IJsvogel spotten en fotograferen in Nederland

Ijsvogel spotten en fotograferen nederland - foto van een ijsvogel in het water

Nederland is een fantastisch land voor vogelliefhebbers, en één van de meest spectaculaire vogels die je hier kunt tegenkomen is de ijsvogel. Deze vogel, bekend om zijn levendige kleuren en snelle vliegbewegingen, trekt jaarlijks vele enthousiastelingen. Ik neem je mee in de wereld van het spotten van deze prachtige vogel. Als je bekend bent met het geluid van de ijsvogel, zul je deze vaak horen. Spotten is soms nog wel lastig, ook al zijn de kleuren erg fel. Ik ben laatst de ijsvogel tegengekomen terwijl ik mijn zoomlens op mijn camera had zitten. Sindsdien ben ik nog meer fan van deze prachtige vogel!

Kenmerken van de ijsvogel

De ijsvogel is klein maar opvallend. Hij heeft een lengte van ongeveer 16-17 centimeter. Het meest opvallend zijn zijn helderblauwe rug en metaalkleurige buik. De vleugels zijn ook blauw en de borst is oranje-rood. Een ander kenmerk is zijn lange, scherpe snavel die perfect is voor het vangen van vis.

Mooi: In het Engels wordt deze vogel ook wel de Common Kingfisher, Eurasian Kingfisher en River Kingfisher genoemd. Ik vind dit echt prachtige namen.

Waar en wanneer?

Ijsvogels zijn te vinden bij heldere, rustige wateren. Denk aan meren, rivieren of kanalen met veel vis. Ze broeden in steile zand- of leemoevers waar ze gangen graven voor hun nesten. De beste tijd om ijsvogels te spotten is vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer ze actief vissen.

Weet waar je de ijsvogel kan vinden

Wil je zelf ook een ijsvogel spotten? Dan is het handig om dit wel even voor te bereiden. Ik doe dit vrijwel altijd via Waarneming.nl. Op deze website voeren mensen over heel het land waarnemning in van o.a. vogels, zoogdieren, reptielen, vlinders en veel meer. Soms zelfs met een leuke foto er bij! Je kan hier zelf ook een account op aanmaken en zelf waarnemingen melden.

Een voorbeeld: Ijsvogel vinden via waarnemning.nl

Ik pak het altijd op de volgende manier aan:

 1. Ik bezoek de website Waarneming.nl
 2. In de zoekbalk (op het vergrootglas klikken/drukken) voer ik de naam van het dier in dat ik wil gaan spotten. Bijvoorbeeld voor nu: ijsvogel
 3. Ik kom dan uit op deze pagina. Hier druk ik op Waarnemingen.
 4. In de zoekbalk filter ik op de plaats waar ik wil gaan spotten. Bijvoorbeeld: Alphen aan den Rijn
 5. Ik zie nu een lijst met data wanneer de vogel in de buurt is gespot door andere mensen. Ik kan ook goed zien dat deze vogel veel voorkomt in de gebieden Zegersloot, Zaans Rietveld, Zuid- en Noordeinderpolder en bij het Weteringpad.

IJsvogels broeden vaak op de volgende locaties in Nederland:

 • Zandgronden in oostelijk Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek.
 • De duinstreek en langs grote rivieren.
 • Na milde winters ook in het westen en noorden van het land.

Een bekende plek waar ze vaak worden gezien is de Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De ijsvogel op de foto zetten

Ijsvogel foto - Edwin
Deze foto maakte ik laatst van de ijsvogel! Op mijn verlanglijst staat nog wel eens zo’n foto als op de uitgelichte afbeelding van dit artikel; een ijsvogel die in het water duikt of er net uit komt.

Ik fotografeer zelf erg veel. Ik probeer dan ook om bijna altijd mijn camera mee te nemen als ik op pad ga. Aangezien ik een systeemcamera heb (dit model) heb met verwisselbare lenzen, heb ik niet altijd mijn teleobjectief mee. Dit raad ik toch wel aan als je echt mooie foto’s wilt maken van een ijsvogel. Ze zijn vrij klein, vliegen vaak snel weg als je in de buurt komt en kunnen héél snel zijn. De foto’s die ik maak van ijsvogels zijn vaak op een brandpuntafstand tussen de 200 en 400mm gemaakt. Een 100-400mm lens of een lange prime lens raad ik dan wel aan. Een lens met een snelle autofocus en een laag diafragma, zoals f/4 of f/2.8, helpt om snel en accuraat scherp te stellen, zelfs bij weinig licht.  Deze objectieven zijn wel erg duur. Ik moet het zelf doen met F/6.3 over het gehele zoombereik 😊. Met de sluitertijd en ISO speel ik veel als ik de ijsvogel fotografeer. Zit de ijsvogel lang stil? Dan kan de sluitertijd wat langer, maar voor de zekerheid zit ik meestal wel tussen de 1/800 en 1/1000.

Leuk weetje: De ijsvogel staat bekend om zijn snelle vlucht dicht boven het wateroppervlak, waarbij hij snelheden tot 80 km/u kan bereiken.

Nog wat extra tips voor de ijsvogelspotter

 • Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag: dan zijn de IJsvogels het meest actief.
 • Neem de tijd: IJsvogels zijn schuwe vogels, dus het kan even duren voordat je er een ziet. Wees geduldig en geniet van de rust van de natuur.
 • Gebruik een verrekijker: hiermee kun je de IJsvogel goed bekijken zonder hem te storen.
 • Blijf stil: beweeg je langzaam en maak geen geluid, zo houd je de kans op het spotten van een IJsvogel groter.
 • Kijk ook omhoog: IJsvogels zitten vaak op takken om te jagen of te rusten.

Meer bronnen en info


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...