpacker – in de goedkope hostels. Eenmaal in de natuur vond ik het heerlijk om in een hangmat te liggen. In sommige gebieden (meer richting de oostkust) moest ik er wel een klamboe overheen doen. Een reishangmat is echt heerlijk om bij je te hebben. Niet alleen voor lange en avontuurlijke reizen, maar ook voor op de camping of fietsvakantie. Voor kinderen is het ook enorm leuk om in een reishangmat te slapen. Hieronder heb ik de voordelen van de hangmat voor je bekeken.

Lichtgewicht: ideaal voor backpackers en avonturiers

Een van de belangrijkste voordelen van reishangmatten is dat ze erg licht zijn. Als je graag reist met een rugzak, weet je hoe belangrijk elke gram is. Een reishangmat voegt nauwelijks gewicht toe aan je bagage. Zo kun je genieten van comfort zonder te veel mee te slepen. Dit is vooral handig als je lange afstanden gaat afleggen, of het nu een trektocht door de bergen is of een reis met meerdere stops. Het is ook nog eens veel goedkoper dan een hele lichtgewicht tent.

Ter vergelijking: De bekendste trekkerstent: MSR Hubba Hubba weegt rond de 1,5kg. Een reishangmat vaak rond de 500 gram.

Reishangmat is bijzonder draagbaar

Reishangmatten zijn niet alleen licht, maar ook uitermate draagbaar. Ze zijn snel en gemakkelijk op te zetten en weer af te breken. De meeste modellen komen met een compacte opbergtas. Die tas past gemakkelijk in je rugzak of zelfs in je handbagage. Dat betekent dat je je hangmat overal mee naartoe kunt nemen: van een strandvakantie tot een kampeertrip in het bos.

Eenvoudige installatie van de hangmat

De meeste reishangmatten zijn ontworpen voor gebruiksgemak. Je hebt geen ingewikkelde instructies of extra gereedschap nodig om ze op te hangen. Vaak zijn een paar stevige bomen al voldoende. Zelfs als je geen ervaring hebt met hangmatten, kun je binnen enkele minuten genieten van je eigen relaxplek. De eerste keren vond ik het wel lastig om een goede plek te vinden, maar je wordt er steeds handiger in. Als ik nu een camping of natuurgebied bezoek, zie ik meteen al meerdere plekken waar ik de hangmat goed op zou kunnen hangen!

reishangmat kopen

Veelzijdigheid: meer dan alleen een slaapplek

Reishangmatten zijn niet alleen om in te slapen. Je kunt ze ook gebruiken als picknickkleed. Ze zijn ook ideaal om gewoon even in te liggen en een boek te lezen of naar muziek te luisteren. Deze veelzijdigheid maakt een reishangmat – naar mijn mening – echt een uitstekende aanvulling op elke reis.

Ruimtebesparing in je bagage

Omdat een reishangmat zo compact is, bespaar je ook ruimte in je bagage. Dit is een groot voordeel als je met een beperkte hoeveelheid bagage reist. Je hoeft niet langer een grote, omvangrijke tent mee te nemen. Een reishangmat geeft je de vrijheid om licht te reizen en toch comfortabel te slapen.

Hangmatten hebben minder impact op de natuur

Tenslotte is het gebruik van een reishangmat vaak minder belastend voor de natuur dan het opzetten van een tent. Je hebt geen vlakke ondergrond nodig en je beschadigt de vegetatie minder. Zo kun je genieten van de natuur zonder deze te schaden. Let daarbij wel op de volgende dingen:

  • Gebruik boomvriendelijke hangmatbanden: aanpasbaar in lengte en niet schadelijk voor de boom. In het Engels wordt dit Tree Straps genoemd. In het Nederlands Hangmat Ophanglussen.
  • Stevig touw als alternatief: Heb je geen hangmat ophanglussen? Dan gebruik je een stevig touw. Je neemt twee lengtes van dit touw en maakt lussen aan de uiteinden van je hangmat. Bevestig deze vervolgens aan de bomen.
  • Overweeg een hangmatstandaard: geen bomen nodig
  • Verankerde palen: een permanente optie zonder bomen te beschadigen
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie