Review Acepac bikepacking fietstassen

Bikepacking

In samenwerking met Bikepacking4u.nl mochten wij de bikepacking fietstassen van het merk Acepac testen. Zelf hebben wij bikepacking fietstassen van het merk Ortlieb en M-Wave in ons bezit. Hierdoor konden we de Acepac fietstassen makkelijk vergelijken. Veel bekende merken met fietstassen in de collectie – zoals Ortlieb – hadden oorspronkelijk alleen “standaard” fietstassen in het assortiment. Hier zijn later de bikepacking fietstassen bij gekomen. Acepac is echter een merk dat van het begin af aan gericht is op bikepacking. Dit merk heeft alleen bikepacking fietstassen in de collectie. In deze blog vind je de review van de Acepac bikepacking fietstassen.

Over Bikepacking4u.nl

Bikepacking4u.nl is een webwinkel waar je bikepacking fietstassen kan kopen en kan huren. In deze webwinkel vind je fietstassen van de merken Restrap, EVOC, Topeak, AGU, Apidura en Acepac. Kort geleden is hier ook het merk Brooks bij gekomen. Wil je bikepacking fietstassen huren? Dan kan je kiezen voor een set van Acepac fietstassen van 20 liter bestaande uit twee top tube tassen, een stuurtas en een zadeltas. Ook kan je kiezen voor dezelfde set maar dan inclusief een frametas (deze set heeft dan een inhoud van 25 liter). De laatste set is een lichtere set met Evoc fietstassen. Deze set heeft een inhoud van 10 liter. In de webwinkel vind je naast de verschillende soorten bikepacking fietstassen ook andere bikepacking gerelateerde producten zoals een fietscomputer van het merk Bryton, een wielset en een fietsbril.

De eerste indruk

Bij het uitpakken van de tassen viel ons meteen op hoe goed de kwaliteit van deze bikepacking fietstassen is. Het materiaal voelt stevig aan en in de details kan je zien hoe goed deze tassen zijn uitgedacht. Wij hebben twee top-tube framebags getest, een zadeltas en een stuurtas (bestaande uit een dry bag en een harnas) en een stuurpentas. De dry bag behorende bij het zadelharnas is ruim, je kan hier makkelijk je spullen in kwijt. Bij de dry bag die hoort bij het stuurharnas zal je merken dat de ingang iets minder groot is. Het is dus belangrijk om je kleding of handdoeken klein op te vouwen of om hier kleinere spullen in op te bergen.

Review Acepac bikepacking fietstassen

Er zijn een aantal punten die deze bikepacking fietstassen toch echt anders maken dan de fietstassen die wij al in huis hadden. Naast het materiaal zijn er veel details waar wij positief verrast over waren. Hieronder benoemen wij de elementen die voor ons echt opvielen.

Bescherming van de fiets

Er is door Acepac alles aan gedaan om te voorkomen dat de fietstassen de fiets kunnen beschadigen. Aan zowel het harnas voor aan het stuur, de stuurpentas en het harnas voor aan het zadel vind je extra “flapjes” om het frame te beschermen tegen beschadigingen.

Mogelijkheden om de tassen passend te maken

De fietsen waar bikepacking fietstassen op gebruikt worden verschillen enorm veel van elkaar. Zo heb je bij een full suspension mountainbikes maar weinig ruimte tussen de bovenste en de onderste framebuizen. Het is dus belangrijk dat je de fietstassen goed passend kan maken. Bij de frametassen vind je aan de kanten waar je de tas bevestigd aan het frame en de stuurpen of zadelpen veel lussen waar je het klittenband doorheen kan trekken. Zo wordt het makkelijker om de tas passend te maken en goed te bevestigen. Ook het klittenband kan je passend maken door het op maat te knippen.

Losse spullen bevestigen aan de fietstassen

De fietstassen, harnassen en dry bags hebben allemaal verschillende veel haakjes en lusjes waardoor je er makkelijk losse spullen aan kan bevestigen. Op de zadeltas kan je bijvoorbeeld een paar schoenen of een helm vast maken aan de buitenzijde van de tas. Op de stuurtas kan je ook een kleinere stuurtas kwijt. Deze stuurtas kan je makkelijk eraf halen wanneer je boodschappen gaat doen. In de kleine stuurtas kan je bijvoorbeeld waardevolle spullen opbergen.

Opbergmogelijkheden

Naast alle lussen en haken waar je spullen aan kan bevestigen zijn er nog meer handige opbergmogelijkheden in en aan de buitenkant van de tassen. Aan de buitenkant van de grotere frametas vind je aan beide zijden een grote steekzak van gaas. De binnenkant van de tas is lichtgroen waardoor je spullen makkelijker kan vinden. Ook zitten er kleine stukjes in met klittenband die je zelf op de juiste hoogte kan “plakken” om handige opbergvakken te creëren. Dit maakt dat je spullen nog beter vindbaar kan maken en netjes op kan bergen.

Op pad met de Acepac bikepacking fietstassen

Uiteraard zijn we ook op pad gegaan met de Acepac bikepacking fietstassen. Met de mountainbike hebben we een mooie route gereden op de Utrechtse Heuvelrug. Van tevoren was ik erg nieuwsgierig hoe het fietsen met de grotere top-tube frametas zou gaan. Veel fietsers hebben er namelijk last van dat ze tijdens het fietsen met hun benen langs de frametas schuren. Dit bleek echter geen probleem te zijn bij de Acepac top-tube frametas. Ook was ik erg nieuwsgierig hoe het mountainbiken zou gaan met de zadeltas. Zelfs offroad bleek deze tas erg stabiel. Van tevoren had ik de tas goed vol ingepakt met lichtere bagage. Je maakt de drybag vast met twee sluitingen aan de zijkant en een sluiting aan de achterkant. Natuurlijk is het erg handig dat de zadeltas meteen fungeert als spatbord.? Mijn fietsbroek was na de rit nog helemaal schoon! Omdat de stuurtas niet op het stuur past met de mount inclusief fietscomputer en GoPro hebben wij deze nog niet uitgeprobeerd tijdens het mountainbiken. Verrassend genoeg past het Acepac harnas met de drybag wel op het stuur inclusief de mount met de fietscomputer. Ook dankzij de spacers die voor extra ruimte zorgen tussen het stuur en de stuurtas.

Banner onder

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie