Tijdens lange fietsritten en fietstours, die je bijvoorbeeld op fietsvakantie doet, kom je helaas in aanraking met het begrip zadelpijn. Het maakt in dit geval eigenlijk niet uit hoe sterk de benen zijn of hoe duur je fiets is. Pijn en ongemak komt helaas heel veel voor bij iedereen die lang fietst. Wil je écht geen zadelpijn, dan kun je altijd over een ligfiets kiezen. Wie gewoon op de normale fiets wilt blijven fietsen, kan een aantal dingen doen om zadelpijn tegen te gaan of in ieder geval flink te verzachten. In dit artikel bekijken we alle tips.
Inhoudsopgave
Wat is zadelpijn?
Zadelpijn is de pijn die men ervaart bij het lang zitten op een zadel. De pijn kan in meerdere vormen voorkomen, zoals schuurplekken, pijnlijke zitbotten en last van het perineum. De pijn wordt gevoeld in delen van het lichaam die in contact komen met het zadel tijdens het fietsen. Zadelpijn is een vrij normaal iets. Na lang op een zadel zitten is het dan ook normaal dat er een oncomfortabel gevoel optreedt. Wordt de zadelpijn te intens, dan moet je hier wel onmiddellijk iets tegen doen. Je kan deze pijn goed – voor een groot deel – voorkomen of verminderen.
Waar komt het door?
Zadelpijn kan veel oorzaken hebben. Het gaat vaak om een combinatie van de druk die het lichaam uitvoert op het zadel, wrijving die optreedt bij de trapbeweging, schuring met vocht en zweet en een verminderde bloedstroom.
Alle tips tegen zadelpijn op een rij
Zadelpijn kun je in veel gevallen (grotendeels) voorkomen. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de vele tips die wij zelf kennen en van andere fietsers hebben gehoord.
Fietsen in de juiste houding
Om pijn tijdens het fietsen tegen te gaan is het erg belangrijk om op de juiste manier op de fiets te zitten. Veel fietsenmakers kunnen je hier goed bij helpen. Daarnaast kan het – als je vaak lang fietst – zeker geen kwaad om een goede bikefit te laten doen. Hier wordt de fiets volledig afgestemd op jouw lichaam.
Fietsen met het juiste zadel
Deze tip is eigenlijk één van de belangrijkste tips om zadelpijn te voorkomen. Ga op zoek naar het juiste zadel. Dit is erg persoonlijk. Een goede fietsenmaker kan je zeker helpen bij deze zoektocht. Veel mannen zweren bij het Brook zadel B17 voor heren. Brooks heeft tegenwoordig ook een aantal modellen voor dames. Op de Outdoornow redactie zijn de vrouwen ook erg fan van zadels van het merk ISM. Toch raden we je altijd aan om even naar de fietsenmaker te gaan om daar je al je zadel-vragen te stellen. Hieronder zie je enkele voorbeelden ter inspiratie.
De keuze van een fietsbroek
Fietsen met de juiste fietsbroek aan is erg belangrijk om zadelpijnen te voorkomen. In dit geval loont het zeker om te investeren in een goede broek me een zeem van hoge kwaliteit. Dit comfort ga je echt merken op de fiets. Pas in de winkel veel soorten broeken en overweeg alle modellen (kort, lang, bib, koersbroek etc.). Tijdens het fietsen draag je natuurlijk geen ondergoed onder de fietsbroek.
Wist je dat: Er zijn grofweg twee soorten zadelpijn: Drukpijn en wrijvingspijn.
Speciale crème voor fietsers
Ga je op fietsvakantie of zit je vaak lang op de fiets? Dan mag de wereldberoemde Assos Chamois crème zeker niet ontbreken. Deze crème vermindert de wrijving tussen de zeem en billen en houdt de huid koel. Het remt tevens de ontstekingen én heeft een antibacteriële werking. Dit middeltje is erg favoriet bij fietsers en wielrenners. Andere opties zijn broekenvet, caseline of uierzalf. Hieronder zie je enkele van deze voorbeelden op een rij. Druk op de bekijk-knop voor meer informatie.
Schoon en droog
Dit zijn de twee toverwoorden als het gaat om zadelpijn. Zorg dat je altijd in een schone, droge fietsbroek rijdt. Neem bij lange meerdaagse fietstochten meerdere goede fietsbroeken mee. Na een dag fietsen is het handig om alles schoon te maken onder de douche. Het is dan verstandig om met goede antibacteriële zeep het gedeelte van het lichaam dat in contact komt met het zadel goed schoon te maken.
Tip: Bij uitslag door zweet en een branderig gevoel bij zadelpijn adviseren veel mensen en zadel van leer.
Zadelpijn vrouwen
De eisen van vrouwen op het gebied van zadels zijn anders dan die van mannen. Een goed fietszadel dames bij zadelpijn is erg belangrijk. De anatomie van de vrouw zit anders in elkaar dan bij mannen. Pijn bij de zitbotjes, pijn bij fietsen en pijn en last van de blaas zijn veelgehoorde klachten. In veel gevallen is het verstandig om een goede zithouding meting te laten doen (bikefit) en voor het juiste zadel te kiezen. ISM en Brooks zijn populaire merken die ook dames zadels maken. Daarnaast zijn de bovenstaande tips ook erg belangrijk om door te nemen. Toch is overleggen met de fietsenmaker of een specialist de beste tip die wij kunnen geven, en natuurlijk de Assos Chamois Creme 😉.
Pleisters gebruiken van RESKIN
Voor de wrijvingspijn zijn de speciale pleisters van RESKIN een uitkomst. Mannen kunnen deze pleister gebruiken op de liezen of het perineum. Dames gebruiken in de liezen of aan de achterkant onder de bil. De pleister verlicht de branderige pijn en verzacht ook de pijn die al is ontstaan door wrijving. Veel mensen zweren bij dit product, zowel als preventie als verlichting van de pijn. De pleisters zijn uitwasbaar en huidvriendelijk. Via de onderstaande bekijk-knop lees je er meer over.
Alle andere tips op een rij:
Naast de bovenstaande tips zou je ook eens tips uit de onderstaande opsomming kunnen proberen:
- Ga tijdens het fietsen regelmatig even op de pedalen staan. Dit is ook goed voor de doorbloeding.
- Zadels kun je vaak zowel in de hoogte als horizontaal afstellen. Dit laatste wordt soms nog wel eens over het hoofd gezien.
- Koop een ligfiets 😉
- Bouw het fietsen rustig op. Het is niet heel verstandig om uit het niets 8 uur op de fiets te gaan fietsen voor meerdere dagen. Train goed!
- De meeste klachten kunnen verholpen worden door te fietsen in de juiste houding (bikefit), zeem en zadel. Overleggen met een specialist is dus de belangrijkste tip van allemaal!
- Trap minder hard en zwaar. Als je minder wattage trapt oefen je minder druk uit op de pedalen en druk je minder hard op het zadel.
L.S.,
Als je ongemakken ervaart bij fietsen door wrijving aan het zitvlak is insmeren met Assos Chamois Créme een oplossing. Maar als je daarna nog last hebt van schraalheid moet je Sudocrem gebruiken na het fietsen, de volgende dag ben je van het probleem af.