De Eenzame Eik in Amerongen: Mountainbiken, wandelen en trailrunning

Eenzame Eik Amerongen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wij hebben een bezoekje gebracht aan de Eenzame Eik in Amerongen. Het centrum van een prachtig en veelzijdig gebied. Om de nieuwe drone (DJI Mini 2 Fly More – Combo) uit te testen zijn we op zoek gegaan naar de mooiste drone hotspots in deze omgeving. Al snel kwamen wij uit bij de Eenzame Eik in Amerongen. In deze blog lees je praktische tips, en onze ervaringen.

Wat is de Eenzame Eik in Amerongen?

De Eenzame Eik in Amerongen is een een plek in het bos bij Amerongen die vooral van bovenaf heel herkenbaar en uniek is. Wanneer je hier gaat wandelen wandel je vanaf de parkeerplaats steeds omhoog door het bos tot je in één keer een grote Eik ziet staan met meerdere bankjes eromheen. Deze eik staat in het midden van een cirkel met acht rechte paden naar beneden. Van bovenaf gezien lijkt het geheel precies op een wiel van een wagen. De paden komen namelijk uit op een grote ronde zandcirkel. De centrale as van dit bos ligt op 64 meter hoogte. Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg met een hoogte van 69 meter boven NAP.

Eenzame Eik in Amerongen
Afbeelding van Google Maps
Foto’s gemaakt in het bos rondom de Eenzame Eik

Ontstaan van dit bos

De Eenzame Eik is in het einde van de 18e eeuw bewust aangeplant op deze plek. Deze Eik gaf namelijk het midden aan van de grote ronde baan in het bos, ook wel “de manege” genoemd. Op deze baan konden kinderen leren paardrijden. De baan is aangelegd door Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken en Frederik van Reede, zij woonden in die tijd in Kasteel Amerongen.

Eenzame Eik in Amerongen als sterrenbos

De dronebeelden zijn gemaakt met de onderstaande drone.

Je kan het bos rond de Eenzame Eik in Amerongen ook zien als “sterrenbos”. Dit is de naam van een bos met verschillende lanen die vanuit een middelpunt (in dit geval de Eenzame Eik) naar de uiteinden lopen en zo een ster vormen. Vanuit dit middelpunt konden jagers het overstekend wild op de paden goed zien. Het liefst werd zo’n sterrenbos aangelegd op een glooiend terrein. Vooral in de 18e eeuw waren deze sterrenbossen populair.  Je vindt deze sterrenbossen op meerdere plekken in Nederland bijvoorbeeld in Tilburg (de Oude Warande), Wezep (op landgoed IJsselvliedt).

Eenzame Eik
Eenzame Eik

Wandelroute volgen: Paaltjesroute Leemkuil

Wil je graag een wandelroute volgen om niet te verdwalen in het bos? Dan kan je de Leemkuil Wandelroute volgen. Dit is een wandelroute van 6,7 km die onder andere loopt langs de Eenzame Eik. Deze wandelroute is aangegeven met gele paaltjes. Je kan deze route volgen vanaf Burgwal 6 in Amerongen of Veenseweg 28 in Amerongen (Restaurant het Berghuis).

Mountainbiken rond de Eenzame Eik in Amerongen

In het bosgebied rond de Eenzame Eik in Amerongen zijn ook verschillende mountainbikeroutes die je kunt fietsen. Richting de top van de berg vind je prachtige single-track paden die net zo glooiend zijn als de rest van de omgeving. De paden worden uitstekend onderhouden. Vanaf de parkeerplaats bij Bergweg 10 in Amerongen kan je een groene MTB route volgen van 18 km. Om in dit gebied te kunnen mountainbiken is een MTB-vignet verplicht. Let op: In de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug zijn er gebieden waar je een ander MTB-vignet nodig hebt, bijvoorbeeld op de routes van Natuurmonumenten en op de Treeker Trail MTB route.

Goed om te weten: Om te mountainbiken in de omgeving van de Amerongse Berg en de Eenzame Eik is een MTB-vignet verplicht. Je koopt een Vignet voor de Utrechtse Heuvelrug van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap.

Eenzame Eik Amerongen

Parkeren bij de Eenzame Eik in Amerongen

Wanneer je wilt gaan wandelen, trailrunnen of mountainbiken bij de Eenzame Eik in Amerongen kan je op verschillende plekken parkeren. Wil je een langere wandeling maken? Eventueel zelfs met een beklimming van zowel de Amerongse Berg als de Eenzame Eik? Dan kan je bijvoorbeeld starten bij parkeerplaats Drostestraat bij kasteel Amerongen. Wil je zo snel mogelijk naar de Eenzame Eik wandelen? Dan kan je navigeren naar Burgwal 6 in Amerongen (nabij de burgwalrotonde), hier vind je een grote parkeerplaats naast verschillende sportvelden en meteen naast het bos. Ook kan je parkeren bij Restaurant ’t Berghuis (Veenseweg 28 Amerongen). Om hier te komen rijdt je een stukje door het bos over een onverhard pad.

Met het openbaar vervoer naar de Eenzame Eik in Amerongen

Wil je met het openbaar vervoer naar de Eenzame Eik in Amerongen dan kan je een route plannen naar de halte Amerongse Berg. Ga je vanaf Utrecht naar deze halte? Dan kan je vanuit het Oorsprongpark lijn 50 pakken.

Op vakantie bij De Eenzame Eik in Amerongen

Wil jij graag één of meerdere nachten verblijven in de buurt van deze prachtige plek? Bekijk dan de onderstaande vakantieadressen.


Puck

Puck is de medeoprichter van Outdoornow. Ze vindt niks lekkerder dan actief bezig zijn in de buitenlucht. Zo houdt ze van fietsen, wandelen met de honden en trailrunning. Ze gaat graag op avontuur om nieuwe routes te ontdekken met behulp van een navigatiesysteem.
Share to...