Grotten van Remouchamps: bezoeken, parkeren en onze ervaring

Grotten-van-Remouchamps-bezoeken

De Grotten van Remouchamps liggen midden in de Ardennen, in de buurt van plaatsen zoals Spa, Stourmont, Sprimont en Vielsalm. Een bezoek aan deze grotten is echt een aanrader als je in de buurt bent. Wij hebben tijdens een vakantie in de Ardennen een bezoek gebracht aan deze prachtige grotten. Je wandelt door ruime galerijen en ziet prachtige rotsformaties met stalagmieten en stalactieten. Na de wandeling stap je in een bootje met een gids. Je vaart terug via de rivier die door het onderste gedeelte van de Grotten van Remouchamps loopt. Dit is de langste onderaardse boottocht van België.

Over de Grotten van Remouchamps

De wereldberoemde Grotten van Remouchamps liggen midden in het Belgische plaatsje Sougné-Remouchamps in de gemeente Aywaille. Dit is in de Ardennen. De grotten werden in 1828 ontdekt en sinds 1912 zijn de grotten open voor het publiek. Waar de eerste bezoekers het moesten doen met fakkels, is er tegenwoordig elektrische verlichting aangebracht.

Tip: Er is geen parkeerplaats aanwezig bij de grotten. Je kan op meerdere plekken in de buurt parkeren. Wij hebben hier geparkeerd. Dit is op een paar minuten lopen van de grotten.

Een bezoek aan de grotten

De grotten zijn vrijwel dagelijks geopend. Voordat je een bezoek gaat brengen kun je de openingstijden even nakijken op de officiële website. Wij hebben de tickets vooraf gekocht voor het eerste tijdvak van de dag. Bij de kassa werden we vriendelijk te woord gestaan. We hadden geluk. Er waren het eerste uur geen andere boekingen online gedaan. We hadden de grotten voor onszelf! Daarna zouden er meerdere schoolklassen komen.

Tip: Als je toch in de buurt bent, is een bezoek aan de Urbex-locatie Sanatorium du Basil zeker de moeite waard.

De wandeling en boottocht door de Grotten van Remouchamps

Een bezoek aan de grotten is in twee delen opgedeeld. Je start met een wandeling, die voor mensen met beperkte mobiliteit eigenlijk niet te doen is. Zo moet je een aantal trappen beklimmen en volg je een glooiend pad. Onderweg staan informatieborden met daarop het verhaal van de grotten. Je wordt meegenomen vanaf het moment dat de grotten werden ontdekt, de eerste toeristen en de verbeteringen die in de loop der jaren zijn aangebracht.

Wij werden na ongeveer 45 minuten ingehaald door een drukke schoolklas. Daarna was het weer rustig. We hebben echt de tijd genomen om te genieten van de diverse rotsformaties, stalactieten en stalagmieten.

Aan het einde van de wandeling heb je twee keuzes: direct terug naar de ingang met het bootje of met een lange trap naar boven. Wij hebben de trap naar boven genomen om hier de grootste attractie te bekijken van de Grotten van Remouchamps: de kathedraal, een prachtige 40 meter hoge natuurlijk gevormde grote zaal.

Daarna hebben we in het bootje gewacht op de gids, die ons terugleidde naar de ingang. Met behulp van een stok in het water en zijn handen duwt hij het bootje voort. Dit is wel het meest indrukwekkende gedeelte van de tour. Onderweg vertelt de gids in meerdere talen (in de boot zaten een mix van Fransen en Nederlanders) nog wat leuke dingen over de grotten en is er volop ruimte voor vragen.

Goed om te weten: Er komen veel scholen voor een tour door de grotten. Deze groepen gaan vaak snel door de grotten heen. Als je de groepen voor laat gaan, loop je daarna weer in alle rust!

In een video bekijken

In de onderstaande video maak je kennis met de grotten. Je maakt een stuk van de wandeling mee en ziet de indrukwekkende rotsformaties. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteedt aan de boottocht.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie