Zelfopblaasbaar matje kopen: De beste comfortabele slaapmatten

zelfopblaasbaar matje

Een zelfopblaasbaar matje is ideaal voor zowel trektochten als andere kampeervakanties. Wanneer je tijdens een fietsvakantie of lange wandeltocht zo licht mogelijk wilt reizen is een zelfopblaasbare slaapmat een goede keuze. Vaak is het namelijk een lichtgewicht slaapmat die je compact op kan bergen. Er zijn ook zelfopblaasbare slaapmatten die iets zwaarder zijn en die zo comfortabel en dik zijn als een gewoon matras.

Hoe werkt een zelfopblaasbaar matje?

Een zelfopblaasbare slaapmat (ook wel self inflatable mat of zelfopblazende slaapmat genoemd) is een mat die je niet op hoeft te pompen of vol hoeft te blazen. Vaak rol je de mat uit, open je het ventiel en dan blaast hij zich vanzelf (voor het grootste gedeelte) op. Je moet wel even 10 à 15 min wachten voordat je er op kunt liggen. Bij veel matjes is het de bedoeling dat je aan het einde zelf nog even wat lucht in de slaapmat blaast zodat hij helemaal vol is met lucht. Krijg je de slaapmat na het oprollen niet makkelijk in de opberghoes? Dan werkt het vaak om het ventiel dicht te draaien, de mat weer uit te rollen én daarna nog een keer op te rollen. Is de mat bijna weer opgerold? Dan kan je het ventiel open draaien om de resterende lucht te laten ontsnappen. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe een self inflatable slaapmat werkt.

Zelfopblaasbaar matje kopen

Wanneer je een zelfopblaasbaar matje wilt kopen kan je bij verschillende webwinkels terecht. Bij Decathlon vind je vooral de wat voordeliger geprijsde zelfopblaasbare matjes. Bij outdoor winkels vind je verschillende matjes van bekende outdoor merken zoals Exped, Therm-A-Rest, Nomad, Human Comfort en meer. Hieronder lichten wij verschillende zelfopblaasbare matjes uit.

Klik op de onderstaande webwinkels om alle zelfopblaasbare slaapmatten in de webwinkel te bekijken.

Self inflatable slaapmatten: Merken en soorten

Er zijn veel verschillende self inflating slaapmatjes verkrijgbaar. Er zijn een aantal merken die je bij veel outdoor winkels voorbij zal zien komen. Ook zijn er merken die je alleen kan kopen in bepaalde webwinkels. Zo heb je bij de Decathlon slaapmatten van hun eigen merk Quechua. Ook bij de Obelink vind je slaapmatten van hun eigen merk. Hieronder hebben wij een aantal populaire merken die self inflating matten in het assortiment hebben op een rij gezet.

  • Therm-A-Rest
  • Exped
  • Outwell
  • Nomad
  • Sea To Summit
  • Human Comfort
  • Bo-Camp
  • Redwood

Waar let je op bij het kopen van een zelfopblaasbaar matje?

Wil jij een zelfopblaasbaar matje aanschaffen? Dan zijn er verschillende punten waar je op kunt letten. Allereerst willen wij er wel bij zeggen dat het belangrijk is om een goede slaapmat uit te kiezen en hierbij niet alleen op de prijs te letten maar ook zeker op de kwaliteit. Er is namelijk niets vervelender dan niet lekker kunnen slapen tijdens een kampeervakantie. Voor een goede nachtrust is een goede slaapmat écht essentieel. Misschien zelfs wel belangrijker dan een goede slaapzak (wanneer het buiten niet te koud is). De onderstaande punten kun je meenemen bij het uitzoeken van een slaapmat die voor jou geschikt is.

Formaat van de mat

Wanneer je vrij lang bent is het extra belangrijk om te kijken naar de maten van de mat. Niet alle matten zijn namelijk even lang. Wanneer je zelf langer bent dan 1.90 wil je echt niet op een matje liggen met een lengte van 1.80! Bij Obelink zie je in de korte omschrijving snel en makkelijk hoe lang de mat is. Zo zijn er zelfs matten verkrijgbaar met een lengte van 203 cm. Naast de lengte kan ook de breedte van de mat verschillen.

Gewicht en opberggrootte van de mat

Wanneer je een kijkje neemt bij de verschillende slaapmatten en hun gewicht zal je al snel zien dat hier best (flinke) verschillen in kunnen zitten. Wil jij een mooie trektocht maken en draag je de slaapmat mee op je rugzak of misschien op je fiets? Dan wil je waarschijnlijk het liefst lichtgewicht reizen en kies je liever voor een lichtere mat. Wanneer comfort bij jou boven het gewicht gaat dan kom je misschien wel uit bij een iets zwaardere mat die wel dikker en groter is. Naast het gewicht kan je voor trekking tochten ook kijken of je de slaapmat compact op kan bergen.

zelfopblaasbaar matje

Dikte van de mat

De dikte van de mat kan verschillen per merk en model. Sommige matten worden zo dik opgeblazen dat ze er bijna uit zien als een matras en ook zo comfortabel liggen. Soms zijn deze dikkere matten wel wat zwaarder in gewicht. Ook hebben ze vaak een hogere R-waarde waardoor hij goed isoleert en zelfs gebruikt kan worden tijdens kampeeruitjes in (extreme) winters.

