Een reisstekker kopen: uitgebreide wereldstekker keuzehulp

Wereldstekker reisstekker cee kopen informatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wie op reis gaat naar het buitenland neemt waarschijnlijk veel elektronica mee. Ook al is je uiteindelijke doel om outdoor te recreëren, zoals op een camping, in het wild of in de bergen, dan  heb je ook diverse apparaten mee. Niet elk land gebruikt dezelfde stopcontacten en stekkers die je in Nederland bent gewend. Ga je bijvoorbeeld op lange fietsvakantie door meerdere landen? Kijk van tevoren goed welke stopcontacten gebruikt worden. Een reisstekker, ook wel wereldstekker genoemd, biedt uitkomst. Met een wereldstekker of travel adapter kan je gewoon je eigen stekker gebruiken, maar gebruik je de wereldstekker in het stopcontact. Jouw kabeltje gaat dan weer in de wereldstekker. In deze uitgebreide keuzehulp bekijken we de soorten reisstekkers, voordelen, nadelen en de verschillende type stopcontacten wereldwijd.

Wat is een wereldstekker?

Een voorbeeld van een reisstekker/wereldstekker
Een voorbeeld van een reisstekker/wereldstekker

Een wereldstekker is een klein apparaatje met diverse soorten stekkers. Dit zijn stekkers die geschikt zijn voor diverse soorten wandcontactdozen wereldwijd. In totaal worden er grofweg 15 soorten stekkers en contactdozen wereldwijd gebruikt. Nederland gebruikt overwegend Type F, Engeland Type G en Amerika Type B. Je kan niet een los kabeltje voor elke bestemming meenemen. Een wereldstekker combineert meerdere soorten type stekkers in één apparaat. Kortom: Met een reisstekker/wereldstekker kun je een apparaat uit het ene land eenvoudig aansluiten op een stopcontact in een ander land. Wel moet je goed opletten of de spanning van het stopcontact wel compatibel is met dat van het apparaat dat je oplaadt. Per wereldstekker kan het verschillen welke types er in verwerkt zitten. Niet elke reisstekker heeft bijvoorbeeld een Amerikaanse stekker.

Goed om te weten: Een wereldstekker wordt ook wel travel adapter, travel plug of reisstekker genoemd. Deze titel wordt door fabrikanten aan het product gehangen, maar eigenlijk gaat het gewoon om hetzelfde apparaat.

Onze favoriete reisstekkers voor onderweg

Hieronder zie je onze drie favoriete reisstekkers.

🏆Met USB poorten

BlueBuilt all-in-one

Verenigde Staten, Engeland en Australië.

BlueBuilt all-in-one
 • Drie apparaten tegelijkertijd opladen
 • 2 usb poorten
 • Goede Amerika stekker

🏅Topkeuze

Skross World Travel

Italië, Zwitserland, Australië, China, UK, USA en Europa.

Skross World Travel
 • Voor enorm veel landen geschikt
 • 5 jaar garantie
 • Topkeuze

💰Budgetoptie

EKEO – Universeel

Type:  A | B | C | E | F | G | I | N geschikt

EKEO - Universeel
 • Budgetoptie
 • Drie apparaten tegelijkertijd opladen
 • 4 usb poorten

Tip: Er zitten onderling veel verschillen in reisstekkers. Kijk goed welk Type stopcontact en wandcontactdozen je tegenkomt op reis en pas daar je keuze op aan!

Meer geschikte opties

Hieronder zie je meer reisstekkers. Klik op de bekijk-knop om te kijken voor welke landen deze geschikt zijn!

Waar let je op als een reisstekker voor buitenland gaat kopen

Een wereldstekker is een goedkoop apparaatje. Toch is het handig om even goed te kijken naar de kwaliteit en reviews van het product. Daarnaast let je op het volgende:

 • Past de reisstekker in de contactdoos van het land (of landen) van je bestemming
 • Wat voor spanning leveren de stopcontacten in het land waar je heen gaat?
 • Kunnen jouw apparaten de spanning aan of heb je nog een aparte omvormer nodig?
 • Hoeveel apparaten wil je tegelijkertijd opladen? Meerdere? Dan kies je voor een reisstekker met USB-poort of poorten!

Tip: Wil je grammen besparen, dan zoek je een model met alleen de typenummers die je nodig hebt!

Losse plugs voor op reis
Losse plugs voor op reis

De Amerikaanse stekker

Veel mensen hebben vragen over de Amerikaanse stekker. Deze wijkt af van de Nederlandse. Het is een ongeaarde stekker met tee platte pinnen. Deze wordt in vrijwel geheel Noord Amerika én Centraal Amerika gebruikt. Deze stekker zit niet in elke wereldstekker doosje verwerkt, waardoor je voor dit land vaak heel goed specifiek moet zoeken. Hieronder zie je enkele voorbeelden van de Amerikaanse stekker.

Verschillende soorten stekkers en contactdozen per land

Hoewel er meerdere organisaties zich al járen inzetten voor één universele stekker, lijkt dit nog ver te zoeken. In het verleden hebben landen hun eigen stekkers gemaakt, in plaats van bijvoorbeeld de (vrij onveilige) bovenstaande Amerikaanse stekker. Er zijn grofweg 15 type stekkers. Er zijn wereldstekkers die deze types allemaal hebben, maar dat is lang niet altijd zo. Daarom moet je voor de aankoop even goed kijken welk type je nodig hebt. Op internet kun je veel uitgebreide overzichten vinden, waar je de aankoop van de reisstekker op kan baseren! Wij gebruiken graag de tool van IEC, die je hier kan vinden. Hier zie je per land welk type stekker je nodig hebt.

Let op: Een wereldstekker is goed geschikt voor het opladen van apparaten op reis. Het is geen oplossing voor vast. Gebruik een reisstekker dan niet als vast stopcontact.

CEE stekker zit niet in een wereldstekker verwerkt

Om het allemaal nog even makkelijker te maken gebruiken veel Europese campers een heel ander systeem voor stroom op de kampeerplaats. Ook als je bijvoorbeeld met je nieuwe 1-persoons MSR-tent op een Europese kampeerplaats mét stroom staat, moet je soms ook een CEE stekker gebruiken. Kies voor de veiligheid altijd een blauwe CEE Stekker. Je kan gelukkig goedkoop een CEE verloopstekker kopen(bijvoorbeeld deze), waarvan de de drie pinnen in het campingstopcontact doet. Aan de andere kant zit een gewoon stopcontact, zoals je thuis ook bent gewend.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de wereldstekker

Een aantal vragen en antwoorden op een rij. Heb je zelf ook een vraag? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel!

Verschil tussen een adapter en een omvormer

Een adapter oftewel reisstekker is gemaakt om elektronica aan te sluiten op alle soorten stopcontacten wereldwijd. Een omvormer (ook wel converter genoemd) is gemaakt om de spanning van het stopcontact aan te passen met dat van de apparaten. Sommige reisstekkers hebben ook een omvormer ingebouwd.

Hoe weet je wanneer je een reisstekker of omvormer nodig hebt?

Dit is afhankelijk van het land van bestemming. Staat er op jouw stekker bijvoorbeeld 120/240V, dan kun je het veilig gebruiken voor spanningen tussen de 120 V en 240 V. Dit noemen ze ook wel dubbele spanning. Je hebt dan wel een reisstekker nodig, maar geen speciale omvormer. Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten voorzien van een goede stekker waardoor omvormers voor veel landen niet meer nodig zijn. Toch zijn er veel uitzonderingen. Let hier dus goed op!

Waar kan je de reisstekker kopen?

Je kan reisstekkers kopen onder verschillende namen bij meerdere winkels. De wereldstekker kun je kopen in de fysieke winkels van bijvoorbeeld Mediamarkt, Kruidvat, Action en Gamma, maar ook online bij bijvoorbeeld Amazon.nl en bol.com. Het product is goed verkrijgbaar. Ook in de landen zelf vind je deze stekkers vaak in toeristenwinkels en soms zelfs supermarkten (toeristische gebieden).

Stekker op campings

De stopcontacten zelf op een camping zijn vaak gewoon hetzelfde als in de rest van het land. Als je met de camper gaat of soms zelfs in een tentje, dan is bij de kampeerplaats een hele andere soort stekker. Dit is de CEE stekker. Deze zit niet in een wereldstekker verwerkt en moet je er dan echt los bijkopen. Bij sommige campings kan je deze eventueel ook gewoon huren of kopen.

Wat is Schuko?

Soms zie je het woord Schuko staan in de productbeschrijving en producttitel. Dit is een afkorting van het Duitse Schutz-contact. Dit is het gewone stopcontact dat in Europe veel wordt gebruikt. Het staat bekend als Type F (ook in Nederland gebruikt). In het andere CEE systeem is het 7/3 en 7/7. Wil je dus een stekker kopen voor op de Europese camping waar CEE naar Schuko staat, dan is deze geschikt om in de CEE-contactdoos van de camping te steken en zit er aan de andere kant een normaal stopcontact.


Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...