Tarp kopen: Keuzehulp voor de beste tarp voor kampeerders

Tarp kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een tarp is ideaal als schuilplaats voor de avontuurlijke reiziger, denk bijvoorbeeld aan de hiker die een meerdaagse tocht gaat maken. Deze avonturier kan de tarp gebruiken om te schuilen voor wind, zon en regen. Ook kan de tarp gebruikt worden in combinatie met een bivy bag of een hangmat. De naam “tarp” wordt echter ook gebruikt voor schaduwdoeken die je als een extra luifel kan bevestigen aan een tent of kampeerbus/camper. Of die los in de tuin kan worden geplaatst om extra schaduw te bieden op warme en zonnige dagen. Een tarp kopen? In deze blog lees je er alles over.

Wat is een tarp?

Een tarp (ook wel bekend als tarpaulin of schaduwdoek) is een groot (tent-) zeil gemaakt van stevig materiaal. Er zijn verschillende tarps verkrijgbaar. Deze soorten hebben dan ook allemaal hun eigen functies en gebruiksmogelijkheden. Voor de echte avonturier zijn er waterdichte tarps die je kan gebruiken om te schuilen tegen de elementen (denk aan wind, regen en zon). En soorten die je kan gebruiken als tent. Voor tijdens het slapen wordt de tarp vaak gebruikt in combinatie met een bivakzak. Ook zijn er tarps verkrijgbaar die gebruikt worden als schaduwdoek of als luifel voor aan een tent of kampeerbus.

Tarp kopen
Tarp als schaduwdoek

Tarp kopen voor avontuurlijke kampeerders: Hier let je op

De tarp die gebruikt wordt tijdens avontuurlijke trek- en survivaltochten verschilt nogal van de soort die voornamelijk als schaduwdoek wordt gebruikt. Zo wordt er vaak gekozen voor een waterdichte en lichtgewicht tarp met verschillende handige bevestigingspunten waardoor hij op meerdere manieren opgezet kan worden. Bij het opzetten kan je gebruik maken van de omgeving of van een tentstok of tentstokken. Misschien lukt het zelfs om een wandelstok te gebruiken bij het opzetten van de tarp. Meestal is deze tarp rechthoekig of vierkant van vorm. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar. Soms wordt er tijdens een trektocht ook gebruik gemaakt van een storm shelter of noodshelter om in te schuilen met slecht weer. Je kan de soorten tarps met elkaar vergelijken door te kijken naar de volgende kenmerken.

  • Vormen en soorten
  • Gewicht en pakmaat
  • Afmetingen zeil/doek
  • Materiaal
Tarp kopen

Vormen en soorten tarps

Er zijn verschillende vormen en soorten tarps te onderscheiden. Waarschijnlijk is de flat tarp de meest bekende soort. Bij een tarp kopen let je dus ook op de verschillende soorten en vormen modellen.

Flat tarp kopen: Het meest veelzijdige buitendoek

De flat tarp is misschien wel de meest geschikte soort voor de avontuurlijke reiziger. Dit is een rechthoekig of vierkant stuk doek. Denk aan de welbekende 3x3m. Heel soms vind je hem ook in een 5- of 6 hoek. Deze buitendoeken hebben geen ridgeline met catenary cut. Hierdoor kan je hem op verschillende manieren opstellen. De opstelmogelijkheden zijn nog breder wanneer het materiaal van het buitendoek iets rekbaar is.

Catenary cut tarp kopen: Buitendoek verdeeld in twee symmetrische stukken

Het nadeel van de catenary cut tarp is dat je meer beperkt bent in de opstelmogelijkheden. Zo kan je hem eigenlijk alleen opzetten in een zogenaamd A frame. Door de catenary cut in de ridgeline wordt de tarp verdeeld in twee symmetrische stukken. Het voordeel is dat je hem goed strak op kan zetten zonder dat er rimpels in het doek komen, ook wanneer het doek gemaakt is van minder elastische stof. Wanneer er “beaks” (overhangende stukken doek) aan zitten ben je meer beschermd tegen wind & regen.

Shaped tarp: Buitendoek met een voorgevormde vorm

De shaped tarp is een buitendoek die je vaak maar op één manier op kan zetten. Dit komt door de catenary cut ridgelines die het doek voorvormen. Sommige modellen kan je wel op verschillende manieren opstellen. De shaped tarp lijkt nog het meest op een originele trekkerstent. Toch is er één groot verschil. Zo is er geen ritsluiting in het doek en kan hij niet afgesloten worden. Wel biedt hij genoeg beschutting en is hij vaak lichter dan een echte tent.  

Gewicht en pakmaat

Wanneer je een doek mee wilt nemen tijdens een survival- of trektocht is het misschien wel het meest belangrijk dat hij licht is van gewicht en vrij klein op te vouwen.

Afmetingen van het zeil/doek

Naast het gewicht en de pakmaat is het slim om te kijken wat de afmetingen zijn van het zeil. Ga je alleen op pad of slaap/schuil je alleen onder het doek? Dan hoeft het doek uiteraard minder groot te zijn dan wanneer je met meerdere mensen op pad gaat. Afmetingen die vaker voorkomen zijn 3x3m (voor 1 of 2 personen) en 5x5m (voor meerdere personen).

Tarp kopen 3×3

De tarp 3×3 is een tarp die vaak wordt gebruikt tijdens outdoor avonturen. Deze heeft een formaat van 3m bij 3m. Vaak worden deze soorten geleverd met haringen en scheerlijnen. Door de afmetingen kan je hem makkelijk opzetten als een soort tent. Kies voor een combinatie met de bivy bag (laag bij de grond) óf voor een combinatie met een hangmat (dan bevestig je hem uiteraard hoger).

Materiaal

Er zijn tarps verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Alle materialen hebben hun eigen kenmerken. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is hangt er vanaf waarvoor je hem wil gebruiken.

Polyester

Wanneer je belang hecht aan het gewicht en de pakmaat van de tarp, bijvoorbeeld omdat je een trektocht gaat maken, kan je kiezen voor een polyester doek. Wanneer je een katoenen tarp koopt is hij al snel een stuk zwaarder. Bij het kiezen van een geschikt model moet je ook opletten of de bijbehorende (tent-) stok licht is qua gewicht en of je hem makkelijk op kan bergen. Mocht de omgeving genoeg punten hebben waar je het doek aan kan bevestigen, dan kan je er ook voor kiezen om alleen scheerlijnen mee te nemen.

Katoen

Wanneer je een tarp koopt die je alleen wilt gebruiken om een schaduwplek te creëren, dan kom je al snel uit bij een katoenen doek. Een doek van katoen is vaak zwaarder. Ook is een katoenen zeil minder handig om te gebruiken als je bescherming wilt tegen regen.

Tarp opzetten: Zo doe je dat

De tarp kan je op verschillende manieren opzetten. Heeft het doek veel bevestigingspunten? Dan zijn er meer mogelijkheden om hem op te zetten. Bij het opzetten van het doek kan je eventueel gebruik maken van de omgeving. Zo kan je het doek bevestigen aan een boom of tak. Ook kan je gebruik maken van één of meerdere tentstokken, haringen en scheerlijnen

In de onderstaande video vind je de verschillende manieren waarop je het doek op kan zetten.

Schaduwdoek

Wil jij een tarp kopen die je kan gebruiken als schaduwdoek tijdens het kamperen óf gewoon in de tuin? Dan zijn er verschillende tarp modellen die je hiervoor kan gebruiken.

Luifel voor aan een tent

Er zijn ook verschillende tarps verkrijgbaar die je kan gebruiken als luifel voor aan een tent, caravan, kampeerbus of camper.


Categorie: Kamperen

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...