Een hoofdlamp kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Het grote voordeel van dit type verlichting is dat je de handen volledig vrij kan houden. Het hoofdlampje zien we veel terug bij kampeerders, maar is ook voor hikers, hardlopers, suppers en backpackers een ideale accessoire. Je kan het op dit gebied zo gek maken als je het zelf wilt. Er zijn hoofdlampen waarmee je een enorme afstand kan verlichten, dure lampjes, goedkope lampen en soorten met meerdere lichtniveaus. Welke hoofdlamp goed bij jou past, hangt van meerdere factoren af, zoals je doel en budget. Hieronder lees je waar je allemaal op moet letten als je een hoofdlamp gaat kopen.
Inhoudsopgave
Waarbij gebruik je een hoofdlamp?
Een hoofdlamp gebruik je niet alleen maar op de camping. Je kan dit type verlichting voor meerdere doeleinden gebruiken. Enkele voorbeelden waarbij je een hoofdlampje goed kan gebruiken:
Tip: Voordat je tot aankoop overgaat of op zoektocht gaat, is het handig om eerst je doel te bepalen. Zo let je bij een lamp voor op de camping meer op batterijleven en hoeveel licht de lamp geeft. Zoek je een lampje voor hardlopen, dan let je meer op gewicht.
Waar moet je allemaal op letten?
Ga je een hoofdlamp kopen? Houd dan zeker rekening met de volgende punten:

Straal van de hoofdlamp
- Spotlight: Dit soort lampjes verlichten het pad voor je, maar verlichten niet in de breedte. Dit wordt ook wel een spot lamp of spot beam genoemd. Handig voor als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of wandelen, want dan wil je eigenlijk alleen het pad zien.
- Brede straal: Een brede straal verlicht naast het pad ook de objecten die er naast liggen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het kamperen, zodat je de scheerlijnen en haringen niet over het hoofd zit als je naar het toiletgebouw loopt.
- Variabel: Sommige hoofdlampen hebben meerdere straalstanden, waardoor je kan kiezen tussen spot en breed.
De lichtsterkte
In de wereld van verlichting spreekt met over lumen. Dit woord, wat in het Latijn licht betekent, is een meeteenheid waarmee de lichtsterkte wordt gemeten. Zo wil je tijdens het klimmen een goede sterke lichtstraal hebben, maar heb je hier minder behoefte aan op de camping. Sommige lampen zijn ook dimbaar.
Handig om te weten: Gemiddeld kan je er vanuit gaan dat 100 tot 150 lumen prima is voor normale activiteiten met de hoofdlamp, zoals op de camping of hardlopen. Ben je een avontuurlijke reiziger en wil je bijvoorbeeld in de nacht routes volgen en zoeken, dan ga je al snel richting de 350 lumen voor een hoofdlamp. De meeste hoofdlampen hebben een lichtsterkte tussen de 100 en 200 lumen.
Afstand van de lichtstraal
Voor sommige doeleinden is het handig als je zover mogelijk het pad kan zijn. Ben je bijvoorbeeld in de schemering, avond of nacht aan het hardlopen, dan wil je het pad voor je goed zien. Een grote lichtafstand is dan erg belangrijk. Dit is op de camping minder van toepassing. Bij vrijwel alle goede hoofdlampen staat in de specificaties wat de afstand bij maximale lichtsterkte is. Bepaal voor jezelf of je dit nodig hebt.
Helderheidsniveaus instellen
Bij veel lampjes kun je zelf kiezen uit meerdere helderheidsniveaus. Hoeveel niveaus je wil hebben is afhankelijk van je doel. Ik vind het persoonlijk erg fijn om zoveel mogelijk standen te hebben. Ga ik bijvoorbeeld hardlopen, dan wil ik niet overal het gehele pad verlichten met maximale stand, maar bij tegenliggers de lamp wat minder fel zetten. Ik zoek altijd een hoofdlamp met minimaal 3 helderheidsniveaus. Daarnaast heb je ook hoofdlampen met rood licht, waarmee je omstanders niet tot last bent, maar zelf wel goed kan zien. Andere lampen gebruiken hiervoor voor dichtbij groen licht.

Manier van opladen en hoe lang de batterij meegaat
Sommige hoofdlampen maken gebruik van batterijen, anderen moet je opladen via een USB-kabel of stekkerblok. Bedenk goed of je altijd in de buurt bent van een stroombron of dat je liever met verwisselbare batterijen werkt. In de specificaties van de hoofdlamp staat ook vaak hoe lang de lamp meegaat per oplaadbeurt. Ga je avontuurlijk kamperen, dan kies je voor een lamp met een lange duur tussen oplaadbeurten. Sta je op een camping, dan let je hier wellicht wat minder op.
Het totale gewicht
Hoewel je na een tijdje vaak niet merkt dat je een hoofdlamp op hebt, is het toch handig om even te kijken naar het totale gewicht. Vooral als je een sport gaat uitoefenen, zoals hardlopen en klimmen, is elke gram minder mooi meegenomen! Er zijn zelfs modellen waarbij de batterij aan de achterkant van het bandje zit verwerkt en dus op het achterhoofd valt.
Waterbestendigheid
Hoofdlampen krijgen van de fabrikant een IPX rating mee. Aan de hand hiervan kun je zien hoe waterbestendig het geheel is. Denk je de lamp veel te moeten gebruiken terwijl het regent of met de kans dat je door het water moet hiken, dan let je hier extra op.