Wildlifefotografie is een vorm van natuurfotografie. Veel mensen met een camera of drone hebben wel eens een foto gemaakt van een dier in het wild. Of het nu gaat om een foto van een vlinder op een bloem, een hommel op zoek naar nectar of een vogel in de tuin. Sommige fotografen gaan tot het extreme om een foto te maken van een wild dier. Anderen boeken zelfs hele vakanties speciaal om aan wildlifefotografie te doen. In dit artikel lees je over de verschillende vormen van wildlifefotografie, lees je een definitie en bekijk je een aantal vormen.
Inhoudsopgave
Wat is wildlifefotografie?
Met wildlifefotografie wordt het fotograferen van dieren in het wild bedoelt. In principe gaat om het fotograferen van allerlei soorten wilde dieren. De meeste fotografen nemen het liefst zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels als onderwerp. Ook het fotograferen van insecten valt onder wildlifefotografie, maar dit heeft een flinke overlap met macrofotografie. Vroeger, toen de objectieven nog niet heel snel waren en de filmgevoeligheid erg laag lag, werden er vooral foto’s gemaakt van dieren in gevangenschap. Tegenwoordig wordt dit – door de meeste mensen – niet meer gezien als wildlifefotografie. Het gaat hier dan eerder om dierentuinfotografie of zoophotography.
Wist je dat: Wildlifefotografie is een onderdeel van natuurfotografie en wordt in het Engels Wildlife photography genoemd.
Voorbeelden van Wildlife photography
Hieronder zie je een aantal foto’s die vallen onder deze categorie.
Leuk om te weten: Ik sprak onlangs iemand die twee weken voorbereiding heeft getroffen om dé foto te maken van het uitvliegen van spreeuwen uit een nestje. Gekleed in camouflage is hij eerst een paar dagen in de buurt gaan zitten van het nest, zonder een camera. Gewoon om de vogels te laten wennen dat hij er is en dat hij geen bedreiging vormt voor de spreeuwen. Daarna nam hij de camera mee en maakte af en toe een foto. Zo konden de vogels wennen aan het geluid. Na een tijdje waren de spreeuwen vertrouwd met zowel hem als de camera. Hij kon daarna dé foto maken die hij voor het oog had: een jonge spreeuw die het nest voor het eerst verlaat.
Hoe kan je zelf beginnen met wildfotografie?
Zoals je aan de bovenstaande voorbeelden kan zien, is wildlifefotografie erg breed. Het is dan ook niet lastig om er zelf mee te beginnen. In principe kan je met een telefoon ook al prima foto’s maken van wilde dieren en insecten. Veel smartphones zijn ook al voorzien van een macrostand waar je close-up foto’s mee kan maken. In de meest omstandigheden wil je echter wel een betere camera hebben. Afhankelijk van wat je gaat doen kies je er een lens bij. Ga je naar Afrika om wilde leeuwen te fotograferen? Dan is een zoomlens geen overbodige luxe. Voor macrofotografie zijn er hele gave macrolensen beschikbaar. Vind je het echt een leuke tak van fotografie? Dan kan je de hobby steeds meer uitbreiden met bijvoorbeeld camouflagespullen en betere lenzen. Een zoomlens is niet altijd verplicht. Er zijn genoeg wilde dieren waarbij je dicht in de buurt kan komen!