Verschillende modellen van de Exped SynMat met elkaar vergeleken

Exped Synmat

Waar Exped vroeger begon als distributeur van outdoorproducten, startte het al snel met een eigen productlijn. Tegenwoordig heeft het bedrijf enorm veel eigen producten in diverse categorieën. Hierbij kun je denken aan tenten, slaapzakken, backpacks, packsacks, hangmatten en poncho’s. Wij maakten voor het eerst kennis met het bedrijf Exped middels de SynMat 9 LW slaapmat met geïntegreerde pomp. Tijdens onze zoektocht hebben we alle modellen van de SynMat-serie met elkaar vergeleken. In dit artikel zie je een overzicht van de soorten Exped SynMa slaapmatten en lees je over de verschillen en overeenkomsten.  

Wat is de SynMat-serie van Exped?

De SynMat was niet de eerste mat die het bedrijf op de markt bracht. De allereerste mat was de DownMat, een serie die nog steeds te koop is. Deze matten zijn gevuld met dons en zijn bedoelt om op te slapen in extreme omstandigheden. Dit wordt ook wel expeditie kwaliteit genoemd. Sommige matten kunnen wel temperaturen aan van ruim -45 °C. Aangezien niet iedereen de behoefte heeft om in de winter in Scandinavië of op de Noordpool te kamperen, werd in 2006 de SynMat-lijn in leven geroepen.

De SynMat is minder geschikt voor het zeer extreme winterkamperen, maar juist gemaakt voor extreme avonturen die niet in de categorie extreme winterexpeditie vallen. Je kan er nog steeds veel extreme dingen mee doen. SynMat staat voor:

  • Comfortabel
  • Licht
  • Compact
  • Warmte

Tip: meer weten over de geschiedenis van het bedrijf? Bekijk dan de info via deze link.

Alle slaapmatten in de SynMat-serie

De SynMat serie bestaat op het moment uit 35 verschillende producten. Dit lijkt veel, maar vaak gaat het om een variant van een hoofdcategorie, bijvoorbeeld in lengte- of breedtemaat. Grofweg zijn er drie categorieën in de SynMat-serie van Exped:

  • SynMat Winter
  • SynMat Lite
  • SynMat normaal, 7 en 9

Rode wintermatten

Net als de MegaMat-serie heeft de SynMat winterslaapmat een rode kleur. De serie bestaat uit verschillende matten. Je kan kiezen uit twee rechthoekige matten, drie matten met een ronde vorm en twee matten die geschikt zijn voor twee personen. Deze matten pomp je allemaal op met een pompzak. De matten zijn geschikt voor alle seizoenen. Dit komt onder andere door de dikte van 9cm. Dit biedt meer isolatie dan de – vaak – standaard 7cm.

Verschil tussen de wintermat en de normale Synmat

Het grootste verschil zit in de comforttemperatuur. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de SynMat HL Winter M en de SunMat HL M (niet-winter-versie) dan kan de rode mat temperaturen tot -20 °C aan. De normale oranje mat is comfortabel bij maximale temperaturen van -3 °C. Daarnaast is er ook een verschil in dikte. De oranje M- slaapmat heeft een dikte van 7cm, de rode versie is opgepompt 9cm dik.

Let op: Dit betekent niet dat alle oranje matten maar 3-seizoenen aan kunnen. Er zijn ook oranje SynMat-slaapmatten waarmee je prima tot -20 °C comfortabel kan liggen. Kijk dus goed naar de specificaties voordat je een keuze maakt.

Synmat Lite

Er zijn verschillende type slaapmatten van het merk Exped die de toevoeging Lite hebben. Deze matten zijn erg dun en laag in gewicht. Ideaal als je niet op zoek bent naar een comfortabele en zwaardere mat, maar het niet erg vindt om iets comfort in te leveren om wat lichter te reizen. Zo weegt de Sunmat UL Lite LW 530 gram, maar is wel bijna 2 meter lang en kan temperaturen tot -3 °C aan. Deze variant staat ook wel bekend als de SynMat 5.

SynMat normaal, 7 en 9

Veel mensen vragen ons wat de verschillen zijn tussen een SynMat 7 en een SynMat 9. Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: de dikte. De ene mat is 7cm dik en de andere 9cm. Welke je koopt is afhankelijk van het comfort dat je wenst in een nacht, het aantal kg dat je mee wilt slepen tijdens de reis en de prijs die je bereidt bent om te betalen voor een slaapmat.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie