Klimmen op de Olympische Spelen

Klimmen op de olympische spelen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Olympische Spelen zijn nog maar net achter de rug. Een mooie tijd om eens te kijken naar de onderdelen van klimmen op de olympische spelen. Sportklimmen en boulderen zijn namelijk ook onderdelen die vertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen. In deze blog lees je er alles over!

Klimmen op de olympische spelen

Sinds de Olympische Spelen in Tokio 2020 (die vanwege corona plaatsvond in 2021, maar wel 2020 als naam bleef behouden) is de klimsport (voor het eerst) een onderdeel op de Olympische Spelen. De klimsport is onderverdeeld in drie verschillende disciplines die tijdens de olympische spelen worden gecombineerd tot een gemixte discipline. Deze disciplines zijn Speed, Bouldering en Lead. Eerst waren de kwalificaties en daarna de finales. In het onderstaande filmpje zie je alle drie de disciplines met een duidelijke uitleg.

Citius, Altius Fortius. De betekenis van dit Olympische motto is Sneller, Hoger en Krachtiger.

Speed

Speed is het onderdeel van de klimsport waar het draait om snelheid. Het doel is zo snel mogelijk een klimwand van 15 meter hoogte beklimmen. Tijdens het klimmen zijn de atleten gezekerd aan een touw. Ze leggen altijd dezelfde route af. Hierdoor kan je als klimmer deze discipline zeer specifiek trainen. Tijdens deze discipline beklimmen twee atleten tegelijk de wand.

Boulder

Tijdens de discipline Boulder moeten de atleten een boulder beklimmen op een wand van ongeveer 4,5 meter hoog. Deze verschillende routes moeten door de atleet beklommen worden binnen 4 minuten. De atleten kunnen meerdere pogingen wagen om de routes te beklimmen. Bij een gelijke eindstand wordt er wel gekeken naar het aantal pogingen die de klimmer heeft gedaan. De atleten zijn tijdens dit onderdeel niet gezekerd. Wanneer ze vallen ligt er een dikke mat waar ze zacht op kunnen vallen.

Lead

De derde discipline van het sportklimmen op de Olympische spelen is Lead (voorklimmen). Ook wordt er tijdens deze discipline één moeilijke route geklommen van 20 meter hoog. De route tijdens deze discipline verschilt per wedstrijd. Tactiek, inzicht, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen zijn tijdens Lead vaardigheden die worden getoetst. De klimmer krijgt één kans om zo hoog mogelijk te klimmen binnen een vastgestelde tijd. Waar de atleet tijdens het onderdeel Speed gezekerd is aan een lang touw, is het tijdens Lead de bedoeling dat de atleet zich steeds vast klipt met zijn eigen touw in de daarvoor bedoelde setjes in de wand (dit zijn stukjes touw met daaraan een clip).

Klimmen op de olympische spelen terugkijken

Wil je de herhalingen zien van klimmen op de olympische spelen? Dat kan! Er zijn op YouTube verschillende video’s te vinden van het sportklimmen op de Olympische Spelen. Naast deze video’s vind je ook nog meer interessante video’s met bijvoorbeeld qualifier stories en meer.

Interessant weetje: Het gastland waar de Olympische Spelen wordt georganiseerd voegt zelf een aantal sporten toe aan het Olympische programma, dit is bepaald door het IOC (het Internationaal Olympisch Comité). In Japan is de klimsport erg populair, vandaar dat deze sport ook op het Olympische programma stond net als Golfsurfen en skateboarden. Dit betekent dan niet automatisch dat deze sport ook de komende jaren terugkomt op de Olympische spelen. Ook breakdancen zal tijdens de Olympische Spelen in Parijs een onderdeel zijn van het Olympische programma. Sportklimmen, skateboarden en golfsurfen komen ook in 2024 weer terug tijdens de Olympische Spelen.


Categorie: Sport & Actief

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...