Mountainbiken voor beginners: Dit moet je weten!

mountainbiken voor beginners

Mountainbiken is de ideale sport voor mensen die graag het hele jaar door in de buitenlucht actief zijn. Veel fietsers verruilen in de herfst en winter hun racefiets voor de mountainbike. In het bos fiets je beschut, waardoor je meer beschermd bent tegen de wind en regen. Tijdens het mountainbiken fiets je vaak ook minder hard terwijl je dezelfde weerstand levert. Hierdoor heb je ook minder last van kou door de wind. Wil je beginnen met mountainbiken en wil je misschien zelfs een eigen mountainbike aanschaffen? Dan lees je in deze blog alles wat je moet weten over mountainbiken voor beginners.

Een mountainbike huren

Wil je weten of mountainbiken iets voor jou is? Dan zou je eerst een keer een mountainbike kunnen huren. In populaire mountainbikegebieden zoals de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug zijn er meerdere plekken waar je een mountainbike kan huren. Vaak zijn er in de buurt verschillende uitgezette routes die je kunt fietsen. Je kan dan gewoon de paaltjes volgen. In sommige gebieden heb je een speciaal vignet nodig. De bijdrage voor dit vignet wordt (onder andere) gebruikt om mountainbike routes aan te leggen en te onderhouden. Op de plek waar je de mountainbike huurt kan je ook dit vignet aanschaffen. Wanneer je een mountainbike wilt huren is het slim om dit al een aantal weken van tevoren te doen. Vaak zijn de meeste fietsen al verhuurd wanneer je op het laatste moment besluit om een mountainbike te huren.

Handig om te weten: Via Listnride kan je een mountainbike huren of verhuren. Listnride kan je vergelijken met Airbnb maar dan voor fietsen.

Mountainbike kopen

Er zijn meerdere (web-) winkels waar je verschillende soorten mountainbikes kunt kopen. Hieronder vind je een korte uitleg van de twee meest populaire mountainbikes en de bijbehorende kenmerken. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten elektrische mountainbikes. Ook voor kinderen zijn er speciale mountainbikes verkrijgbaar.

Hardtail

Onder beginners zijn hardtail mountainbikes de meest populaire soort. De meeste van deze mountainbikes zijn cross country mountainbikes (XC mountainbikes). Dit zijn mountainbikes die gericht zijn op het maken van snelheid. Deze fietsen zijn vaak iets goedkoper en hebben een lager gewicht dan bijvoorbeeld een full suspension mountainbike. Zeker in Nederland zal je deze soort mountainbike het meest zien. De hardtail mountainbike heeft alleen vering in de voorvork, hierdoor kom je makkelijker op een bepaalde snelheid. Ook blijf je goed op snelheid als het terrein niet te ruw is. Wil je comfortabel fietsen op een hardtail mountainbike? Dan is het goed als het zadel hoger staat dan het stuur. Zo krijg je minder snel last van je rug tijdens het mountainbiken.

Full suspension

De full suspension mountainbikes zijn mountainbikes die zeer geschikt zijn voor het fietsen op ruig terrein. Deze mountainbikes vallen vaak onder de categorie trail mountainbikes. Er zijn ook een aantal hardtail mountainbikes die onder deze trail mountainbike categorie vallen. Door de dubbele vering (voor- en achtervering) zijn deze fietsen comfortabel en zeer veelzijdig. Steeds vaker zie je naast de hardtail mountainbikes ook full suspension mountainbikes op de Nederlandse mountainbike routes. Een full suspension mountainbike vangt schokken op en is makkelijker te controleren op routes met veel obstakels zoals stenen en wortels. Voor de bospaden en de meeste Nederlandse mountainbike routes is de hardtail mountainbike eigenlijk het meest geschikt. Wil je over ruiger terrein gaan fietsen, bijvoorbeeld in het buitenland? Dan zal een full suspension fiets beter geschikt zijn.

Mountainbike routes

Er zijn in Nederland verschillende mountainbike routes te vinden die je kunt fietsen. De routes zijn aangegeven met paaltjes zoals in de onderstaande afbeelding. Vaak zijn er in een bepaalde omgeving meerdere routes met verschillende afstanden die je kunt fietsen. De routes kan je vaak ook aan elkaar koppelen en combineren om een langere route te fietsen. Deze routes bestaan vaak uit veel singletracks. Populaire gebieden om te mountainbiken zijn bijvoorbeeld de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Maar gebieden om te mountainbiken vind je over heel Nederland, denk bijvoorbeeld aan routes in de Achterhoek, de Loonse en Drunense duinen, de Sallandse Heuvelrug en in Brabant bij de Kempen. Ook over de grens in de Ardennen of in de Eiffel en het Zwarte Woud kan je prachtig mountainbiken.

Mountainbiken voor beginners
Paaltjes die de mountainbike route aangeven

Gebruik maken van een fietscomputer

Naast het fietsen van de uitgezette routes kan je ook routes fietsen die je kan downloaden op je fietscomputer. Wij maken graag gebruik van onze Wahoo fietscomputer tijdens het fietsen van mountainbikeroutes. Zeker in een nieuwe omgeving is het handig om routes te kunnen combineren en om makkelijk terug te kunnen navigeren wanneer je de weg kwijt bent.

#Trailrespect

Om de mountainbike routes zo goed mogelijk te houden en niet te beschadigen is het slim om niet te gaan mountainbiken net na een dooiperiode of wanneer er veel regen is gevallen. Ook bij aanhoudende droge perioden worden er soms (delen van) routes afgesloten zodat de mountainbikepaden niet beschadigd worden. Het wordt moeilijker om het mountainbikenetwerk in stand te houden wanneer de paden beschadigd zijn. Blijf op de paden! Vermijd modderige trails en fiets door de plassen in plaats van eromheen buiten het pad.

Let op: In de meeste gebieden is het niet toegestaan om na zonsondergang en voor zonsopgang te mountainbiken.

Het mountainbikevignet

Voordat je gaat mountainbiken is het belangrijk om te kijken óf je en welk mountainbike vignet je nodig hebt in het gebied waar je wilt gaan mountainbiken. De bijdrage voor dit vignet wordt (onder andere) gebruikt om de mountainbike routes aan te leggen, te onderhouden en bij sommige vignetten draag je bij aan de totale kosten voor natuurbehoud. Vaak is het vignet een kalenderjaar geldig.

Goed om te weten: Je kan je ook aanmelden als vrijwilliger bij de lokale organisatie om te helpen bij het aanleggen en onderhouden van de trails.

Gedragsregels tijdens het mountainbiken

Begin je net met mountainbiken en vind je het nog spannend snel over de routes te vliegen? Dan kunnen de smalle singletracks best intimiderend zijn! Wanneer je je houdt aan de gedragsregels kan je gewoon ontspannen op je eigen niveau mountainbiken. De meeste mountainbikers die jou in willen halen zullen tijdig waarschuwen wanneer ze je gaan passeren. Probeer zoveel mogelijk rechts te rijden en als je een goede mogelijkheid ziet ruimte te maken voor de snellere fietser. Wil je iemand passeren? Doe dat dan zoveel mogelijk linksom! Houdt rekening met dieren en mensen op de route en wees vriendelijk naar elkaar. Op veel plekken kruisen ruiterpaden, fietspaden of wandelpaden de mountainbikeroute. Wees hier alert op! Draag je mobiel bij je en persoonsgegevens. Mocht er iets gebeuren is dit heel handig!

Mountainbiken voor beginners: Fietskleding

Qua fietskleding heb je een helm nodig, een goede fietsbroek, eventueel fietshandschoenen , een fietsshirt en op de koudere dagen een thermoshirt en een goede fietsjas. Ook zijn er speciale mountainbike fietsschoenen. De fietsplaatsjes zitten bij deze schoenen in de zool verwerkt waardoor ze niet uitsteken. Je kan er daarom ook kleine stukjes op lopen. Er zijn ook fietsschoenen verkrijgbaar met een platte zool met een licht profiel. Op die manier zit je niet vastgeklikt aan de pedalen.  

Bekijk de fietskleding voor tijdens het mountainbiken in één van de onderstaande webwinkels:

Bever
decathlon logo
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie