Buiten klimmen in Nederland: Alle buitenklimplekken

Buiten klimmen in Nederland: Alle buitenklimplekken

Op niet al te ver rijden van Nederland zijn er verschillende buitenklimplekken die erg populair zijn onder (Nederlandse) klimmers. Een populaire plek om buiten te boulderen is bijvoorbeeld Fontainebleau in Frankrijk. Het grootste en hoogste klimgebied van België – 5 km van Dinant af – is Freÿr. In Luxemburg vind je een klimgebied in Berdorf. Wil je ook in Nederland klimmen in de buitenlucht? Dan kan dat op verschillende plaatsen! Wij hebben de locaties voor buiten klimmen in Nederland op een rij gezet.

Buiten klimmen in Nederland op buitenwanden

Op verschillende plaatsen in Nederland vind je buitenwanden waar je in de buitenlucht kan klimmen. Er zijn ook een aantal plekken waar je buiten kan boulderen of drytoolen. Bijvoorbeeld bij klimwanden of bij boulderhallen. De naam Mountain Network zal je regelmatig tegenkomen, dit is een bergsportorganisatie met 7 klim- en bouldercentra in Nederland. Ook hebben ze een outdoorlocatie in de Ardennen.

Groningen – Bjoeks

Bij Klimcentrum Bjoeks in Groningen in het sportpark Kardinge kan je binnen klimmen, boulderen en klimmen in de buitenlucht op de toren (genaamd Excalibur). De klimtoren Excalibur is 37 meter hoog en 11 meter overhangend. Om op deze klimtoren te mogen klimmen moet je wel klimervaring hebben. Op sommige hoogtes/gedeeltes moet je kunnen voorklimmen/voorklim zekeren.

Goed om te weten: Wil je meer dan één dag komen klimmen bij Bjoeks, maar woon je ver weg? Dan mag je gratis je tent opzetten op het grasveld onder Excalibur. Ook mag je op de toren overnachten als een ultieme bivak-ervaring.

Zoetermeer – Ayers Rock

Bij Ayers Rock kan je zowel binnen in de klimhal klimmen als buiten op de outdoor klimwand. De outdoor klimwand heeft verschillende routes die je kan volgen en hij heeft een oppervlakte van 550 vierkante meter.

Leeuwarden – Klimcentrum Noardwand van Mountain Network

In Leeuwarden kan je buiten klimmen bij Klimcentrum Noardwand van Mountain Network. Hier kan je binnen klimmen, boulderen, Clip ’n Climb, speed klimmen én uiteraard ook buiten klimmen op een buitenwand. Je kan hier dus trainen voor alle drie de Olympische disciplines binnen het klimmen, namelijk Lead, Speed en Boulder. De buitenwand bij dit klimcentrum is 20 meter hoog. Op termijn komen er ook boulderblokken bij waardoor je ook buiten kan boulderen.

Amsterdam Sloterdijk – Klimhal Amsterdam

Langs het spoor, vlakbij station Amsterdam Sloterdijk vind je Klimhal Amsterdam. Hier vind je naast mogelijkheden om binnen te klimmen ook een lange buitenwand van 21 meter hoog en een bouldertuin. Genoeg opties dus om lekker te kunnen topropen en voorklimmen in de buitenlucht!

Amsterdam – Mountain Network

Klimmen op een wand op steigers boven het water in Amsterdam. Dat kan bij Mountain Network. Hier vind je een kleine schaduwrijke klimwand boven het verkoelende water. Een ideale plek om buiten te klimmen op warme en zonnige dagen of wanneer het regent. Onder de brug kan je namelijk ook redelijk droog naar boven klimmen.  

Utrecht – Neoliet

Bij Klimcentrum Neoliet Utrecht vind je een enorme buitenwand. Van Neoliet hebben ze ook vestigingen in Eindhoven-Noord, Eindhoven-Zuid, Tilburg, Heerlen, Rotterdam en Duitsland.

Utrecht – Klimmuur Kalymnos

In Utrecht vind je tegenover het P+R Utrecht Science Park een hoge buitenklimwand. Deze buitenklimwand bestaat uit twee verschillende betonnen wanden. De hoogste van de twee wanden is 30,8 meter hoog. De lagere wand is 14,2 meter hoog. Je kan de wanden van beide kanten beklimmen.

Den Haag – Klimmuur de Uithof

In Den Haag bij Klimmuur de Uithof vind je aan de buitenzijde van het gebouw een grote klimwand. Je kan hier voorklimmen en top-ropen. Ook vind je hier een wanden tot 21 meter hoog en een ruime boulderruimte.

Bergschenhoek – Klimcentrum Monte Cervino

In Bergschenhoek, vlakbij Rotterdam en in het Rottemerengebied, kan je bij Klimcentrum Monte Cervino klimmen op een betonnen berg met buitenwanden. Het is een abstracte versie van de Matterhorn berg in de Alpen. De “berg” is bijna 35 meter hoog.

Buiten klimmen in Nederland bij openbare klimlocaties

Naast dat je bij verschillende klimhallen en klimlocaties buiten kan klimmen op klimwanden en kan boulderen in bouldertuinen zijn er ook openbare klimlocaties waar je gratis en zonder begeleiding kan klimmen. Naast de onderstaande twee locaties kan je ook klimmen in het Meerpark in Amsterdam Oost, op de boulderwand in Schiedam (onder een viaduct), op het boulderblok in het Zuiderpark (ten oosten van Ahoy Rotterdam), op Bunkers in Ijmuiden, op de puinbol in Kijkduin, de kademuren in Arnhem, het Hubertusviaduct in Den Haag en op andere plekken waar je kademuren hebt gemaakt van basaltblokken.

Spaarnwoude – Klimmuur Spaarnwoude

In Spaarnwoude kan je klimmen op de gratis – en vrij toegankelijke – Klimmuur Spaarnwoude. De muren bestaan uit verschillende blokken. Deze blokken zijn afgietsels van rotsen in Beez, in de Belgische Ardennen. De maximale hoogte van een klim is 12 meter en je kan 40 verschillende routes beklimmen. Om hier te kunnen klimmen moet je wel je eigen klimmateriaal meenemen. Denk hierbij aan setjes, gordel, touw, zekeringsapparaat en een slinge/schroefkarabiner voor ombouwen). Bekijk voordat je gaat klimmen wel of de muur toegankelijk is. Dit is in de zomermaanden niet altijd zo in verband met festivals.

Basaltmuurtjes in Amsterdam

In Amsterdam kan je boulderen (met toprope touwen en crashpads) op basaltmuurtjes. Deze plek wordt ook wel het Amstelmuurtje genoemd.


Categorie: Sport & Actief

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...