Wandelen Doorn en Driebergen: Den Treek, Henschoten en Zanderij Maarn

Wandelen-Doorn-en-Driebergen_-Den-Treek-Henschoten-en-Zanderij-Maarn-7

Wanneer je op zoek bent naar een prachtig bosgebied waar je uren kan ronddwalen maar niet snel verdwaalt kan je eens een bezoekje nemen aan de bossen tussen Driebergen-Rijsenburg en Doorn. Het gebied is groot maar “omlijst” door meerdere grotere wegen. Wanneer je te ver afwijkt kom je dus vanzelf uit bij een weg. Zo weet je zeker dat je nooit té ver weg bent van het startpunt. De wegen waar je tegenaan kan lopen zijn de A12, de N227, de Traaij en de Oude Arnhemse Bovenweg. Lees meer over wandelen in Driebergen en wandelen Doorn en plan jouw eigen wandelroute Doorn.

Wandelen Doorn en Driebergen

In de bossen tussen Doorn en Driebergen-Rijsenburg vind je verschillende prachtige plekken die echt een bezoekje waard zijn. Van heide tot een oude zandafgraving, tot een prachtig groot open veld. In het bos wisselen grote brede paden en smalle paadjes dwars door het bos elkaar af. Er zijn stukken waar de hond aangelijnd moet en stukken waar de hond los mag lopen. Dit is heel duidelijk aangegeven op de borden. Er zijn verschillende benamingen voor de aparte stukken in deze bossen. Naast de N227 heb je bijvoorbeeld het nationaal bos Stameren.

Wandelen-Doorn-en-Driebergen_-Den-Treek-Henschoten-en-Zanderij-Maarn-3

Heide

Tussen het grote open veld en de Zanderij Maarn vind je ook een open stuk met heide. In augustus -september staat de heide in bloei en kleurt de heide prachtig paars.

Wandelen Doorn en Driebergen: Den Treek, Henschoten en Zanderij Maarn

Den Treek, Henschoten: Het grote open veld

Eén van onze favoriete plekken in dit bos is het grote open veld. Dit grote open veld vind je bij het gedeelte Den Treek, Henschoten en Landgoed ’t Heihuis. Dit veld verveelt nooit. In de winter is het sprookjesachtig mooi wanneer er een laag sneeuw ligt. In de herfst vind je op het veld grote heksenkringen met paddenstoelen en benevelde spinnenwebben tussen het gras. Je kan dwars over het veld lopen of om het veld heen. Het is hier ook prachtig wanneer er indrukwekkende wolkenvelden zijn of wanneer de zon opkomt of ondergaat. Er hangt dan een prachtig gekleurde gloed over het veld.

Maarnse Zandgat en Zanderij Maarn: Prachtige plas met bijzondere planten en dieren

De drone foto’s in deze blog zijn gemaakt met de onderstaande drone. Voor de gewone foto’s hebben wij de onderstaande camera gebruikt.

In de achterste hoek, bijna waar de A12 en de N227 elkaar kruisen vind je Het Maarnse Zandgat en Zanderij Maarn. De Zanderij Maarn is een voormalige zandafgraving. Het is nu een plas waar bijzondere planten en dieren leven. Je kan er vanaf verschillende kanten komen, vanaf het hoogste punt kan je met een hele lange, smalle trap naar beneden lopen.

Wandelen Doorn en Driebergen

avatar Eddie

Let op: Bij de Zanderij Maarn zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.


Natuurreservaat het Heihuis en Vennetje het Heihuis

Recht tegenover de ingang van vakantiepark Het Grote Bos vind je een bospad dat loopt naar Vennetje het Heihuis. Dit stukje in het bos is bijna magisch mooi. Zeker wanneer de luchten spectaculair zijn lijkt het net alsof je in het buitenland bent. Om het vennetje vind je grote dennenbomen.

Parkeren: Wandelen Doorn en Driebergen

Wanneer je in dit gebied wilt gaan wandelen kan je op verschillende plekken parkeren. De eerste plek waar je goed kan parkeren is op de oprijlaan (Hydeparklaan) naar recreatiepark RCN Het Grote Bos. Uiteraard kan je hier ook een vakantie boeken en vanaf hier mooie plekken bezoeken op de Utrechtse Heuvelrug zoals de Eenzame Eik. Ook bij de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg vind je parkeerplaatsen waarvandaan je direct het bos in kan lopen. In Maarn kan je parkeren naast de Bergweg.

Wandelen Doorn en Driebergen: Eten en drinken

Wil je voor/tijdens of na de wandeling iets eten of drinken? Dan kan je dat op verschillende plekken doen. Achter Vennetje het Heihuis vind je aan de Traaij Restaurant Klein Zwitserland. Hier kan je heerlijk op het terras zitten en genieten van een lekkere lunch, een stuk gebak, een borrelhapje of een diner. Op het vakantiepark vind je een snackbar en een brasserie waar je ook voor koffie, een lunch of avondeten terecht kan. In Driebergen zelf (wel iets meer uit de route) vind je meerdere supermarkten, bakkerijtjes en snackbars. Bij De Huiskamer Van Driebergen kan je gezellig zitten voor een ontbijtje, koffie met wat lekkers of een lekkere lunch. Natuurlijk kan je even voor of na de wandeling even langs Driebergen rijden. Vanaf de parkeerplaats bij de begraafplaats kan je de weg (Oude Arnhemse Bovenweg) oversteken om iets te drinken bij de Historische Theetuin Bartiméus. Hier kan je in de zomer in het weekend iets drinken en eten. Al het lekkers voor bij de koffie of thee wordt zelf gebakken. Je kan hier dan ook terecht voor groenten, fruit en plukbloemen uit eigen tuin. In een hoek van het grote veld vind je Eetcafé Onder de Pannen.

Paardrijden

Naast wandelen in Doorn en Driebergen is dit gebied ook enorm goed geschikt om paard te rijden. In deze bossen zijn veel paardenpaden te vinden. Ook rondom het grote open veld vind je zandpaden waar je lange stukken kunt galopperen.

Hang-On Run

Op vakantiepark RCN Het Grote Bos vind je ook de basis van survivalgroep Hang-On. In het park vind je ongeveer 100 verschillende obstakels en hindernissen. Hier kan je alleen trainen tijdens één van de trainingen van survivalgroep Hang-On of tijdens één van de clinics. Woon je in de buurt? Dan kan je lid worden van deze survivalgroep. Het is ook mogelijk om eerst mee te doen aan een gratis proeftraining.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie