Bikepacking op je racefiets: Voor- en nadelen

Bikepacking-racefiets

In Nederland zijn heel veel mensen die op fietsvakantie gaan en een nieuwe manier van op fietsvakantie gaan is bikepacking. Bikepacking is een samenvoeging van backpacken en biking. Kort gezegd kun je dus met je fiets een lange tocht maken waarbij je alleen wat kleine tassen aan je fiets vast maakt en zo een kampeeruitrusting en wat voedsel mee kunt nemen. Het is een soort fietsvakantie 2.0. Bikepacking kan ook op je racefiets.

Tassen aan het frame, stuur en zadel

Bij een normale fiets worden de tassen aan de bagagedrager voor of achter vastgemaakt en dat moet meestal speciaal gemonteerd worden. Bij bikepacking heb je hier geen last van. De kleine tassen worden vastgemaakt aan het frame, stuur of zadel van je racefiets. Hierdoor voorkom je onnodige trillingen en het scheelt behoorlijk wat gewicht. Het totale gewicht van de fiets en bagage is licht en hierdoor kun je toch nog je racefiets op een sportieve manier gebruiken. Wielrenners kunnen langer doorrijden en mountainbikers kunnen ook nog goed de bossen door crossen.

Bikepacking op de racefiets

Een nadeel is dat de tassen die aan de racefiets passen niet echt groot zijn. Hierdoor kun je niet zoveel meenemen en moet je echt een selectie maken van de spullen die je echt nodig zult hebben. Het grote voordeel is dat bikepacking je weinig tijd kost tijdens je rit. Doordat je minder bij je hebt, hoef je ook minder op te bergen en dit scheelt tijd. Doordat je er gewoon op uit kunt trekken wanneer je wilt hoef je niet na te denken waar je gaat overnachten en dit allemaal voor de tijd al plannen. Met bikepacking ga je gewoon weg en zie je onderweg wel waar je je pauze pakt over ’s nachts slaapt. Doordat je minder gewicht op je fiets hebt, is je fiets wendbaarder en dit helpt bij het ontwijken van obstakels die je tegenkomt in het bos. Thuis kun je goed oefenen met fit worden door bijvoorbeeld een fietstrainer te gebruiken!

Banner onder

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie