Sony A7 III – Informatie, review, tips en beste lenzen

Sony A7 III – Informatie, review, tips en beste lenzen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Sony A7 III, een full frame systeemcamera, heeft zich al bewezen als een betrouwbare keuze voor professionele fotografie. Uitgerust met een indrukwekkende 24,2 MP back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor, biedt deze camera uitstekende beeldkwaliteit. Maar wat maakt de A7 III zo bijzonder? In deze review ontdek je de sterke punten van deze camera, zoals het razendsnelle en nauwkeurige autofocusmechanisme, de mogelijkheid om hoogwaardige 4K-video’s te maken en het gebruiksvriendelijke snelmenu. We zullen ook enkele beperkingen van de camera bespreken, zoals de iets langere scherpsteltijd bij tegenlicht en de mogelijke oververhitting bij langdurig filmen in 8K-kwaliteit. Lees verder om alles te weten te komen over deze veelzijdige en geliefde camera, en of de Sony A7 III nog steeds een verstandige aankoop is.

Over de Sony A7 III

De Sony A7III is een full frame systeemcamera die geschikt is voor professionele fotografie. De camera is voorzien van een indrukwekkende 24,2 MP back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor. Daarnaast heeft de A7iii een razendsnelle en nauwkeurige autofocus, waardoor je geen problemen zal hebben met een onderwerp in focus krijgen. Naast professionele fotografie kan deze camera ook gebruikt worden voor maken van video’s. Dit doet de Sony A7III op 4K kwaliteit over de hele breedte van de sensor. Via het snelmenu stel je de camera helemaal naar wens in door bijvoorbeeld de focus op de ogen in stellen op een sneltoets van de camera. Dankzij de twee SD-kaarthouders kun je altijd door blijven schieten! Je kan er ook voor kiezen om de foto’s meteen op twee kaarten op te slaan, zodat je de foto’s niet kwijt bent als er een kaartje corrupt is.

Wist je dat: Deze camera wordt ook wel de Sony A7 Mark III genoemd. III is het romeinse cijfer voor 3. Je schrijft dit als drie keer de hoofdletter i. Soms wordt dit model ook wel ILCE-7M3 genoemd.

De Sony A7 mark III kopen

Wil je deze Sony A7 III kopen? Dan heb je meerdere opties. Je kan alleen de body kopen (camera zonder lens), maar ook een aanbieding zoeken waarbij je al een lens krijgt. Hieronder zie je enkele opties. Onder de Sony A7iii prijsvergelijker gaan we nog dieper in op de kenmerken van de camera en de soorten lezen die handig zijn om erbij te kopen.

Enkele foto’s die wij hebben gemaakt met de Sony A7III

Een combi aanbieding met de Sony A7III

Wil je de Sony A7 III kopen? Dan kun je het beste een combideal nemen. Hierbij krijg je de body met daarbij een lens. Dit is vaak goedkoper dan de twee los kopen. Dit is ook precies wat wij hebben gedaan toen wij deze lens hebben aangeschaft. Wij hebben de Sony A7 III gekocht met de Sony FE 35mm F/1.8 er meteen bij. Dit is overigens een lens waar we nog geen moment spijt van hebben! Hieronder zie je de aanbiedingen en prijzen van de Sony A7 III met daarbij een lens in de kit.

Welke lens koop je bij de Sony A7 III?

Ben je er al over uit dat je de A7III wilt kopen? Prima keuze! Wij hebben deze camera zelf ook en zijn er bijzonder tevreden mee. Met alleen de body kun je natuurlijk nog niet meteen aan de slag. Je koopt er een lens bij. De volgende type lenzen zijn erg handig om te hebben.

28-70mm lens

Dit is een zoomlens die erg geschikt is voor veel doeleinden met de Sony A7 III. Dankzij het zoombereik kan je goed een portret maken van een persoon van het hoofd en schouder. Ook kan je een wijds landschap goed in beeld brengen.

Sony FE 35mm F/1.8

Wij hebben deze lens bij de camera gekocht als bundel. Een aankoop waar we tot op de dag van vandaag nog geen spijt van hebben. Een lichtgewicht en compacte lens, die – ondanks dat je er niet mee kan zoomen – enorm veelzijdig is. De lens heeft een snelle autofocus, die ook nog eens stil is. Erg geschikt voor foto en video. Je kan met deze lens goed spelen met scherptediepte en onscherpte.

Sony FE 55mm F/1.8 ZEISS Sonnar T*

Dit is wellicht wel de een van de beste lenzen die je kan kopen bij de Sony A7III camera. De lens is geschikt voor de full-frame camera en ideaal voor onder andere portretfotografie en productfotografie.

Een allround zoomlens

Denk hierbij aan de Sony 24-105mm f/4.0. Deze lens is fluisterstil met zoomen. Geschikt om een onderwerp heel dichtbij te halen (en daarbij de kwaliteit te behouden), maar ook om een landschap te fotograferen. Het diafragma verandert met je mee tijdens het inzoomen. Handig, omdat je dan de belichting niet zelf hoeft aan te passen. Dit soort lens is geschikt voor veel soorten fotografie, zoals landschap, gebouwen en portret.

Enkele foto’s die wij hebben gemaakt met de Sony A7III

Tip: Wil je de foto’s bekijken die we voor Outdoornow.nl hebben gemaakt met deze camera? Bekijk dan o.a. de blogs: Sanatorium du Basil, Wandeling Ninglinspo, ExtraTrail Ardennen en Wandeling Nisramont. De afbeeldingen bij deze blogs zijn allemaal gemaakt met de Sony A7 III.

Kenmerken van de Sony A7iii camera

Je kan alle kenmerken en specificaties van de camera goed hier bekijken. Hieronder lichten we een aantal kenmerken uit die we interessant vinden.

 • Systeemcamera: De Sony A7 III heeft verwisselbare lenzen en geen spiegelsysteem ingebouwd. Dit wordt ook wel mirrorless genoemd
 • Full frame: De beeldhoek van de A7 Mark III wordt volledig benut
 • 10fps: Je kan snel achter elkaar foto’s maken. Handig bij bijvoorbeeld sportfotografie. Je schiet beelden op minimaal 10 frames per seconden.
 • Autofocus: De autofocus van de Sony A7iii is écht geweldig. Je kan deze instellen op continue, handmatig, enkelvoudig en direct handmatig scherpstellen (DMF)
 • Batterijduur: Je schiet rond de 700 beelden per opgeladen accu
 • Uitgebreid menu: Het menu van de Sony A7 iii is wat overweldigend en uitgebreid. Toch is het wel fijn als je er een tijdje mee werkt. Het heeft natuurlijk ook veel voordelen: Je kan écht enorm veel instellen.

Videoreview bekijken

Kamera Express heeft een uitstekende videoreview gemaakt van deze camera. Je ziet de beelden (foto en video) die de camera maakt en krijgt een uitgebreide uitleg.

Handige accessoires

De volgende accessoires zijn handig om te kopen als je de Sony A7iii hebt:

Schouderband / cameraband voor de A7 Mark III

De camera zelf is wel compact en licht. Als je er een lens op zet, is het geheel alweer wat zwaarder. Een goede schouderriem mag dan ook niet ontbreken. Wij zijn héél erg tevreden met de band van Peak Design.

SD-kaart

Je hebt twee slots om SD-kaarten in de doen. Voor deze camera koop je natuurlijk geen hele goedkope SD-kaart, maar kies je veel een goede leessnelheid, schrijfsnelheid en kwaliteit.

Bewaartas

Wij hebben zelf een grote cameratas gekocht en een kleinere tas voor onderweg. Deze zie je hieronder.

Extra accu

Hoewel je rond de 700 beelden per accu maakt, is het altijd handig om een extra accu te kopen. Wij hebben gemerkt dat er best verschil zit in kwaliteit, vandaar dat wij de Sony accu’s verkiezen boven andere merken. Als derde back-up hebben we zelf wel een ander merk gekozen.

Enkele foto’s die wij hebben gemaakt met de Sony A7III

Onze review
Sony A7III

Naam product: Sony A7III camera

Productbeschrijving: De Sony A7III is een full frame systeemcamera die geschikt is voor professionele fotografie. De camera is voorzien van een indrukwekkende 24,2 MP back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor.

Merk: Sony

4.5

Samenvatting

Wij hebben deze camera inmiddels al bijna 3 jaar in gebruik. Inmiddels hebben we er al tienduizenden beelden mee gemaakt. Van reisfotografie, portretfotografie en landschapsfotografie tot productfotografie en macrofotografie. Er is eigenlijk niets wat deze camera niet aan kan. Wij hebben er drie lenzen bij, waarvan we er twee vaak gebruiken voor ons werk. De andere lens (een fantastische macrolens) gebruiken we voornamelijk voor hobbydoeleinden. Dit zijn de Sony FE 35mm 1/8 en de Sigma 100-400mm F/5-6.3. Daarnaast hebben we ook een macrolens gekocht (Sigma 70mm F/2.8 DG Macro).

Het menu was op het begin even wennen (wat enorm veel keuze zeg!). Na een aantal maanden in gebruik werd het eigenlijk wel gewoon. Toch moeten we soms nog wat eindeloos door het menu scrollen om iets te vinden, maar ook hier wen je aan.

De camera is snel en heeft een prachtige autofocus die ons tot op de dag van vandaag nog niet in de steek heeft gelaten. Het is een prachtige professionele foto- en videocamera van hoge kwaliteit. Wij zijn nog steeds zeer tevreden, zowel om beelden voor onze websites mee te maken als om beelden te maken als hobbyfotograaf.

Voordelen

 • Veelzijdige camera die geschikt is voor verschillende soorten fotografie, van reis- en portretfotografie tot landschaps- en macrofotografie
 • Goede keuze aan lenzen beschikbaar, waaronder de Sony FE 35mm 1/8, Sigma 100-400mm F/5-6.3 en Sigma 70mm F/2.8 DG Macro
 • Prachtige autofocus die snel en betrouwbaar is
 • Hoogwaardige foto- en videokwaliteit geschikt voor professioneel gebruik
 • Menu kan even wennen zijn, maar wordt na verloop van tijd gemakkelijker te navigeren

Nadelen

 • Menu kan aanvankelijk overweldigend zijn vanwege de vele opties
 • Soms kan het door het menu scrollen om iets te vinden wat tijd in beslag nemen, maar dit wordt minder een probleem na verloop van tijd

Veelgestelde vragen

De Sony A7 mark iii tweedehands kopen, is dat verstandig?

Ja en nee. We raden het niet aan om zomaar ergens op een tweedehands website of veiling een Sony A7iii te kopen. Je moet echt op enorm veel dingen letten als je dit model tweedehands koopt. Wel is het prima om de camera te kopen bij een grote winkel, die de camera eerst grondig nakijkt.

Wat zijn de verschillen tussen de Sony A7iii en de Sony A7ii?

De nieuwere versie heeft meer autofocuspunten, een betere resolutie en kan in 4K filmen. Ook heeft deze versie een automatische sensorreiniging, kan meer beelden per seconden schieten en heeft slots voor twee geheugen kaarten. Daarnaast zijn er nog talloze verschillen (waaronder in adviesprijs), waardoor wij de voorkeur geven aan de A7III.


Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...