Wildkamperen in Nederland

Wildkamperen

Wildkamperen heeft voor bikepackers altijd iets avontuurlijks en speciaals. Helaas is wildkamperen in Nederland en België formeel verboden. Echter zijn er speciale plekken aangewezen waar je wel mag wildkamperen, paalkamperen wordt dat genoemd. Goedkoop en avontuurlijk reizen wordt op deze manier mogelijk gemaakt, zelfs dicht bij huis. In deze blog lees je alles over wildkamperen in Nederland.

Wat is paalkamperen?

Paalkamperen is legaal (en gratis) wildkamperen op door Staatsbosbeheer aangewezen plekken. Op deze plekken vind je een paal, hier mag je rondom kamperen binnen een straal van 10 meter. Zoals je gewend bent van wildkamperen vind je op deze plekken geen douche of toilet en géén water. De paalkampeerplaatsen zijn vaak midden in de natuur of aan de bosrand. Ze liggen ook vaak in de buurt van langeafstand wandel- en fietsroutes.

Regels bij wildkamperen in Nederland

Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden als je gaat paalkamperen. Zo is er plek voor maximaal 3 kleine trekkerstenten. Deze tenten mogen worden opgezet binnen een straal van 10 meter vanaf de paal. Het maken van een kampvuur is verboden, eten koken op een gasbrander of campingstove mag wel. Let er wel op dat het een gesloten systeem moet zijn. Je mag niet langer dan 72 uur kamperen op deze paalkampeerplaats. Het is belangrijk en fijn als je zorgt dat de kampeerplek netjes en schoon wordt achtergelaten. Er mogen ook geen kuilen gegraven worden. Op sommige paalkampeerplaatsen gelden net iets andere regels.

Paalkamperen met een hond

Wil je paalkamperen met je hond? Dan is het handig om de bordjes van Staatsbosbeheer te bekijken met de voor het gebied geldende bepalingen. Vaak zijn honden wel toegestaan, mits aangelijnd. Soms zijn honden niét toegestaan, bijvoorbeeld in een broedseizoen.

Een overzicht van de plekken waar je kan wildkamperen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je kan paalkamperen. Wij hebben de paalkampeerplekken van Staatsbosbeheer onderverdeeld per provincie. Er zijn echter ook andere plekken, niet aangewezen door Staatsbosbeheer, waar je kan wildkamperen.

Helaas zijn bijna alle paalkampeerplekken in Nederland gesloten. Er zijn nog slecht een paar paalkampeerplekken die nog open zijn. Bekijk ook onze blog met alle paalkampeerplekken in Nederland.

Noord-Brabant wildkamperen

 • Chaamse Bossen 1, 2, 3 – Baronie van Breda
 • Strijbeekse Heide – Baronie van Breda
 • Gooren en Krochten – Baronie van Breda

Overijssel wildkamperen

 • Klinkenbelt – Sallandse Heuvelrug
 • Het Schot – Boswachterij Staphorst

Zuid-Holland wildkamperen

 • Leidschendammerhout –
 • Weipoortse vliet – Groene Hart Rijnstreek
 • Donkse Laagten – Groene Hart – Alblasserwaard
 • Avelingen – Groene Hart – Alblasserwaard
 • Oeverlanden – Hollands Diep

Zeeland wildkamperen

 • Canisvliet – Zeeuws-Vlaanderen
 • Fort Sint Livinus – Zeeuws-Vlaanderen
 • De zoete vaart – Zeeuws-Vlaanderen


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.
Share to...