Gevriesdroogde maaltijden voor survival- of trektochten

Gevriesdroogde maaltijden, meenemen , foto Edwin

Wanneer je op een meerdaagse survivaltocht gaat kan je speciale survival maaltijden of gevriesdroogde maaltijden meenemen. Deze vegetarische, veganistische of vlees/vis maaltijden kan je vinden in verschillende webwinkels en van verschillende merken. Gevriesdroogde maaltijden kan je makkelijk meenemen wanneer je weet dat je niet langs een supermarkt komt om eten te kopen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om naast deze maaltijden energierepen, gels en misschien zelfs een nootrantsoen meenemen voor onderweg. Wij vinden dit zelf ideaal voor op fietsvakanties. Helemaal als je na een lange dag fietsen in de avond geen zin hebt om alsnog een supermarkt op te gaan zoeken ;).

Wat is een gevriesdroogde maaltijd?

Een gevriesdroogde maaltijd is een maaltijd die na bereiding direct is ingevroren en daarna is gedroogd in een vacuümkamer. Door dit technische droogproces smelt het water niet in de voedingsmiddelen maar gaat het over van ijs naar een gas. Vaak zijn de maaltijden licht van gewicht en makkelijk te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de maaltijd bereiden in kokend water. Een vriesdroogmaaltijd bevat vaak alles wat je nodig hebt. Genoeg calorieën (energie), eiwitten, vetten, koolhydraten en verschillende vitaminen en mineralen. Gevriesdroogde maaltijden zijn vaak ook lang houdbaar.

Wat is het dehydrateren van een maaltijd?

Naast het vriesdrogen van een maaltijd kan je een maaltijd ook dehydrateren. Waar de voedingsmiddelen tijdens het vriesdrogen koud worden gedroogd, worden voedingsmiddelen tijdens het dehydrateren gedroogd op hoge temperatuur. Hierdoor verdampt het water in de voedingsmiddelen. Bij het vriesdrogen van maaltijden blijven de voedingswaarde en smaak beter bewaard. Hierdoor worden toevoegingsmiddelen en bewaarmiddelen overbodig.

Gevriesdroogde maaltijden kopen

Er zijn verschillende webwinkels waar je gevriesdroogde maaltijden kunt kopen. Hieronder hebben wij de verschillende webwinkels op een rij gezet. Wanneer je op de link klikt zie je alle gevriesdroogde maaltijden.

Vriesdroogmaaltijden van Adventure Food

Het merk Adventure Food heeft verschillende lichtgewicht instant maaltijden in hun assortiment. De maaltijden zijn lekker van smaak en bieden jou de energie die je nodig hebt tijdens een survival- of trektocht. Er zijn verschillende maaltijden verkrijgbaar met vlees of vis, vegetarisch of zelfs veganistisch. Op de verpakking zie je ook hoeveel calorieën een maaltijd bevat. Naast gewone avond- of lunchmaaltijden kan je ook kiezen voor een dessert zoals chocolademousse.

TREK ‘N EAT emergency food

Van het merk TREK ‘N EAT vind je meerdere soorten maaltijden. Zo vind je hier maaltijden in zakken, noodmaaltijden in blik die 15 jaar houdbaar zijn en voedselpakketten voor 7 dagen die 5 jaar houdbaar zijn. Het voedselpakket is ook verkrijgbaar in een vegetarische variant. Hier zitten meerdere maaltijden in zak in en twee pakjes NRG-5 emergency food en zero emergency food. Per dag krijg je met deze maaltijden 1650 kcal binnen. Wanneer je zelf nog wat extra snacks meeneemt krijg je dus iedere dag genoeg kilocalorieën binnen.

Firepot maaltijden

Bij de webwinkel Bever vind je verschillende maaltijden van het merk Firepot. Dit merk biedt naast de maaltijden met vlees en vis ook veganistische én glutenvrije maaltijden aan. Ook kan je kiezen voor extra grote porties. Naast de herkenbare gele plastic zakken wordt er ook gebruik gemaakt van composteerbare eco-verpakkingen. De maaltijden in deze verpakkingen moeten worden gekookt in een pan in plaats van in de zak. Wanneer je het kokende water in de zak zou doen zou de zak onmiddellijk beginnen af te breken.

Forclaz vriesdroogmaaltijden

Forclaz is het eigen merk van de Decathlon dat zich richt op trekking. Ook van het merk Forclaz vind je verschillende gevriesdroogde maaltijden. De verpakking is zo ontworpen dat je er uit kunt eten, wanneer je de verpakking open maakt en hem goed open vouwt vormt de verpakking zich als een soort kom. Bij de vriesdroogmaaltijden van Forclaz wordt er voor het sluiten van de verpakking stikstof E941 toegevoegd. Dit voedingsgas gaat oxidatie tegen door vochtdeeltjes te verwijderen. Hierdoor wordt het bedervingsproces tegen gegaan en blijven de gerechten zo lang mogelijk vers.

Tactical Foodpack

Het merk Tactical Foodpack heeft meerdere maaltijden in het assortiment. Sommige maaltijden zijn ongeveer 3 jaar houdbaar, er zijn echter ook maaltijden die minimaal 8 jaar houdbaar zijn. Met de Tactical Fire Pot kan je ongeveer 10 maaltijden warm maken als je niet voldoende middelen hebt om een vuurtje te maken. Het enige wat je nodig hebt is een setje lucifers.

Drytech gevriesdroogde maaltijden

Wanneer je van het merk Drytech vriesdroogmaaltijden aan wilt schaffen kan je geld besparen wanneer je meerdere maaltijden besteld via Bol.com. De meeste maaltijden van dit merk zijn 5 jaar houdbaar.

Noodrantsoen

Ben je op zoek naar eten dat je écht lang kan bewaren? Dan kan je kijken naar verschillende noodrantsoenen maaltijden. De maaltijden van EF Emergency Food zijn maar liefst 20 jaar houdbaar en zitten in een blik. Het merk Seven Oceans heeft een nood rantsoen bestaande uit tarwemeel, palmvet en vitamines. Een pakje van 500 gram bevat 9 repen (waar je ook pap mee kan maken als je het mengt met water). In totaal bevat het pak 2500 kcal. Noodrantsoenen kopen kan onder andere bij Bol.com.


Categorie: Survival

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...