Home » De Europese ooievaar

De Europese ooievaar

De Europese ooievaar

De Europese ooievaar behoort tot de Ciconiiformes, ook wel ooievaarachtigen genoemd. In Europa komen deze vogels veel voor. Dit is in het verleden wel eens anders geweest. Waarschijnlijk heb je wel eens bij jou in de wijk deze Europese ooievaar gezien. Er zijn twee groepen Europese ooievaars. De ene groep wordt de westelijke populatie genoemd. De tweede groep is de oostelijke populatie. Dit heeft te maken met de overwinteringsgebieden en de trekroutes die de ooievaars nemen. De populatie is in Nederland tussen maart en september te zien. Daarna trekken de (meeste) vogels naar andere gebieden om te overwinteren. Sommige ooievaars blijven echter ook in de wintermaanden in Nederland, maar de meesten kiezen voor een trektocht naar een ander land.

Hoe ziet de Europese ooievaar er uit?

De ooievaar heeft lange poten en een lange hals. De vleugelranden zijn zwart en de rest van het verendek is wit. Gemiddelde spanwijdte van de ooievaar ligt tussen de 150 en 170 centimeter.  Daarnaast zijn zowel de snavel als poten rood van kleur. De vogel eet erg gevarieerd. Zo eet het graag insecten, regenwormen, muizen, maar ook mollen.

Wist je dat: Wereldwijd worden er 19 soorten ooievaars onderscheiden

Een nest bouwen in Nederland

De ooievaar maakt één keer per jaar een prachtig nest waarin het één keer een legsel heeft. Dit gebeurt meestal in april. Per nest legt de ooievaar tussen twee en vijf eieren. De Europese ooievaar broedt iets meer dan een maand op de eieren. Dit doet de ooievaar graag op hoge plekken. In veel gebieden hebben mensen speciale palen gemaakt voor ooievaren.

De Europese ooievaar op nest
Europese ooievaar

Wist je dat: De jongen verlaten pas na ongeveer twee maanden het nest.

Hoe de Europese ooievaar communiceert

De ooievaar communiceert door de onderste snavelhelft tegen de bovenste te slaan. Dit geluid wordt ook wel klepperen of snavelklepperen genoemd. Vaak is dit een manier om elkaar te begroeten of juist een signaal van agressiviteit. Het jong van de ooievaar is nog wit en zwart van kleur. In de onderstaande video hoor je dit geluid goed.

Wist je dat: De Europese ooievaar is monogaam. Zij houden het dus bij één partner.

Stichting STORK Nederland

Stork is het Engelse woord voor ooievaar. Er is in Nederland ook een gelijknamige stichting. Zij gebruiken de afkorting STORK. Dit staat voor STichting Ooievaars Research & Knowhow. Een creatieve naam dus! Deze stichting zet zich in voor dit prachtige dier. Je kan de stichting voor een klein bedrag steunen. De stichting is onder andere actief met tellingen van de ooievaar in Nederland.

“STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland” (bron)

Afbeeldingen: eigen beheer

nv-author-image

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.