Zonnebrand: Merken, soorten en milieuvriendelijke zonbescherming

zonnebrand

Vroeger was het helemaal “in” om te bakken en zo bruin mogelijk te worden – bijvoorbeeld door je huid in te smeren met olie zonder beschermingsfactor en door de hele dag in de zon te liggen. Tegenwoordig zijn mensen zich echter veel meer bewust van de gevaren van de straling van de zon. Toch kan het nog best lastig zijn om de juiste zonnebrand te kiezen. Er zijn zo veel merken en soorten dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt.

Zonnebrand voor buitensporters en buitenmensen

Als buitensporter of buitenmens zijn er bepaalde punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van geschikte zonnebrand. Hieronder vind je een lijst met punten die voor jou belangrijk zijn.

Duur van de bescherming

Ben jij lang in de buitenlucht actief? Dan is het fijn als je jezelf niet om de haverklap weer opnieuw in hoeft te smeren. Er zijn verschillende zonbeschermingsmiddelen die jouw huid voor een langere tijd kunnen beschermen. Riemann P20 zonnebrand staat bekend om de lange beschermingstijd. Deze zonnebrand beschermt wel tot 10 uur lang én is ook nog eens waterresistent.

Factor

Waar het vroeger helemaal in was om lang in de zon te bakken met een olie zonder SPF, wordt er nu aangeraden om te kiezen voor een zonnebrandcrème met (minimaal) factor 30.

Bescherming tegen UVA- en UVB straling

Dat je jouw huid goed moet beschermen tegen UV straling, dat is bij de meeste mensen wel bekend. Toch weet niet iedereen dat je jouw huid moet beschermen tegen zowel UVB- als UVA straling. SPF geeft alleen de bescherming tegen UVB aan. Je herkent de bescherming tegen UVA straling aan het logo in de vorm van een blauwe cirkel met daarin UVA op de verpakking van de zonnebrand.

Waterproof/waterresistente zonnebrand

Zweet je veel tijdens het sporten in de buitenlucht of ben je veel in het water? Dan wil je uiteraard dat de zonnebrand nog steeds goed werkt. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar waterproof zonnebrand.

Let op: Zonnebrand is na het openen 12 maanden houdbaar. Na 12 maanden beschermt de zonnebrand (crème) de huid niet goed meer. Dit komt omdat de SPF verminderd is. Na 12 maanden moet je dus weer nieuwe zonbescherming aanschaffen. Het is ook belangrijk om de fles zonbescherming niet in de volle zon te zetten. Hierdoor kan de beschermingsfactor achteruit gaan.

Milieuvriendelijke zonnebrand

Veel soorten zonnebrand bevatten schadelijke stoffen die het koraal en de vissen aantasten. Tegenwoordig zijn er ook merken die Reef Safe zonnebrand verkopen zonder deze schadelijke stoffen. Eén van de meest bekende merken op dit moment is het merk Naïf die zonnebrand op de markt heeft gebracht gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de zonnebrandproducten dierproefvrij zijn.

Welke ingrediënten van zonnebrand zijn schadelijk voor de natuur?

Er zijn bepaalde ingrediënten van zonbeschermingsproducten die schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Dit zijn sommige conserveringsmiddelen, antimicrobiële stoffen én sommige van de 26 allergenen in parfum. Ook sommige uv-filters en andere ingrediënten kunnen een (negatieve) invloed hebben op het leven in zee en in water. Wil je een duurzamere keuze maken? Dan kan je letten op het EU Ecolabel en/of het Nordic Swan Ecolabel.

Zonnebrand met minerale filters of met chemische filters

Er zijn zonbeschermingsproducten verkrijgbaar met minerale (fysische) filters óf met chemische filters. Beschermingsproducten met minerale (fysische) filters zorgen ervoor dat er een laagje op de huid komt die uv-straling weerkaatst. Vaak zijn deze filters beter geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Zonnebrandcrèmes waarin gebruik wordt gemaakt van chemische filters absorberen uv-straling. Ook laten ze vaak geen witte waas achter op de huid.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!