Tijdens het wandelen kan je op verschillende manieren navigeren. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van één van de verschillende kompassen. Hierbij kan je denken aan een spiegelplaatkompas of een spiegelpeilkompas. Natuurlijk kan je navigeren met behulp van een kaart en een navigatie accessoire zoals een kaarthoekmeter. Er zijn ook verschillende GPS-navigatietoestellen die je kan gebruiken als wandelnavigatie.
Inhoudsopgave
Navigeren met kompas tijdens het wandelen
Wil jij altijd kunnen navigeren en niet vastlopen wanneer jouw GPS-navigatietoestel een lege batterij heeft? Dan kan je overwegen om een kompas te gebruiken bij het navigeren. Een kompas is een vrij draaiende magneet. Deze magneet richt zich naar het magnetische veld van de aarde en wijst hierdoor altijd naar de magnetische Noordpool. Dit is echter wel iets anders dan het geografische Noorden. Dit is het Noorden dat aangegeven staat op de kaart. Er zijn verschillende soorten kompassen verkrijgbaar die je kunt gebruiken bij het navigeren tijdens het wandelen. Zo heb je de spiegelpeilkompassen, peilspiegelkompassen, vloeistofkompassen en peilkompassen met een spiegel die je kan gebruiken om mee te navigeren. Hieronder vind je een korte uitleg van de plaatkompas en spiegelplaatkompas.
Plaatkompas
Eén van de meest eenvoudige kompassen die je aan kan schaffen is de plaatkompas. Dit is een kompas op een doorzichtige plaat. Op de plaatkompas vind je vaak de schaalverdelingen. Zo kan je makkelijk de afstanden op de kaart opmeten en omrekenen. Plaatkompassen zijn de meest goedkope kompassen.
Spiegelplaatkompas
Met een spiegelplaatkompas kan je een precieze peiling doen van een richting naar een object. Plaatkompassen met een spiegel hebben een spiegel boven de kompasroos. Je kan op deze manier óver het kompas kijken naar het object en tegelijkertijd óp het kompas naar de naald.
Wandelkaart gebruiken als wandelnavigatie
Er zijn verschillende webwinkels waar je wandelkaarten (topografische kaarten) kan vinden. Een goede wandelkaart heeft een schaal van 1:25.000 of 1:50.000. Het liefst vind je op de wandelkaart óók veel details en wandelinformatie.
Wandelen met een wandelgids
Naast wandelkaarten zijn er ook veel leuke wandelgidsen verkrijgbaar. Hierin vind je naast wandelkaarten vaak een beschrijving van de route, informatie over de omgeving en het landschap én adressen waar je kunt overnachten. Je hebt wandelgidsen waarin bijvoorbeeld een LAW wordt beschreven (een Lange Afstand Wandelpad) of wandelgidsen waarin verschillende kortere wandelroutes staan beschreven.
Kaarthoekmeter
Een kaarthoekmeter (ook wel een Roomer genoemd) is een doorzichtig plastic kaartje. Het lijkt een klein beetje op een doorzichtige liniaal met meer details en een andere vorm. Je kan dit kaartje gebruiken om op een topografische wandelkaart zeer nauwkeurig een coördinaat te bepalen. Soms kan je ook een kaarthoekmeter mét kompasroos bestellen.
Wandelen met GPS wandelnavigatie
Wil jij wandelen met een GPS toestel? Wanneer je op zoek gaat naar de meest geschikte wandelnavigatie is het slim om te kijken naar de afstanden die je gaat lopen, de toegang die je hebt tot stroom en de omgeving waar je gaat wandelen. Ga je wandelen op moeilijk begaanbaar terrein? Dan wil je ook kunnen navigeren wanneer je tussendoor stilstaat. Om dit te kunnen doen heb je een GPS systeem nodig met een elektronisch kompas. Vooral de Garmin wandelnavigatie is ontzettend populair. In afgelegen gebieden is het fijn als je toch contact op kan nemen met de buitenwereld. Hier heb je speciale GPS systemen met SOS en satellietcommunicatie voor.
Navigeren met een kompas op het zuidelijk halfrond
Handig om te weten: Wil je op het zuidelijk halfrond kunnen navigeren met een kompas? Dan heb je een speciaal kompas nodig. Geschikte kompassen herken je wanneer ze “global” als term in de naam hebben.
Wandelnavigatie app
Naast verschillende fietsnavigatie apps zijn er tegenwoordig ook wandelnavigatie apps die je kan downloaden om te navigeren tijdens een wandeling. Bekende apps zijn bijvoorbeeld Komoot (één van onze favorieten), Wandelzapp, Klompenpaden app, Natuur Routes (van Natuurmonumenten) en Locus Map.
Maak jij gebruik van een andere wandelnavigatie app? Laat het dan weten onder deze blog!