Eerder hebben we al uitgebreid geschreven over het begrip duurzame mode. Het gaat hier voornamelijk over het zo milieuvriendelijk ontwerpen, maken en vervoeren van duurzame kleding en producten. Eén van de factoren van duurzame mode is de duurzaamheid van de stof. Sommige shirts kun je na een paar maanden dragen weggooien (snelle mode, kleding als wegwerpartikel). Andere artikelen kun je jarenlang plezier van hebben en kan ook veel hebben. Outdoorkleding is vaak zo gemaakt dat het lang mee gaat. Duurzaamheid staat bij outdoormerken en winkels dan ook hoog in het vaandel. Je wilt niet dat tijdens een lange meerdaagse hike je broek scheurt of de naden van de regenjas kapot gaan. Er zijn meerdere eigenschappen die een bepaalde stof duurzaam maken en daarmee meer geschikt voor kleding met outdoor-eigenschappen.
Inhoudsopgave
Belangrijk bij outdoor producten
Er zijn grofweg 7 factoren waarbij gekeken wordt als het gaat om de duurzaamheid van de stof. Duurzaam is in dit geval: hoe lang gaat het mee. Er wordt bij producten die voor outdoor doeleinden zijn gemaakt ook gekeken naar de weersomstandigheden. Elke soort stof heeft natuurlijk weer eigen eigenschappen waardoor het meer of minder geschikt is voor een bepaald doel.
7 factoren waar je op let
- Vezelgehalte
- Soort weefsel
- Wasbaarheid
- Kleurvastheid
- Garendikte
- Kleurvastheid
- UV-bestendigheid
- Bestendigheid tegen schimmels
Welke stoffen zijn duurzaam?
Het is lastig om per stof aan te geven of het duurzaam is of juist niet. Zo is traditioneel katoen gemaakt van chemisch intensieve gewassen, maar kan het ook gemaakt worden van gerecyclede materialen. Bij het laatste wordt veel minder water en energie gebruikt om het te maken. Het is dan ook een van de meest duurzame vezels op de markt. Daarnaast kun je ook kijken naar de volgende stoffen:
- Biologisch hennep
- Biologisch linnen
- Tencel
- Piñatex
- Econyl
- Qmonos