Hoge of lage wandelschoenen: Verschillende keuzefactoren

hoge of lage wandelschoenen

Ben jij op zoek naar goede wandelschoenen? Dan zal je al snel zien dat je de keuze hebt uit hoge, mid- (of halfhoge) en lage wandelschoenen. Welke schoen voor jou het meest geschikt is hangt onder andere af van het terrein waar je gaat wandelen, maar ook van je eigen voorkeur. De schoenen hebben allemaal hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. In deze blog bekijken we de kenmerken van de verschillende hoogtes hiking schoenen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt tussen hoge of lage wandelschoenen. Wandelschoenen zijn vaak ook onderverdeeld in verschillende categorieën.

Bekijk alle wandelschoenen

Wil jij schoenen aanschaffen waar je goed op kan wandelen? Dan slaag je misschien bij één van de onderstaande (outdoor-) winkels. Wanneer je op het logo van de winkel klikt, krijg je meteen alle (afgeprijsde) hiking schoenen te zien.

Bever
decathlon logo

Hoge of lage wandelschoenen: Verschillende keuzefactoren

Bij de keuze voor een hoge of lage wandelschoen, of natuurlijk een mid- of halfhoge wandelschoen spelen er verschillende keuzefactoren mee. Eén van deze factoren is jouw eigen voorkeur. Deze hoeft niet onderbouwd te worden, het is de schoen die jij het liefste draagt. Daarnaast kan je jouw keuze ook baseren op andere factoren die onderbouwen waarom je beter voor hoge of lage schoenen kan kiezen. Deze factoren hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Terrein en ondersteuning

Allereerst is het belangrijk om te kijken in welk terrein je de schoenen wilt gaan dragen. Je kan je misschien wel voorstellen dat je in de bergen met rotsachtig terrein en een oneffen grond andere schoenen draagt dan wanneer je een strandwandeling maakt. Je hebt in zo’n terrein namelijk een veel betere ondersteuning nodig van de schoen. Een hoge wandelschoen biedt die ondersteuning en zorgt ervoor dat de enkel veel steun krijgt. Ook heb je meer steun en stabiliteit bij het afdalen. Er komt ook minder druk op je tenen. Lage wandelschoenen zijn juist goed geschikt voor wandelingen over een egale grond, zoals over het strand, door de duinen of Nederlandse bossen. Zwik je vaak en ga je vaak door je enkel? Dan zijn hogere wandelschoenen zeker aan te raden omdat deze meer steun bieden. Ook wanneer je overgewicht hebt is het belangrijk dat de schoen meer ondersteuning biedt.

Gewicht van de wandelschoenen

Tussen de hoge en lage hiking schoenen zit ook een verschil in gewicht. Hoge wandelschoenen zijn vaak een stuk zwaarder dan lage schoenen. Dit is ook de reden waarom beginnende wandelaars en hardlopers die beginnen met wandelen kiezen voor de lage schoenen. Het is echter ook zo dat ervaren wandelaars – die gewend zijn aan de hoge schoenen – er vaak voor kiezen om alle wandelingen te doen op hoge wandel schoenen.

Losse steentjes, takjes en zand

Loop jij over een terrein waar veel losse takjes en steentjes liggen? Dan kan je misschien ook beter hoge wandelschoenen dragen. Tijdens het wandelen op lage wandelschoenen is de kans namelijk groter dat deze steentjes en takjes in je schoen belanden.

Seizoenen en weerstypen

Naast dat je kijkt naar het gewicht van de schoenen en het terrein waar je loopt is het ook slim om te kijken in welk seizoen of in welk weerstype je gaat wandelen. Ga je in de zomervakantie wandelen in een gebied waar het droog is en waar het erg warm kan worden? Dan zijn lage wandelschoenen vaak wat koeler om te dragen. In de herfst en winter wanneer het nat en koud kan zijn draag je misschien liever hoge wandelschoenen. Deze zijn een stuk warmer! Ook kan je met de juiste hoge wandelschoenen makkelijk door plassen wandelen en krijg je geen natte voeten wanneer het stort van de regen. Kies dan wel waterdichte wandelschoenen, bijvoorbeeld wandelschoenen met gore-tex.

Lichte of zware bepakking

Ook de bepakking die je meeneemt tijdens de wandeling heeft invloed op de keuze voor lage of hoge wandelschoenen. Heb je geen bepakking of zeer lichte bepakking (zoals een heuptasje) dan kan je prima wandelen op lage wandelschoenen. Heb je zware bepakking mee? Bijvoorbeeld omdat je aan het backpacken bent of omdat je een meerdaagse wandeltocht of trekking gaat maken? Dan is het fijn als je schoenen draagt die meer ondersteuning bieden. Je kan dan dus beter kiezen voor hoge wandelschoenen.

Zeer hoge schoenen en mid- of halfhoge wandelschoenen

Naast de lage en hoge schoenen heb je ook hiking schoenen met een zeer hoge schacht en mid- of halfhoge schoenen. De wandelschoenen met een zeer hoge schacht zijn vooral geschikt voor wandelingen onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens zware expedities. Deze schoenen houden je voeten goed warm en droog. Mid- of halfhoge hikingschoenen zijn ideaal wanneer je niet duidelijk neigt naar een hoge of lage wandelschoen. Deze schoenen zijn lichter dan de standaard hoge schoenen maar bieden meer ondersteuning dan de lage hiking schoenen.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...