Bosbloemen: Kleurenpracht in het bos

Bosbloemen - vingerhoedskruid

Als je denkt aan het bos dan denk je vaak niet aan kleurrijke bloemen. Toch zijn er in het bos ook prachtige bosbloemen te vinden. Wij hebben een overzicht gemaakt van de mooiste bloemen die je in het bos tegen kan komen. Mijn ouders hebben een huisje op RCN Het Grote Bos, waar je ook heel mooi kan wandelen, waar ze in hun tuin ook een aantal van deze prachtige bloemen hebben staan.

Bosbloemen

In het bos kan je ook veel bloemen tegenkomen. Deze bosbloemen kan je onderverdelen in verschillende kleuren, zo heb je witte bloemen, groenachtige bloemen, blauwe en paarse bloemen, roodachtige bloemen, gele bloemen én veelkleurige bloemen. De tijd wanneer de bloemen in bloei staan kan verschillen.

Sleedoorn

In het bos zijn één van de eerste bloemen die je tegen kan komen van de sleedoorn. Van deze bloemen kan je soms al genieten aan het einde van de februarimaand. De bloemen groeien aan een struik en zijn wit van kleur, de helmknopjes zijn geel van kleur. Na het bloeien van deze bloemetjes lopen de blaadjes uit. Je vindt deze struiken onder andere in bosranden. Ook insecten zijn gek op deze witte bloemetjes. In het vroege voorjaar kan je ook de kleine vos (een dagvlinder) zien zitten in de buurt van deze struiken.

Boshyacint

De boshyacint wordt ook wel wilde hyacint genoemd. Je kan deze blauwkleurige bloemen tegenkomen in eiken-haagbeukenbossen. Tegenwoordig is deze bloem vrij zeldzaam in Nederland. De kans is groot dat je in plaats van naar de boshyacint kijkt naar een bastaardhyacint. Dit is een tuinplant die vrij makkelijk verwildert. In België vind je op sommige plekken héél veel échte boshyacinten. In het voorjaar zijn er veel mensen die deze plekken bezoeken. Wil je deze prachtige bloemen ook in België bewonderen? Dan kan je rond eind april/begin mei één van de verschillende routes in het Hallerbos wandelen. Bijvoorbeeld de speciale hyacintenwandelingen. Je kan de drukte vermijden door vroeg in de ochtend te gaan wandelen of in begin april een bezoekje te brengen aan het bos (vaak staan er dan ook al veel bloemen in bloei).

Bosanemoon

In het vroege voorjaar kan je de kleine witte tot paarsrood getinte bloemen van de bosanemoon in het bos zien. Elke bloem staat op een losse steel. De bloem kan tot 25 cm hoog worden. Bosanemonen zijn bodembedekkers, ze bedekken vaak hele bodemoppervlakken. Het sap van deze plant is giftig en irriteert de huid, daarom is het slim om deze mooie bloemen niet te plukken. Je vindt deze plant in loofbossen. In de bloemensymboliek vervult de anemoon de rol van verlatenheid.

Speenkruid

De bloemen van de speenkruid zijn goudgeel en vrij groot. Je vindt speenkruid in loofbossen, vooral in natte bosranden. Ook deze plant is een echte bodembedekker die grote delen van het bodemoppervlak bedekt, bloemtapijten worden ze daarom ook wel genoemd. Omdat deze plant in het vroege voorjaar bloeit wordt het bloeien van deze plant door veel mensen gezien als het echte begin van het voorjaar. In de volksgeneeskunst wordt gezegd dat de wortelknolletjes van deze plant verschillende medicinale effecten zou hebben. Tijdens het bloeien van de plant kunnen de bladeren een giftige stof bevatten. Voor het bloeien worden ze wel gegeten in salades.

Daslook

Daslook groeit in schaduwrijke loofbossen. Je vindt deze plant in Nederland in Zuid-Limburg en in de duinen. In het rivierengebied, Utrecht en Noord-Nederland vind je de plant als stinsenplant. De bladeren van deze plant ruiken als je ze fijn wrijft sterk naar knoflook, uien, bieslook of prei. Ze kunnen gebruikt worden bij het bereiden van verschillende gerechten zoals salades en soepen. In Duitsland maken ze er ook wel pesto, marinade en brood (Bärlauchbrot) van. De bladeren van de daslook zijn donkergroen en 3 tot 5 cm breed. van april tot juni (en soms zelf tot juli) bloeit de plant. Er ontstaan dan witte bosbloemen.


Categorie: Planten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

2 gedachten over “Bosbloemen: Kleurenpracht in het bos”

  1. Wat een bloemenpracht in het bos, Daslook vind ik erg mooi! Ik vind bossen in alle jaargetijden erg mooi. In de lente wanneer alles uitloopt, in de zomer wanneer alle bomen vol zijn, in de herfst als alle bladeren kleuren en in de winter als er sneeuw ligt. Als ik de ruimte had, zou ik zelf bos aanplanten in mijn achtertuin!

Reacties zijn gesloten.

Share to...