Bikepacking is heel kort gezegd een fietsvakantie voor avonturiers. Nou vinden wij dat de meeste fietsvakanties voor avonturiers zijn, maar bikepacking gaat nog een stapje verder. Iedereen die op fietsvakantie is geweest heeft wel eens meegemaakt dat hij/zij op een punt (of meerdere punten) op de route terecht kwam op een “slechtere” weg. Vaak zijn dit onverharde wegen die je net wel (of net niet) met de toerfiets kan befietsen. Dit zijn precies de wegen die de “bikepacker” opzoekt.
Inhoudsopgave
De definitie bikepacking?
In het Engels wordt bikepacking ook nog wel eens Mixed Terrain Cycle Touring of off-road touring genoemd. De onverharde wegen die je af en toe tegenkomt tijdens een gewone fietsvakantie zoek je tijdens bikepacking juist op. Ook schromen veel bikepackers het nemen van mountainbikeroutes en paden dwars door de natuur niet.
Wat is het verschil tussen bikepacking en fietsvakantie
Het grootste verschil tussen een “gewone” fietsvakantie en bikepacking is dat je minimalistisch op reis gaat. Waar wij met fietsvakantie wel eens kleding meenamen die we in een 4-weekse vakantie niet één keer droegen, heb je hier tijdens bikepacking géén ruimte voor. Het doel is om alleen mee te nemen wat je écht nodig hebt en zoveel mogelijk thuis te laten.
Mixed terrain cycle touring
Waar je tijdens “gewone” fietsvakanties vooral op de weg fietst, zoek je met bikepacking ook andere terreinen op. Denk bijvoorbeeld aan bospaden. Vandaar dat bikepacking in het engels ook nog wel eens “mixed terrain cycle touring” wordt genoemd.
Soorten fietsen voor bikepacking
Bikepackers maken gebruik van verschillende soorten fietsen. Uiteraard hangt de soort fiets die je kiest af van de routes die je wilt gaan fietsen. Hieronder hebben wij een aantal veelgebruikte soorten fietsen voor tijdens een bikepacking trip op een rij gezet. Eigenlijk kan je met iedere fiets gaan bikepacken, zelfs met een racefiets!
Gravelbike
Een nieuw soort fiets waar veel gebruik van gemaakt wordt tijdens bikepacking trips is de gravelbike. De gravelbike zou je kunnen zien als een combinatie van een racefiets en een mountainbike. Hij lijkt op een cyclocross fiets maar is comfortabeler over langere afstanden. Deze fiets is ideaal voor de onverharde paadjes. Wanneer je in echt ruige gebieden gaat fietsen kan deze fiets iets minder geschikt zijn.
Trekkingfiets/Toerfiets/ Hybridefiets
Een trekkingfiets, of toerfiets wordt vaak gebruikt tijdens de “gewone” fietsvakanties. Op een trekkingfiets, zit je in een zeer comfortabele houding, handig voor tijdens lange afstanden. De fietsen zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Dit soort vakantiefietsen zijn vooral geschikt om te gebruiken op de weg. Wil je veel onverharde stukken gaan fietsen? Dan kan je misschien beter voor een gravelbike of mountainbike kiezen.
Mountainbike
In de ruigere landschappen kiezen veel bikepackers vaak toch liever voor een mountainbike. Een mountainbike met bredere banden en een grover profiel kan de meer uitdagende landschappen ook prima aan! Welke soort jij kiest hangt van het landschap af waar je doorheen wilt fietsen. Een Fatbike heeft bijvoorbeeld nog bredere banden waardoor je goed kan fietsen over sneeuw, zand en door modder.
Fietstassen voor Bikepacking
De fietstassen die je gebruikt om al je spullen in op te bergen zijn anders dan de fietstassen die gebruikt worden tijdens de traditionele fietsvakanties. De tassen worden zoveel mogelijk aan het frame vastgemaakt in plaats van aan de bagagedragers en aan rekken aan de voorkant rondom het voorwiel van de fiets. De tassen zijn vaak ook kleiner, je kan er dus minder in opbergen. Een voordeel is wel dat je lichter en wendbaarder bent. Bekijk ook de Vaude fietstassen.
Goedkoop bikepacken (voor beginners)
Wanneer je besluit te gaan bikepacken kan de moed je in de schoenen zakken wanneer je de prijzen van alle benodigdheden ziet. Gelukkig hoef je tijdens een eerste bikepacking weekend of vakantie niet meteen kapitalen uit te geven. Je hoeft niet direct de hoofdprijs uit te geven aan een nieuwe fiets en aan alle materialen zoals fietstassen. Wij hebben een aantal goedkope travellinghacks voor bikepackers op een rijtje gezet. Eén van deze travellinghacks is het gebruik van Drybags in plaats van fietstassen. Goedkoper om aan te schaffen, maar ze kunnen prima dienen als vervanging van duurdere fietstassen.
Waar koop je fietstassen en materiaal
Er zijn verschillende (web-) winkels die fietstassen en ander materiaal voor bikepacking trips verkopen. Een aantal winkels zijn bijvoorbeeld Decathlon en Bever. Zelfs op Aliexpress vind je verschillende fietstassen voor een mooie prijs.
Bever
Eén van de grootste “buitenwinkels” van Nederland is Bever. Bever heeft in Nederland 40 fysieke winkels en natuurlijk de online winkel.
Decathlon
Tenten en andere slaapmogelijkheden
Tijdens bikepacking kan je ervoor kiezen om een tent mee te nemen of voor een andere slaapruimte te kiezen. Er zijn verschillende bikepackers die tijdens een reis door de bergen gebruik maken van trekkershutten om droog in te overnachten.
Wanneer je gaat bikepacken wil je het liefst een zo licht mogelijke tent meenemen die zo min mogelijk ruimte inneemt. Gelukkig zijn deze tenten verkrijgbaar in verschillende webwinkels. Trekking tenten worden ze onder andere genoemd. Deze tenten worden ook gebruikt tijdens wandelvakanties en wegen dus niet veel.
Goedkopere en lichtere opties in plaats van een tent
Niet iedereen is er fan van om een tent mee te slepen op de fiets. Hoe lichter en/of avontuurlijker iemand wil reizen, hoe vaker iemand kiest voor een andere slaapoptie. Zo zijn er ook tarps, bivakzakken, bothy bags en waterdichte slaapzakhoezen verkrijgbaar. Opties die vrijwel niks wegen en ook bijna geen ruimte innemen, maar waar je wel in/onder kan overnachten.