R-waarde slaapmat

De R-waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van de slaapmat. Bij een slaapmat kan je zo makkelijk zien hoe goed de mat isoleert en jou kan beschermen tegen kou vanaf de grond. Dit is voornamelijk belangrijk als je de mat ook wilt gebruiken tijdens het kamperen op koudere dagen in de herfst en winter. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slaapmat jou beschermt tegen de kou.

zelfopblaasbaar matje
In de winter kan je kamperen met een zelfopblaasbaar matje met een hoge R-waarde

Prijs van de slaapmat

Uiteraard is het ook belangrijk om een budget te bepalen voordat je op zoek gaat naar een slaapmat. Er zijn namelijk slaapmatten verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Wil je weten of een mat ook comfortabel ligt? Dan kan je kijken of er reviews te vinden zijn of je kan de mat gewoon eens uitproberen. Soms kunnen de meningen over een bepaalde slaapmat enorm uiteen liggen. Daarom is het altijd goed om het zelf te ervaren.

De beste comfortabele zelfopblaasbare slaapmatten

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen zijn er verschillende punten waar je op kunt letten wanneer op zoek gaat naar een geschikte slaapmat. Omdat iedereen weer andere wensen en een ander budget heeft is er eigenlijk geen één beste slaapmat aan te wijzen. Wel hebben wij een aantal hoog beoordeelde slaapmatten binnen bepaalde categorieën op een rij gezet.

Onze favoriet: Beste zelfopblaasbaar matje

Uiteraard hebben wij ook gekeken naar onze favorieten. Om deze lijst samen te kunnen stellen hebben we veel reviews bekeken en gekeken naar punten die wij belangrijk vonden. Eén van deze punten is comfort. Liever een iets zwaardere en grotere mat én een super goede nachtrust. Ook een hogere R-waarde vonden wij belangrijk zodat je het hele jaar door kunt kamperen. Wij hebben zelf een Exped slaapmat die je met je handen op kan pompen.

Beste budget slaapmatten

Heb je geen groot budget maar wil je wel graag een self inflatable mat aanschaffen? Dan kan je eens kijken naar de onderstaande modellen.

Speciaal voor de lange kampeerder

Wanneer je lang bent is het belangrijk om goed te kijken naar de lengte van de slaapmat. Je wilt er niet tijdens een kampeervakantie achter komen dat je eigenlijk niet goed past op die iets te korte mat! Hieronder hebben wij verschillende lange slaapmatten verzameld.

Beste lichtgewicht slaapmat voor trekking

Voor een trekking tocht is het belangrijk dat een slaapmat niet alleen comfortabel is, maar ook lichtgewicht en compact op te bergen. De onderstaande slaapmatten zijn hier ideaal voor!

Zelfopblaasbaar matje: Antwoorden op een aantal veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen over zelfopblaasbare slaapmatjes op een rij gezet en beantwoord. Heb jij na het lezen van deze vragen en antwoorden nog vragen? Dan kan je contact met ons opnemen. Hopelijk kunnen wij jouw vraag dan beantwoorden!

Zelfopblaasbaar matje blaast niet op, wat is de oplossing?

Loopt jouw zelfopblaasbare mat niet meer (helemaal) vol met lucht? Dan kan je eerst wat lucht met je mond bij blazen. Dit is bij de meeste slaapmatten zelfs de bedoeling. De mat kan zich ook slechter vullen als het nog erg koud is. Wanneer je het ventiel dicht draait en hem even van verschillende kanten oprolt kan een eventuele verkleving opgelost worden en vult de mat zich weer goed met lucht.

Hoe plak je een self inflatable mat?

Er zijn bij verschillende webwinkels plaksetjes verkrijgbaar waarmee je de self inflatable mat kunt plakken. Zelfs met zelfklevende bandenplakkers voor autobanden zou je kunnen proberen om de slaapmat te plakken (mocht er in de buurt van de camping geen speciale plakset te verkrijgen zijn). Er zijn ook een aantal winkels in Nederland waar ze een plakservice aanbieden.

Mag je een zelfopblaasbaar matje zelf opblazen?

Bij de meeste self inflating matten is het de bedoeling dat je het laatste stukje zelf opblaast. Toch is het niet de bedoeling dat je hem zelf helemaal opblaast. Er komt dan teveel vocht in de mat uit je longen. Dat vocht condenseert in de mat. De hogere luchtvochtigheid die ontstaat in de mat kan daar zorgen voor problemen zoals schimmelgroei.

Hoe bewaar je een self inflating slaapmat?

Je kan de slaapmat het beste thuis uitgerold bewaard met een open ventiel. Zet hem bijvoorbeeld in een kamer achter de deur zodat je er geen last van hebt! Zorg er wel voor dat huisdieren er niet bij in de buurt komen. Ook in een warme tent kan je hem overdag beter laten liggen met het ventiel open.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie