De mooiste natuurfoto’s maak je wanneer de lucht “interessant” is om naar te kijken. In de ochtend en avond tijdens golden hour krijgt alles om je heen een prachtige gouden gloed. Iets daarvoor zorgt een koelere tint voor een bijna sprookjesachtige en mysterieuze omgeving. Maar niet alleen de zonsopkomst en de zonsondergang zijn interessant. Minstens zo spectaculair zijn prachtige wolkenluchten. Alles over verschillende soorten wolken en hun kenmerken lees je in deze blog.
Inhoudsopgave
Wat is een wolk en hoe ontstaan wolken?
Een wolk is verzameling van waterdruppels of ijskristallen in de atmosfeer iets boven het aardoppervlak.
Wolken kan je onderverdelen in waterwolken, ijswolken of gemengde wolken. Wanneer waterdamp condenseert in een verzadigde lucht (met een relatieve luchtvochtigheid van 100%) rond condensatiekernen krijg je waterwolken. Mist is eigenlijk hetzelfde als een waterwolk. Verandert deze waterdamp langzaam in een vaste vorm? Dan krijg je ijskristallen waardoor de waterwolk een ijswolk wordt. Vind je in een wolk waterdruppels én ijskristallen? Dan worden deze wolken gemengde wolken genoemd.
Interessant weetje: In 2005 werd de Cloud Appreciation Society (CAS) opgericht, de wolkenwaarderingsvereniging. Deze vereniging heeft ook in Nederland vele honderden leden. Als lid kan je op online forums foto’s en de liefde voor wolken delen met andere wolkenliefhebbers.
Dit zijn de 4 wolkenfamilies
Net als bij planten en dieren heb je verschillende wolkenfamilies waar weer verschillende wolkengeslachten onder vallen. Deze wolkengeslachten kan je weer onderverdelen in verschillende wolkensoorten. Hieronder vind je de vier verschillende wolkenfamilies:
- Hoge wolken
- Middelhoge (of middelbare) wolken
- Verticaal ontwikkelde wolken
- Lage wolken
Maak kennis met de verschillende wolkengeslachten
Onder de vier wolkenfamilies vind je weer verschillende wolkengeslachten. Wolkengeslachten en wolkensoorten hebben naast de wetenschappelijke naam ook een Nederlandse naam waaraan je veel wolken al kan herkennen qua uiterlijk. Hieronder vind je de wolkengeslachten en de wolkenfamilies waar deze onder vallen.
Hoge wolken
- Cirrus (één variant hiervan zijn de veerwolken)
- Cirrocumulus
- Cirrostratus
Middelhoge (of middelbare) wolken
- Altocumulus (schapenwolk)
- Altostratus (matglaslucht)
- Nimbusstratus (regenlucht)
Verticaal ontwikkelde wolken
- Cumulus (stapelwolk)
- Cumulonimbus
Lage wolken
- Stratus (opgeloste mist)
- Stratocumulus (laaghangende bewolking)
- Mist
Dit zijn de wolkensoorten én ondersoorten
Onder de wolkenfamilies en de wolkengeslachten vallen ook nog verschillende wolkensoorten én wolkenondersoorten. Zie je voor een grote onweersbui een hele donkere lucht aan komen “rollen”? Dan is de kans groot dat dit een rolwolk is.
Veelgestelde vragen over wolken
Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over wolken. Heb je zelf nog vragen over wolken? Stuur ons dan gerust een bericht via ons contactformulier of laat een reactie achter onder deze blog.
Hoeveel soorten wolken bestaan er?
Er bestaan enorm veel verschillende wolken. Deze wolken zijn allemaal onderverdeeld in wolkenfamilies, wolkengeslachten, wolkensoorten én zelfs wolkenondersoorten.
Wat zijn de vier wolkenfamilies?
De vier verschillende wolkenfamilies waar de wolkengeslachten en wolkensoorten onder vallen. Dit zijn de hoge wolken, middelhoge wolken, lage wolken én verticaal ontwikkelde wolken.