Sanatorium du Basil: geschiedenis, bezoeken en onze ervaring

Sanatorum du basil van boven dronefoto

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Onder Urban Explorers is dit imposante gebouw al geruime tijd bekend. Het gebouwd werd in 1900 gebouwd en werd al vrij snel in gebruik genomen door tuberculosepatiënten, die geen uitzicht hadden op verbetering. Het Sanatorium du Basil staat ook wel bekend als Sanatorium de Borgoumont. Het was één van de eerste grote sanatoria die gebouwd werd voor mensen met tuberculose, om te kunnen verblijven om de verloop van de ziekte te vertragen. Na het tbc-tijdperk werd het gebruikt als psychiatrische instelling en daarna als centrum voor asielzoekers. Na 2013 is het gebouw verlaten en in verval geraakt. Recent is het opgekocht door een investeerder die er grootse plannen mee heeft. Wij hebben Sanatorium du Basil bezocht in 2022. Hieronder lees je alles over ons bezoek en de geschiedenis van dit bijzondere gebouw.

Sanatorium van Basil: van 1889 tot nu

In de inleiding hebben we de geschiedenis van het Sanatorium du Basil al kort geschetst. Een bijzonder verhaal. Hieronder vind je een tijdlijn van dit prachtige gebouw in de Belgische Ardennen.

 • 1889: Koning Leopold II keurt de beslissing van de Provinciale Raad van Luik goed om een sanatorium op te richten speciaal voor tuberculosepatiënten. Al snel wordt er een plek gevonden voor het sanatorium en de bouw gestart.
 • 1903 tot en met 1946: Het gebouw werd binnen drie jaar gebouwd en meteen in gebruik genomen. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werden er tuberculosepatiënten gehuisvest in het Sanatorium du Basil. Tijdens de oorlog werden zelf gezonde joden verborgen in het grote gebouw.
 • Na de oorlog: Tuberculose werd steeds beter behandelbaar. In het Sanatorium du Basil werden ook andere patiënten gehuisvest, die bijvoorbeeld longziekten hadden. Bekend is dat er veel mijnwerkers in het sanatorium verbleven na de oorlog.
 • 1962: Er werd een gebouw bijgebouwd om mensen die aan het revalideren zijn te begeleiden.
 • 1988: Er werd ruimte gemaakt voor patiënten die voor lange tijd moeten revalideren.
 • 2010: De vestiging wordt niet meer gebruikt als sanatorium en er worden asielzoekers in opgevangen.
 • 2013: Alle asielzoekers hebben het Sanatorium du Basil verlaten en het gebouw wordt te koop gezet voor ongeveer anderhalf miljoen.
Sanatorum du basil van boven dronefoto
Gemaakt met de DJI Mini 2

Wist je dat: In een preventorium werden mensen geplaatst die wellicht nog een kans op genezing hadden. Een sanatorium was er voor mensen die geen uitzicht meer hadden op genezing. Rust, ruimte en regelmaat kon de ziekte wel vertragen. Het sanatorium du Basil is hier een uitstekend voorbeeld van.

Verlaten

Het gebouw wordt wel opgekocht, maar er wordt niets mee gedaan. Er treed veel verval op. Ook wordt het gebouw gekraakt, wonen er mensen die er niet mogen wonen, worden er illegale feesten georganiseerd e.d. Ook wordt het een favoriete locatie voor urban explorers. Dit gaat allemaal helaas gepaard met veel vernieling, waardoor er nu weinig tot niets meer aan details aanwezig is binnen.

Plannen

Het gebouw werd later opgekocht voor naar verluidt 3 miljoen euro. De huidige investeerder heeft er grootse plannen mee. Zo moet het een groot hotel worden met tussen de 80 en 100 kamers. Ook moeten er twee restaurants komen, waar gerenommeerde sterrenchefs aan de slag moeten gaan. De eerste werkzaamheden zijn in 2022 gestart. Het hotel Sanatorium du Basil zou eind 2025 open moeten gaan.  

Interessant om te lezen: De bewoners van het sanatorium volgden een strikt dagschema. Dit schema is bewaard gebleven en kan je hier inzien. Je ziet zo goed wat het inhield om een rustoord te wonen zoals Sanatorium du Basil. Men mocht het sanatorium niet verlaten, maar er was wel beperkt bezoek toegestaan

Ons bezoek en ervaring

Wij zijn in 2022 naar dit Sanatorium du Basil geweest. Hoewel op sommige Urban Exploring websites en sociale mediagroepen staat beschreven dat zij geen locatie geven van zulke bestemmingen, is het gebouw gewoon te vinden in Google Maps. We gaan er vanuit dat andere locaties wellicht wat minder makkelijk te vinden zijn. Je kan met de auto tot aan het sanatorium rijden. Dit hebben wij dan ook gedaan. Op ongeveer 100m van het sanatorium hebben we de auto geparkeerd.

In het verleden was er sprake van bewaking bij het leegstaande gebouw, maar hier hebben wij niets van gemerkt. Er waren wel wat werklui bezig om wat puin af te voeren. We werden vriendelijk begroet en met rust gelaten. Er waren nog een paar andere mensen aanwezig die rustig een rondje om het gebouw liepen met de hond.

Sanatorium du basil drone
Gemaakt met de DJI Mini 2

Het Sanatorium du Basil is een imposant gebouw. Van de buitenkant écht prachtig om te zien. Natuurlijk hebben we hier met onze drone ook een rondje gevlogen rond het sanatorium. Binnen is eigenlijk alles vrijwel kaal. Alles is gesloopt of weggehaald. Toen het gebouw net leeg stond waren er nog wel wat overblijfselen van het sanatorium en de asielopvang, maar hier is niets meer van over. Voor de echte urban explorer toch wat minder. Wij vonden het alsnog een prachtig gezicht. Zodra er in 2025 een groot hotel wordt geopend gaan we hier vast en zeker nog een keer kijken. Het is een bijzonder gebouw op een bijzondere plek. Het Sanatorium du Basil is zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent (nu het nog kan!)

Foto’s en apparatuur

Foto’s zijn door ons gemaakt met de DJI Mini 2 en Sony A7III met SONY FE 35MM F/1.8 lens.


Categorie: Europa reizen

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

2 gedachten over “Sanatorium du Basil: geschiedenis, bezoeken en onze ervaring”

  • Hoi Stefanie,

   Wij zijn er eind vorig jaar voor het laatst geweest, dus ik weet niet of het nu nog bereikbaar is. Ze waren toen al met de werkzaamheden begonnen.

Reacties zijn gesloten.

Share to...