De afkortingen van Exped op een rij met uitleg

Afkortingen Exped matten

Op de officiële website van Exped staan er in de categorie slaapmatten maar liefst 112 soorten slaapmatten. Wij hebben zelf gekozen voor ons fietsreizen voor deze slaapmat, maar de keuze is écht reuze. Het is soms goed zoeken tussen alle modellen en afkortingen. Exped maakt namelijk gebruik van afkortingen zoals UL, HL, Duo, LW, M, S en Lite. In dit artikel lees je de uitleg van alle afkortingen die je in de productomschrijving van Exped producten tegenkomt in outdoorwinkels. Zo kun je goed kiezen welke slaapmat voor jou geschikt is. Wordt het een slaapmat uit de Synmat-serie of toch een DownMat of Flexmat? Als je de afkortingen kent, wordt het zoeken écht makkelijker!

Namen van de matten zelf

Naast de afkortingen zijn er ook diverse soorten matten van het merk Exped. Achter deze naam van de mat staat een afkorting in de productomschrijving of producttitel.  

 • SynMat: Deze matten bevatten synthetische isolatie. Deze serie bevat veel soorten matten die voor verschillende doeleinden geschikt zijn. Zo kan de ene mat temperaturen van -3°C aan als comforttemperatuur en de andere SyMat zelfs -20°C.
 • Airmat: Dit is de luchtbedden-serie waar geen isolatiemateriaal in verwerkt zit.
 • SIM: Deze serie van Exped slaapmatten blazen zichzelf op. Je hoeft dan zelf niet te pompen. SIM is een afkorting van het Engelse Self Inflating Mat. Dit laat zich grofweg vertalen in het Nederlands als Zelfopblazende mat.
 • Downmat: Down is het Engelse woord voor dons. Matten met deze titel zijn gevuld met het isolatiemateriaal dons. Doorgaans zijn dit duurdere matten die voor extreme omstandigheden erg goed geschikt zijn.
 • Flexmat: Dit zijn enorm dunne matten. Deze Exped matten worden gebruikt door mensen die echt ultralight willen reizen. Met een dikte van onder de 2cm krijg je niet enorm veel comfort, maar heb je wel het gevoel dat je ergens op ligt.
 • Megamat: Dit zijn hele dikke en grote matten. Dit merk je in dikte (meer dan 10cm) en in het gewicht (vaak meer dan 2 kilo). Enorm veel comfort, maar wel groot in formaat en gewicht.
 • Deepsleep: Slaapmatten die vrij zwaar zijn. Je neemt deze niet zomaar mee in een backpack of bikepacking fietstas. Bieden enorm veel comfort.

Leuk om te weten: De Megamat Duo 10 is de zwaarste mat van het merk Exped .Deze weegt 4500gram. Er kunnen wel twee personen op slapen!

Afkortingen op een rij

 • UL: Ultra Light (Ultra licht). Deze matten zijn rechthoekig
 • HL: Hyper Lite. Deze matten hebben een ronde vorm bij het uiteinde. Dit wordt ook wel een mummie-slaapmat genoemd.
 • LW: Long Wide (Lang Breed). Deze matten zijn extra lang voor mensen die niet passen op een kleinere maat slaapmat. Ikzelf heb gekozen voor een LW, omdat ik 190cm lang ben.
 • XP: Deze komt uit de Expedition lijn van Exped. Geschikt voor extreme temperaturen. Soms wel -38 °C
 • MW: Staat voor Medium Wide. Deze matten zijn 183cm in lengte en 65cm in breedte. Het verschil met de LW is de lengte. De LW is namelijk 197cm lang.

Overige afkortingen en termen in Exped productomschrijvingen

 • Duo: geschikt voor twee personen. Minimaal 105cm breed (DUO M) en maximaal 130cm breed (DUO LW)
 • Winter: Geschikt voor koude temperaturen en winterkamperen. Let op: Niet alle wintermatten hebben het woord winter in de titel staan, terwijl deze wel wintergeschikt zijn.
 • Lite: Heeft met het lage gewicht te maken. Dit is per serie verschillend.

Maatvoering van Exped matrassen

UL HL maten Exped slaapmat matten

Naast de bovenstaande afkortingen zijn er ook verschillende maten van Exped slaapmatten. In de afbeelding zie je al het verschil tussen de UL (rechthoek) en HL (rond). Hieronder zie je de afmetingen van de verschillende matten.

AfkortingBeschrijvingMaat* rondMaat* rechthoek
XSExtra korte slaapmat120×52120×52
SKorte slaapmat163×52163×52
MMedium slaapmat183×52183×52
MWMedium en breed183×65183×65
LWLang en breed197×65197×65
DUOTwee personen103×105 (M) / 197×130 (LW)197×125

*lengte x breedte in cm

Goed om te weten: Heel soms zie je bij de rechthoekige variant nog een tussenmaat, de LXW, deze meet 197cm in de lengte en 77cm in de breedte. Deze is dus extra breed, maar wel nog steeds voor 1 persoon geschikt.

Een Exped slaapmat kopen:

Hieronder zie je enkele voorbeelden van slaapmatten van dit merk. Nu je de bovenstaande tekst hebt gelezen zul je de producttitel nu goed kunnen begrijpen! De prijzen uit de onderstaande tabel worden dagelijks opgehaald.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie