Outdoor activiteiten in de Grampians, Australië

Grampians Outdoor

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het Grampians National Park wordt over het algemeen gewoon The Grampians genoemd. Het is een groot nationaal park in de staat Victoria van Australië. In het park wonen al meer dan 20.000 jaar duizenden generaties van twee grote Aboriginal stammen. Zij noemen het park Gariwerd. Op 15 december 2006 kreeg het bijzondere natuurpark een plekje op de National Heritage List. Deze plek heeft het onder andere te danken aan de hoge concentratie aan Aborinal rotschilderingen en kunst. Het park zelf staat bekend om de prachtige natuur, spectaculaire uitkijkposten, prachtige hikes door de bergen en de vele wateractiviteiten.

Aboriginals in Gariwerd

In het gebied leven al duizenden generaties van de Djab Wurrung en Jardwardjali bevolking. Het nationale park heeft een bijzondere betekenis in hun cultuur. Gariwerd staat namelijk centraal in hun geloof. Zij geloven dat de twee broers Bunjil (de maker) en buledji Brambimbula verantwoordelijk waren voor het maken van het gebied in en rondom het huidige nationale park. Volgens de oorspronkelijke bevolking stond Gariwerd ook centraal in de dromen van de maker. In het park zelf zie je bordjes met een dubbele naamgeving; in het Engels en in de oorspronkelijke Aborignal taal.

Rotskunst van de Aboriginal bevolking

Rotskunst

In het Grampians National Park (Gariwerd) kun je enorm veel rotskunst vinden gemaakt door de oorspronkelijke bevolking. Zo hebben de duizenden generaties van Djab Wurrung en Jardwardjali bevolking verschillende motieven en afbeeldingen geschilderd op de rotsen van het natioanale park. Hierbij kun je denken aan afbeeldingen van mensen, mensenhanden, dierensporen en vogels. Belangrijke rotsschilderingen zijn:

Billimina (Glenisla shelter)

 • Jananginj Njani (Camp of the Emu’s Foot)
 • Manja (Cave of Hands)
 • Larngibunja (Cave of Fishes)
 • Ngamadjidj (Cave of Ghosts)
 • Gulgurn Manja (Flat Rock)

Leuk weetje: Het woord Ngamadjidj gebruikt de bevolking ook om een wit persoon aan te duiden

Outdoor activiteiten

Het gebied is enorm populair bij outdoor liefhebbers. Erg logisch: Het is dan ook echt een walhalla voor outdoor activiteiten. Mensen uit de staat Victoria gaan er regelmatig heen om tot rust te komen, maar ook op extremere sporten te beoefenen. Zo zie je elke dag wel grote groepen Australiërs, maar ook toeristen, die gaan bergbeklimmen of met zweefvliegtuigen over het park vliegen. Enkele voorbeelden van outdoor activiteiten in de Grampians zie je hieronder

Rotsklimmen

De Grampians zijn erg geliefd bij bergbeklimmers. De eerste routes werden rond 1960 gemaakt door fanatiekelingen uit de regio. Er zijn zelfs een tweetal routes waarvoor internationale klimmers van wereldklasse naar het gebied toe afreizen: The Wheel of Life en Groove Train. In 2019 werden er strenge regels ingevoerd om overlast door rotsbeklimmers te beperken. Een klein deel van de bestaande routes werden afgesloten. Toch zijn er nog enorm veel routes voor klimmers van alle niveaus.

Uitzichtpunt Grampians bergbeklimmen

Bushwalking

In Australië ga je niet wandelen of hiken, maar doe je aan bushwalking. Eigenlijk is dit gewoon hetzelfde als hiken, maar dan doe je dit vrijwel altijd door natuurgebieden. Hier hebben ze in Australië natuurlijk geen gebrek aan! Je kan in de Grampians enorm veel wandeltochten maken. Bij vrijwel elke parkeerplaats, toeristisch informatiepunt of camping kun je een bushwalk starten die netjes door bordjes wordt aangegeven. De echte fanatieke outdoorliefhebber (en wandelaar) kan de Grampians Peaks Trail doen, een wandeltocht die 13 dagen duurt en je door het gehele park brengt. De beroemdste wandeling heet The Pinnacle, genoemd naar de unieke rotsformaties in het park.

Watersport

Van afgelegen bergmeren tot rivieren. In de Grampians kan je ook aan watersport doen. Veel mensen vinden dit wel gek. Het park ligt namelijk iets meer landinwaarts, richting de Outback van Australië. Toch kunnen watersportliefhebbers hier enorm veel activiteiten uitvoeren. Zo kun je kajakken, kanoën, zwemmen in bergmeren, zwemmen en nog veel meer. Populaire watervallen zijn:

 • Mackenzie Falls
 • Splitter Falls
 • Silverband Falls
 • Clematis Falls
 • Nigretta Falls

Een volledig overzicht van de watervallen, de ene nog mooier dan de andere, vind je hier.

The Grampians

Kamperen

Het park kan je op meerdere manieren bezoeken. Een dagtocht vanaf Melbourne of Adelaide komt vaak voor, maar vinden wij écht te kort. Om het park echt mee te maken heb je echt meerdere dagen nodig. Je kan er dan voor kiezen om te kamperen in een camper, kampeerbus, tent of in een huisje. Er zijn talloze kampeerplekken en huisjes te huur. Je kan het beste informeren bij het toeristisch informatiepunt, zoals het Halls Gap Visitor Information Centre. Zij hebben een actueel overzicht van campings die open zijn. Het voordeel van overnachten is dat je er ook tijdens de schemering bent. Misschien een verrekijker voor vogelspotten meenemen/huren?

Golf

Er zijn twee grote golfverenigingen waar je ook als toerist een balletje kan slaan. Erg gaaf om in dit mooie gebied te golfen. Neem je golfhorloge mee en gaan! Daarnaast is er ook een minigolfbaan, maar deze is iets minder populair. De twee verenigingen zijn:

 • Chalambar Golf and Bowls Club
 • Horsham Golf Club

Tours

Er worden diverse gave outdoor tours aangeboden die naar de Grampians gaan. Eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil. Op de officiële website van VisitVictoria zie je alle tours die mogelijk zijn. Zo kun je een meerdaagse wandeltocht maken of een waterval-tour ondernemen. Daarnaast kun je ook op bezoek bij een van de vele wijnproeverijen die het gebied rijk is.

Veelgestelde vragen over de Grampians in Australië

Een aantal vragen en antwoorden over die grandioze natuurpark in de staat Victoria van Australië.

Kun je kamperen in de Grampians?

Ja. Je kan er zelfs heel erg goed kamperen. Er zijn een hoop campgrounds (kampeergebieden) waar je kan overnachten in een tent, bus en/of camper. Enkele voorbeelden zijn: Smiths Mill Campground , Borough Huts Campground , Boreang Campground en Jimmy Creek.

Kun je zwemmen in de Grampians?

Veel mensen verwachten niet dat er veel watersportactiviteiten zijn in dit natuurgebied. Het natuurpark is immers meer landinwaarts gelegen. Toch zijn er diverse meren, rivieren, beekjes en zelfs watervallen in het park. Qua outdoor activiteiten kun je er goed vissen, kajakken, zwemmen , kanoën, zeilen en waterskiën.

Is het een bijzonder natuurpark?

Eigenlijk zijn alle natuurparken bijzonder. Elk natuurpark heeft weer eigen kenmerken waarom het zo bijzonder is. De Grampians zijn- naast dat het er gewoon prachtig is – ook cultureel en historisch gezien belangrijk. Bij de imheemse bevolking staat de regio bekend als Gariwerd. In deze regio leven de Djab Wurrung en Jardwardjali bevolking al meer dan 20.000 jaar. De Grampians bevatten de dichtste concentratie van rotsschilderingen en de grootste verzameling van Aborinal-kunst in de staat Victoria.

Zijn honden toegestaan?

Op de meeste plekken in het park zijn honden niet toegestaan.


Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...