Tipi tent kopen: Grote familietenten en lichtgewicht kampeertenten

Familie in tipi tent, Foto Edwin - Eigen beheer

De tipi tent (ook wel bekend als indianen tent of zelfs glamping tent) is de laatste jaren steeds populairder geworden als kampeertent. Deze indianententen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo heb je tenten voor twee personen, maar ook voor 5 personen of zelfs meer. Er zijn een aantal tipi tenten die gebruikt kunnen worden als trekkerstent. Ze zijn meer geschikt voor festivals en voor wanneer je op één plek blijft kamperen. Voor kinderen is de tipi speeltent al jaren enorm populair. Wil jij een tipi tent kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten bij de aanschaf van deze unieke tent? Lees dan snel verder!

Wat is een tipi tent?

Een tipi tent staat ook wel bekend onder de naam indianen tent of wigwam tent. Het is een tent in de vorm van een kegel met een doek in de vorm van een cirkel. Veel tipitenten hebben in de punt van het dak een opening. Bij enkele tenten kan je in het midden van de tent vuur maken. De rook kan dan via de opening in het dak naar buiten. Vaak vind je in de beschrijving van een tent ook de termen Bell tent, glamping tent en safari tent. Deze tenten verschillen echter wel van de echte tipi tent. De laatste jaren is de tipi speeltent ook ontzettend populair geworden.

Tipi tent kopen: zowel online als offline

Wij hebben voor onszelf nooit een tipi-tent gekocht. Wel hebben we diverse andere tenten gekocht en een bevriende familie mogen adviseren met hun grote familie tipi-tent (dit model is het geworden, ⬅️ link naar winkel Vrijbuiter). Weet je echt nog niet welke tent je wil kopen? Dan raad ik je aan om even langs de lokale kampeerwinkel te gaan of een keten. Denk aan Vrijbuiter, Bever en ANWB. Daar kunnen mensen je goed adviseren. Ook online kan je zeker een tipi tent bestellen. Wij hebben zelf onze tent (kampeertent, fietsvakantie) online bij Vrijbuiter gekocht.

Klik op de button om naar de winkel te gaan. Tekst gaat hieronder verder.

Vergelijken van tipi tenten

Er zijn verschillende tipi tenten verkrijgbaar. Zo heb je tenten in een tipi vorm met een binnentent maar ook zonder binnentent. Uiteraard kijk je ook naar andere kenmerken waar je ook op let bij het kopen van een andere tent. Denk hierbij aan de waterkolom, het gebruikte materiaal, het aantal personen waar de tent voor geschikt is, het gewicht en de stahoogte.

Merken tipi tenten

Er zijn verschillende merken die deze bijzondere tenten in hun assortiment hebben opgenomen. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van de verschillende merken die wij tijdens onze zoektocht zijn tegen gekomen.

  • Skandika
  • Easy Camp
  • MFH
  • Robens
  • Nordisk
  • Spatz
  • Birdani
  • Hypercamp

Kampeertenten met binnentent, muggengaas of los

Wanneer je de kampeertenten gaat vergelijken zal je zien dat je grofweg 3 verschillende soorten kan onderscheiden. De losse tent, de tent met binnentent of de tent met muggengaas bij de opening. Hieronder hebben wij de verschillende soorten beschreven. Ook vind je onder de beschrijving een aantal van de beschreven tenten.

Tent met binnentent

Er zijn verschillende tipi tenten verkrijgbaar met een binnentent. Soms is deze binnentent iets kleiner waardoor je een gedeelte buiten het slaapgedeelte over hebt waar je bagage kwijt kan. Wij vinden het altijd prettig om zo veel mogelijk spullen in het slaapgedeelte kwijt te kunnen. Dat is ook de reden waarom wij vaak aanraden om te kiezen voor een iets grotere tent (3-persoons wanneer je met 2 personen bent). Het is uiteraard wel fijn dat je jouw schoenen in deze tent buiten het slaapgedeelte beschermd tegen regen kan neerzetten.

Tipi tent met muggengaas

Wil je geen tent met een aparte binnentent maar wil je wel meer bescherming tegen ongedierte? Dan kan je ook kiezen voor een tent met muggengaas. Wanneer het warm is kan je er dan voor kiezen om het tentdoek open te rollen en alleen het muggengaas dicht te ritsen. Zo kan er veel frisse lucht binnen komen zonder dat je last hebt van vliegen en muggen in de tent.

Losse tipi tent

Deze tent is ideaal voor wanneer je een lang weekend naar een festival gaat met vrienden en vriendinnen. Er is een grotere kans dat je meer last krijgt van ongedierte maar je kan makkelijk in en uit de tent lopen. De meeste tipi tenten hebben aan de bovenkant van het dak een opening wat ervoor zorgt dat er genoeg ventilatie is.

Tipi trekkerstent

Bij Soellaart vind je naast een aantal tipi familietenten ook tipi trekkerstenten. Bij dit model tent zie je minder vaak dat ze gebruikt worden als trekkerstent. Toch vind je tipi trekkerstenten van merken als Spatz, Nigor en Bach.

Hiker tent, tipi vorm, camping in Nederland (veluwe bos), Foto Edwin - Eigen beheer

Tipi tent groot

Ben jij op zoek naar een grote familietent of naar een tent waar je met meerdere volwassenen in kan slapen, bijvoorbeeld tijdens een meerdaags festival? Dan is de tipi tent een ideaal model. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar die geschikt zijn voor grotere groepen mensen.

Vergelijkbare tenten

Er zijn een aantal vergelijkbare tenten die op het eerste gezicht veel weg hebben van de tipi tent, bijvoorbeeld de Indische tent, safari tent en Bell tent. Hieronder vind je een korte beschrijving van deze tenten.

Safari tent

De safari tent lijkt in het eerste opzicht erg op de tipi tent. Er is echter wel een verschil. Aan de onderkant loopt de safaritent namelijk niet schuin af. De onderzijde van de tent loopt een stukje recht naar beneden. Hierdoor heb je net wat meer ruimte aan de binnenkant van de tent. Bij sommige safari tenten kan je het rechte stuk tentdoek aan de onderzijde van de tent omhoog rollen en vastzetten waardoor daar frisse lucht van buiten door naar binnen kan komen.

Bell tent

De Bell tent is ook wel bekend als de Sahara tent of Sibley tent. Sibley staat voor Henry Hopkins Sibley. Dit is de naamgever en ontwerper van deze tent. Deze man raakte geïnspireerd door de tipi tenten die gebruikt werden door de Comanche tent. De tent lijkt op een safari tent maar bij deze tent houdt het schuine gedeelte eerder op aan de voorzijde. Aan de voorzijde vind je dan een grote opening. 


Categorie: Tenten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...