Wanneer je op zoek gaat naar de verschillende planten die in Nederland (of in het buitenland) in de natuur voorkomen lees je vaak of het gaat om een wilde plant óf om een verwilderde tuinplant. Zo kwamen wij erachter dat het vingerhoedskruid (een bosbloem die wij regelmatig tegenkomen) eigenlijk geen wilde plant is maar een verwilderde tuinplant. Ook kan het zo zijn dat je in jouw tuin opeens wilde planten tegenkomt. Maar wat is nou precies het verschil én wat zijn bekende wilde planten in Nederland? Dat lees je in deze blog.
Inhoudsopgave
Wilde plant of verwilderde tuinplant?
Hoe maak je nou het onderscheid tussen een wilde plant en een verwilderde tuinplant? Niet iedere plant die in het “wild” groeit is namelijk een “wilde” plant. Dat kan je zien aan het vingerhoedskruid, dat wij tijdens boswandelingen veel op open plekken in het bos tegenkomen. Een overzicht van alle wilde planten in Nederland vind je op Wikipedia. De wilde soorten planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied. In Nederland zijn er ongeveer 2000 wilde planten.
Populaire wilde planten
Als je kijkt naar de wilde planten waar veel op gezocht wordt komen de onderstaande planten duidelijk naar voren. Over enkele soorten waren wij zelf erg verrast dat ze hier in Nederland als “wilde” plant voorkomen. Waar wij in Spanje achter de camping zochten naar tijm en rozemarijn als kruiden voor tijdens het koken, hadden we niet gedacht dat je in Nederland oregano kon vinden als wilde plant!
Wilde marjolein
Wanneer je een bezoekje brengt aan tuincentra (of zelfs aan supermarkten) vind je de wilde marjolein ook wel eens terug onder de naam oregano. Inderdaad ja, het kruid dat in Italië en Griekenland veel in de keuken wordt gebruikt, bijvoorbeeld als onderdeel van pizzakruiden. Het is wel goed om te weten dat de hoeveelheid zon waar de plant mee in aanraking komt van invloed is op de smaak van het kruid. In Nederland komt de plant vooral voor op dijkhellingen en kalkgrond. Ook insecten zijn gek op deze plant vooral omdat de nectar van deze plant een hoog suikergehalte heeft. In juli/augustus bloeit de plant, vrij laat dus.
Kardinaalsmuts
Wilde kardinaalsmuts is een struik die zo’n 3 meter hoog kan worden. Je herkent deze wilde plant vooral goed wanneer hij vol zit met prachtige rode en oranje gekleurde vruchten. Insecten zijn gek op de nectar van deze plant en verschillende soorten vogels eten graag de zaden. Hierdoor helpen de vogels ook nog eens bij de verspreiding van de wilde kardinaalsmuts. Voor mensen zijn de vruchten echter wel giftig. Je vindt deze wilde plant op verschillende plekken in Nederland. In de binnenduinen, maar ook in loofbossen en hagen en heggen.
Kamperfoelie
Wilde kamperfoelie herken je ’s nachts en ’s avonds aan de sterke geur die de witte bloemen verspreiden. Overdag vind je de struiken van deze plant in loofbossen en struweelranden. De spitse bloemen zijn roomwit tot geelachtig van kleur en trekken verschillende nachtvlinders aan. De wilde kamperfoelie bloeit van juni tot september. De buitenkant van de bloemen kunnen roodachtig van kleur zijn. De takken van de kamperfoelie lopen als een soort lianen om andere bomen heen.
Natuurlijke tuin of wilde tuin
Er zijn ook mensen die het liefst alleen maar wilde planten in de tuin willen en die gek zijn op wilde bloemen. Wil je een wilde tuin of een natuurlijke tuin aanleggen? Dan zijn er ook mensen die jou kunnen helpen met het ontwerp hiervan. Zij hebben vaak veel verstand van welke plant het goed doet op welke grond. Ook weten ze of een plant het liefst op een schaduwrijke plek staat of juist in de volle zon. Wanneer je je laat adviseren is de kans groter dat jouw tuin prachtig gaat groeien en bloeien en dat de blaadjes hun hoofd niet laten hangen van ellende.