Exped SynMat 9 LW review: opblaasbare comfortabele slaapmat

Exped SynMat 9 LW review en slaapmat ervaring

Voor onze fietsvakanties waren wij op zoek naar een slaapmat. Ikzelf ben 190cm lang en let tijdens fietsvakanties (niet bikepacking gerelateerd) niet op elke gram. Qua slaapwensen kies ik eerder voor warme en comfort. Zodoende ben ik uitgekomen bij de Exped Synmat 9 LW. Deze slaapmat past precies in onze tent, heeft een hoge isolatiewaarde, is 65cm breed, 197cm lang en weegt slechts 1150 gram. Het voordeel is dat je geen aparte opblaaszak of pomp mee hoeft te nemen. Deze zit geïntegreerd in de slaapmat zelf. De adviesprijs is wel wat aan de hoge kant: €179,95. Gelukkig hebben wij onze Exped Synmat 9 LW slaapmatten voor rond de 150 euro gekocht in de aanbieding bij deze winkel. In dit artikel lees je onze ervaring, mening en review van de Exped SynMat 9 LW slaapmat.

Exped SynMat 9 LW review

In de onderstaande review behandel ik alle punten, zodat je een goed overzicht hebt van de mat. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd een reactie achterlaten. Wij gebruiken dit product zelf en hebben het zelf – na veel onderzoek – van ons eigen geld gekocht. We weten er dus het nodige van af!

Exped SynMat 9 LW OVERZICHT

Leuk om te weten: Ik neem deze slaapmaat maar al te graag mee op mijn Koga Worldtraveller Signature.

Exped Synmat 9 prijzen vergelijken

Wil je de Exped SynMat 9 LW kopen? Bekijk hieronder de prijsvergelijker. De laagste prijs staat altijd bovenaan!

Het bedrijf achter deze slaapmat

De SynMat 9 LW wordt gemaakt door het bedrijf Exped. Dit bedrijf begon in de jaren 80 als distributeur van outdoorspullen. Sinds 1997 maakt het ook eigen outdoorproducten, zoals slaapzakken, backpacks, slaapmatten en tenten. In 2002 brengt Exped de DownMat op de markt, een veelgeprezen met dons gevulde luchtbed. In de jaren die daarop volgen komen er veel soorten tenten uit van dit merk, die vaak van expeditie-kwaliteit zijn. In 2006 ontwerpt Exped de SynMat. Het assortiment is tegenwoordig enorm groot. Je komt het merk Exped veel tegen als je in outdoorwinkel zoekt naar spullen.

De Synmat-serie

De SynMat werd in 2006 op de markt gebracht en bestaat tegenwoordig uit meer dan 30 verschillende soorten slaapmatten. Zo heb je speciale modellen voor de winter, verschillende maatvoeringen en ook duo-matten, waar je samen comfortabel op kan liggen. Ook is de ene SynMat uitgerust met een geïntegreerd pompsysteem (zoals de SunMat 9 LW uit deze review) en wordt er bij een andere soort een speciale pompzak meegeleverd.

Exped SynMat 9 LW merkfoto

Over de Exped SynMat 9 LW

Mijn keuze is gevallen op de 9 LW versie, omdat deze 197cm lang is. Mijn vriendin heeft dezelfde mat gekocht, ook al is zij 167 cm. Het scheelde in de winkel qua prijs niet veel met de kortere variant. Daarnaast heeft de mat een dikte van 9cm en staat het garant voor veel comfort tijdens de nacht. Je kan de mat tijdens 4-seizoenen gebruiken. Dit vind ik erg fijn, omdat je dan in álle periodes op avontuur kan gaan. Er is gebruik gemaakt van verschillende soorten materialen:

  • Top: 75 D polyester, micro brushed, TPU-polyetherfilmlaminaat, hydrolysebestendig, honingraatreliëf, Oeko-Tex® 100-gecertificeerd
  • Bodem: 75 D polyester, TPU polyether filmlaminaat, hydrolysebestendig, Oeko-Tex® 100 gecertificeerd
  • Isolatie: 200 g/m² Texpedloft microvezel, bluesign gecertificeerd

Verpakking

Exped SynMat 9 LW in verpakking review

Het geheel zit in een keurige verpakking verpakt. De slaapmat zit in een opberghoes, waar je de mat opgerold weer in bewaard als je deze niet gebruikt of onderweg bent. Het voordeel vind ik dat je de mat eenvoudig weer terug in de hoes doet. Bij andere modellen die ik heb gehad en uitgetest was dit soms nog wel stoeien. In de verpakking zit:

  • Mat
  • rugzak
  • Reparatieset
  • instructie blad
  • Reparatie handleiding

Wist je dat: LW staat voor Long Wide. Deze slaapmat is namelijk extra lang en breed vergeleken met veel standaardmodellen. Hierdoor is het extra goed geschikt voor langere mensen.

Eerste gebruik

Voor het eerste gebruik heb ik de mat thuis uitgeprobeerd in de huiskamer. Op instructiefilmpjes heb ik bekeken hoe de mat opgepompt moest worden. Dit doe je door op je knieën achter de mat te gaan zitten en je handen op het pompgedeelte te zetten. Je pompt het dan rustig met je handen op. Dit duurt slechts een paar minuten als je eenmaal de juiste techniek hebt gevonden. Op het begin was dit even wennen, maar inmiddels weet ik niet beter en pomp ik binnen een 10 minuten eenvoudig twee matjes op.

Exped SynMat 9 LW met pump

Tip: Nadat je de mat opgepompt hebt kun je het gedeelte van de pomp ook opvullen met lucht door even in het ventiel in de mat te knijpen.

Slaapcomfort

De mat staat bekend om het slaapcomfort. Je neemt tijdens een fietsreis, motorreis of andere kampeertrip dan ook wat extra gewicht mee met deze mat. Vergeleken met bijvoorbeeld de Sea To Summit Ultralight slaapmat weegt de Exped 1.1kg, de Sea To Summit (deze variant) met dezelfde afmetingen iets meer dan 500 gram. Het verschil zit o.a. in de dikte en de mogelijkheid om ook in koudere temperaturen comfortabel te liggen. Op deze twee gebieden wint de Exped SynMat LW 9 weer. Ik vind de mat comfortabel liggen. Het maakt tijdens draaien niet veel geluid, zoals bij sommige andere (goedkopere) matten wel het geval is. Je hoort wel een licht krakerig geluid. Verder ligt de mat in meerdere temperaturen erg fijn en comfortabel. Met mijn lengte kan ik er prima op liggen en uitgerust wakker worden, zonder spierpijn van de slaapmat, wel met spier- en zadelpijn van het fietsen 😉.

Leuk om te weten: Alle producten die vanaf 2021 worden gemaakt door Exped worden klimaatneutraal geproduceerd, zoals je hier kan lezen.

Conclusie

Veelgestelde vragen over de Exped SynMat 9 LW

Een aantal vragen en antwoorden over deze slaapmat:

Kan je met deze mat ook winterkamperen?

Jazeker. De mat is comfortabel bij temperaturen ver onder de 0 graden Celcius. Volgens de fabrikant heeft het een temperatuurbereik tot -20 °C. Al is het natuurlijk ook nog afhankelijk van de tent en slaapzak die je meeneemt op kampeerreis!

Is de Exped Synmat LW geschikt voor lange mensen?

Ja. LW staat dan ook voor Long Wide (lang en breed). De mat is 197cm lang. Ik ben zelf 190cm en slaap er prima op. Een nog langere slaapmat past zelfs niet in onze tent!

Specificaties


Categorie: Slapen, Review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...