Campingstekker: Alles wat je moet weten over de blauwe CEE stekker!

CEE camping stekker verloop

Wie op vakantie gaat naar een camping in Europa krijgt te maken met de blauwe CEE campingstekker. Deze stekker staat ook wel bekend als de eurostekker of europastekker. Deze stekkers voldoen aan de strenge internationale normen voor industriële stekkers. Je sluit de stekker aan op de stroompaal van de camping om deze vervolgens op de camper, caravan of kampeerbus aan te sluiten. Vaak doe je dit direct aan de buitenkant, waar een CEE stopcontact zit verwerkt. Heb je dit niet, of wil je stroom in de tent hebben? Dan kies je voor een campingstekker met daarop een verloop, zodat het uiteinde gewoon op een normaal stopcontact past. In deze blog lees je alles over de CEE campingstekker, niet te verwarren met de wereldstekker. In sommige landen, zoals Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk gelden net weer andere regels m.b.t. verloopstekkers op de camping.

Wat is een CEE campingstekker?

De blauwe CEE campingstekker is een soort stekker die op Europese campings wordt gebruikt. Het is een soort stekker die voldoet aan de internationale IEC 60309-norm, zoals door NEN beschreven. De campingstekker heeft een spanningsniveau van 200-250 Volt, een frequentie van 50 – 60 Hz en is blauw van kleur. De stekker is waterdicht, gezekerd en van industriële kwaliteit. De normale blauwe CEE campingstekker heeft drie pinnen aan de ene kant (dit is het mannetje of mannelijke kant) en aan de andere zijde drie uitsparingen/gaten (dit is het vrouwtje of de vrouwelijke kant). Op een camping doe je de mannelijke kant in de stroompaal van de camping. De vrouwelijke kant doe je in de camper, caravan of kampeerbus. Je kan ook gebruik maken van een verloopkabel, bijvoorbeeld van CEE naar Schuko (het Nederlandse stopcontact)

Oeps: Op onze eerste camping in Zeeland van onze driejarige kampeerreis hadden wij de verkeerde CEE kabel mee. Wij hadden alleen een verloopstekker gekocht, maar niet de campingstekker zelf. Gelukkig konden wij deze tegen kostprijs overnemen op de camping!

Soorten campingstekkers

Je hebt verschillende soorten blauwe campingstekker. In de meeste landen kun je met een normale CEE stekker of haspel prima kamperen. Dan moet je wel de mogelijkheid hebben om een CEE stekker in bijvoorbeeld de camper, caravan of kampeerbus te pluggen. Anders neem je daarnaast ook een verloopstekker mee naar een Nederlands stopcontact. Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte stekker en de verschillende soorten. Om het allemaal nog makkelijk te maken gelden er in een aantal landen weer net andere regels op de camping op het gebied van stroomvoorziening.

Haspel

Dit is veruit de meest gebruikt vorm van campingstekker op Europese campers. Druk op de bekijk-knop om meer over elk type te lezen.

Tip: Maak je gebruik van een grote haspel, rol deze dan altijd volledig af!

CEE aardlekschakelaar

Een optie als je de aardlek van de camping niet vertrouwd.

Verloopkabel (CEE naar Nederlands verlengsnoer)

Om een CEE campingkabel om te zetten naar Nederlands stopcontact gebruik je een verloopkabel.

Verenigd Koninkrijk

Op sommige campings gebruikt met een Brits stopcontact. Dan gebruik je er een speciale verloopstekker voor.

Zwitserland

Hetzelfde geldt voor Zwitserse campings, zoals je hieronder kan bekijken.

Frankrijk

Sommige Franse campings maken gebruik van de Franse standaard.

CEE beschermen tegen vocht en diefstal

Een handig systeem om je kabel extra te beschermen tijdens de regenachtige dagen. Ook zit er een slot bij, zodat niemand bij jouw stroomkabels kan!

Crusader CEE Stekkersafe Campingstekker Rood

10,95
Bever.nl
Prijs gecheckt op 25 september 2023 00:17

De Crusader CEE Stekkersafe beschermt je CEE stekker verbinding tegen vocht en losraken.De CEE stekkersafe wordt compleet geleverd met een hangslot zodat niemand bij de stekkerverbinding kan.Een ideaal product om op de camping je CEE kabel op een veilige manier te verlengen.300 gram.

Leuk om te weten: CEE is een afkorting van: Certification of Electrotechnical Equipment. Tegenwoordig heet de organisatie IEC System of Conformity Assessment Schemes for Electrotechnical Equipment and Components (IECEE).

Veelgestelde vragen over de CEE campingstekker

Een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Hoeveel meter kabel adviseren jullie?

Ga je naar meerdere campings op vakantie en weet je niet hoe de stroomsituatie is, dan kun je het beste kiezen voor een CEE campingkabel van 50 meter. Uit onze ervaring tijdens onze driejarige kampeerreis is echter 30 meter – op een paar uitzonderingen na – ruim voldoende gebleken.

Welke kleur heeft de campingstekker?

CEE stekkers kunnen meerdere kleuren hebben, zoals violet, wit, geel, blauw, rood, zwart, groen en grijs. de Campingstekker heeft een spanningsniveau van 200-250V, een frequentie van 50-60HZ en heeft een blauwe kleur. De andere kleuren worden voornamelijk gebruikt bij industriële doeleinden.

Voldoet de campingstekker aan de internationale norm?

Jazeker. De blauwe campingstekker voldoet aan de IEC 60309 norm. Dit is een speciale internationale norm waar industriële stekkers aan moeten voldoen.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie