Outdoor activiteiten in de Blue Mountains, Australië

Blue Mountains outdoor

De Blue Mountains is een van de best bezochte natuurgebieden in Australië. Het gebied staat bekend om zijn adembenemende bergtoppen, geschiedenis, outdoor activiteiten en flora en fauna. De Aboriginal bevolking woont al eeuwenlang in dit gebied. Dit zie je goed terug in diverse bezienswaardigheden, zoals grottekeningen en speciale wandelingen. De bezienswaardigheid The Three Sisters is een van de meest gefotografeerde natuurlijke attractie in het land. Outdoorliefhebbers kunnen kiezen uit enorm veel activiteiten, waardoor er voor iedereen wel iets te doen is. Je kan het zo uitdagend maken als je zelf wil!  

Wat zijn de Blue Mountains?

De Blue Mountains is een bergachtig gebied met daarin de gelijknamige bergketen in de staat New South Wales in Australië. Deze regio grenst aan het grootstedelijk gebied van Sydney. De uitlopers van de Blue Mountains beginnen al ongeveer op 50 kilometer van de Sydney. Het gebied wordt al eeuwenlang bewoond door de oorspronkelijke Gundungurra bevolking. Je kan dit goed zien door de vele Aboriginal tekeningen en bezienswaardigheden in het gebied. De Blue Mountains zijn bij zowel toeristen als Australiërs mateloos populair wegens de diversiteit aan flora en fauna. Je kan er kilometerslange wandelpaden vinden die je langs een van de vele bergen en bergtoppen leiden. Ook outdoorliefhebbers kunnen er hun hart ophalen.

Wist je dat: Sinds het begin van de jaren 2010 is de biodiversiteit en infrastructuur van de regio ernstig aangetast door enorme bosbranden van ongekende omvang en impact. Deze branden zijn veel in het nieuws geweest.

Populairste bezienswaardigheden

Het gebied heeft een oppervlakte van maar liefst 11.400 vierkante kilometer en herbergt enorm veel toeristische attracties. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

Three Sisters

Three Sisters Australië Blue Mountains
Een van de meest gefotografeerde natuurlijke attracties in Australië

Panoramische uitzichtpunten

Een van de prachtige panoramische uitzichtpunten op de Blue Mountains

Het wandelpad van de Giant Stairway

Een van de bekendste wandelingen in het gebied

Jenolan Caves

Jenolan Caves in Blue Mountains
een reeks kalksteengrotten

Wist je dat: Volgens de Aboriginal droomtijd legende woonden drie zussen ‘Meehni’, ‘Wimlah’ en ‘Gunnedoo’ in de Jamison Valley als leden van de Katoomba-stam. Deze mooie jonge dames waren verliefd geworden op drie broers van de Nepean-stam, maar de stamwet verbood hen om te trouwen. De broers waren hier niet blij mee en besloten geweld te gebruiken om de zussen toe te eigenen. De dokter van de Katoomba stam beschermde de zussen door hen in steen te veranderen. De Three Sisters zijn vernoemd naar de drie zussen uit deze legende.

Bergtoppen

Er zijn meerdere grote bergtoppen in het gebied. Bij vrijwel elke bergtop kun je een bewegwijzerde wandeling volgen. De hoogste top is 1189m hoog. De top 10 hoogste bergtoppen in de Blue Mountains is als volgt:

 • Unnamed peak 1,189m (bergtop zonder naam)
 • Mount Piddington 1,094m
 • Mount Boyce 1,093m
 • Mount York 1,061m
 • Mount Banks 1,049m
 • Mount Wilson 1,008m
 • Kings Tableland 1,000m
 • Narrow Neck Plateau 1,000m
 • Mount Solitary 950m
 • Mount Hay 944m

Outdoor activiteiten

In de Blue Mountains kun je echt énorm veel activiteiten ondernemen. Hieronder zie je een beknopt overzicht van diverse soorten activiteiten die je kan ondernemen.

Australian School of Mountaineering

De wereldberoemde Australische school van bergbeklimmen is gevestigd in de Blue Mountains. Zij bieden diverse programma’s aan in meerdere vormen. Zo zijn er cursussen voor beginners, meerdaagse cursussen voor gevorderden en speciale klimcursussen voor kinderen. Het volledige aanbod kun je terugvinden op hun website. De tours bestaan al sinds 1981 en zijn mateloos populair. Heb je interesse in bergbeklimmen? Dan is dit zeker een aanrader.

Blue Mountain Biking Adventure

Hoewel veel mensen kiezen om te gaan hiken of bergbeklimmen, kun je er ook hele gave (avontuurlijke) fietstochten maken. Er zijn meerdere bedrijven die fietstours organiseren. Je kan ook een Self-Guided-Tour doen. Je huurt dan een mountainbike met navigatie waarop je de route volgt. Ook kun je diverse tours boeken met e-bikes. Deze tours zijn vaak gericht op ouderen, families of groepen van mensen met meerdere fietsniveaus.

Overige outdoor tours en activiteiten

Zoals we al een paar keer hebben gezegd: je kan echt enorm veel leuke outdooractiviteiten ondernemen in de Blue Mountains. Het leukste is om meerdere dagen te verblijven in het gebied en bij diverse hostels, hotels en toeristenbureau’s te kijken naar de mogelijkheden. Zo bieden lokale gidsen zich vaak aan voor meerdaagse avontuurlijke tours door het gebied. Deze vindt je niet/nauwelijks online. Daarnaast kun je in het gebied o.a:

 • Abseilen
 • Bergbeklimmen
 • Gloeiwormgrotten bezoeken
 • Honderden wandelingen maken die netjes met borden staan aangegeven
 • Wandelen langs kliffen
 • Raften
 • Aboriginal grotten en gebieden bezoeken
 • 4WD tours maken
 • Golfen

Let goed op: Veel bush crafters, bush walkers en avontuurlijk ingestelde mensen gaan graag in hun eentje op pad, buiten de wandelpaden, in de Blue Mountains. Een klein deel van deze mensen overleven de tocht niet. De Blue Mountains is een prachtig natuurgebied, maar ook erg uitgestrekt en gevaarlijk. Wie in Google zoekt naar vermiste personen in het gebied, krijgt helaas enorm veel resultaten en namen te zien. Ga liever niet alleen op pad en blijf op de bewegwijzerde paden. Wil je het gebied écht ontdekken, overweeg dan een gids mee te nemen.

Veelgestelde vragen over de Blue Mountains in Australië

Een aantal vragen en antwoorden over dit prachtige natuurgebied in Australië.

Wat is er zo bijzonder aan de Blue Mountains?

De Blue Mountains staan bekend om de prachtige natuur en het zeer diverse landschap. Je vind er zandstenen plateaus, wildernis, valleien, watervallen, regenwouden, veel uitkijkposten, bergen, grotten en kilometerslange wandelpaden. Daarnaast herbergt het natuurgebied prachtige flora en fauna. Zelfs de Australiërs zelf zijn helemaal gek op dit gebied en gaan hier ook veel heen voor dagrips en korte vakanties.

Hoeveel dagen raden jullie aan voor dit gebied?

Veel mensen gaan naar de Blue Mountains als dagtrip, maar dat is eigenlijk net iets te kort. We raden aan om minimaal 2 dagen door te brengen in dit gebied.

Wat voor kleding trek je aan?

Het klimaat in de Blue Mountains zijn over het algemeen zeer aangenaam. Bezoek je het gebied in de zomer, dan kun je gewoon in een korte broek en tshirt. Neem wel voldoende bescherming mee tegen de zon. Vergeet zeker niet om comfortabele wandelschoenen te dragen. In de winter kan je het gebied ook bezoeken. Kleed je warm aan en gebruik meerdere lagen kleding voor de zekerheid.

Hoe kom je bij de Blue mountains?

Je kan het gebied eenvoudig bereiken vanaf Sydney. Je kan kiezen uit auto, bus of trein. De rit naar Katoomba duurt ongeveer 90 minuten. Treinen en bussen vertrekken dagelijks op meerdere momenten van de dag. Vanaf het centrum van Sydney is het met de auto precies anderhalf uur totdat je voor het uitzichtpunt van de Three Sisters staat.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie