Verschillende dieren die je kan spotten in de Waterleidingduinen

Dieren Amsterdamse Waterleidingduinen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek natuurgebied gelegen tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied is ongeveer 3400 hectare groot en is eigendom van waterbedrijf Waternet, dat hier drinkwater voor de stad Amsterdam wint. Het gebied is echter niet alleen vanwege de drinkwatervoorziening belangrijk, het is ook een prachtig natuurgebied met een grote diversiteit aan planten en dieren. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende dieren die je kan spotten in dit uniek stukje natuurgebied.

Damherten

De meeste mensen komen naar dit gebied om damherten te spotten. Hoewel je misschien de eerste kilometer van de wandeling denkt dat je er nooit één gaat zien, zul je er daarna tientallen tegenkomen. Er leven meer dan 2.000 damherten in dit gebied. Je kan deze dieren vanaf elke ingang goed bereiken. Wij zijn ze bij elke wandeling door dit gebied tegengekomen in grote getalen. Enorm leuk om tussen te wandelen en foto’s te maken. Ook voor kinderen erg leuk om deze prachtige dieren in het echt te bekijken.

Damherten spotten Amsterdamse Waterleidingduinen

Tip: Vanaf ingang Panneland raden wij de Rode Paaltjesroute (4 km) en Blauwe paaltjesroute (7km) van harte aan als je veel damherten wilt spotten.

Vossen

Een vos spotten klinkt makkelijker dan het is. We hebben mensen gesproken die al tien keer een vos hebben gezien tijdens hun wandelingen, maar ook mensen die al twintig wandelingen geen vos hebben gezien. Er leven twee vossenfamilies in de Waterleidingduinen. Je maakt het meeste kans om de vossen te zien op het stuk waar de Strandweg en de Duizendmeterweg samenkomen (zie kaart hieronder).

Vossen spotten Amsterdamse Waterleidingduinen
Bekijk hier de route naar het vossengebied in Google Maps vanaf je huidige locatie. Bron afbeelding: maps.google.nl

Als je een bord ziet met vossen niet voeren dan weet je dat je in het juiste gebied bent 😉.

Vossengebied Amsterdamse Waterleidingduinen
Bij dit huisje start het gebied waar je de meeste vossen kan spotten.

Boomkikkers

De boomkikker laat zich niet heel vaak zien. Je moet echt goed zoeken. De meeste kans om deze prachtige kikker tegen te komen is in het gebied dat Eiland van Rolvers heet. Deze groene kikker zit vaak in bomen of in het groen. Dankzij de groene kleur valt de kikker niet altijd op.

Eiland van Rolvers Amstedamse Waterleidingduinen
Bron afbeelding: https://awd.waternet.nl/beleef/plattegrond/#/10538

Tip: Volg de Libellenroute vanaf Ingang Panneland. Dit is een route van 8km die goed met paaltjes staat aangegeven. De route neemt je ook door het gebied Eiland van Rolvers.

Libellen

Er leven veel soorten libellen in het gebied. Ze houden namelijk erg van een waterrijk gebied. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het vliegseizoen van de libelle. Je maakt het meeste kans om de libelle van mei tot oktober tegen te komen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.  

Libelle Amsterdamse Waterleidingduinen

Vogels

Natuurlijk zijn er ook enorm veel vogels actief in het gebied. Eigenlijk teveel om op te noemen. Er zijn in het gebied diverse excursies onder begeleiding van een ervaren vogelspotter te boeken als je hier meer over wilt weten. In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je o.a. de volgende vogels spotten:

 • Grasmus,
 • Nachtegaal
 • Tjiftjaf
 • Boomklever
 • Kleine karekiet
 • Winterkoning
 • Buizerd
 • Havik
Vogels spotten Amsterdamse Waterleidingduinen

Het gebied bezoeken

Er zijn vier ingangen waar je het gebied kunt betreden: ingang Panneland, ingang De Zilk, ingang Oase en ingang Zandvoortselaan. Bij elke ingang is er voldoende parkeergelegenheid. Hieronder lees je meer over de verschillende ingangen.

Ingang Panneland

Dit is de meest populaire ingang en ligt aan de Vogelenzangseduinweg. Hier vind je een speeltuin voor de kinderen met daarbij een heel leuk restaurant. Deze ingang geniet onze voorkeur als je een korte route wilt wandelen (anderhalf tot 2 uur) maar wel de meeste dieren wilt zien. Vanaf deze ingang kun je diverse wandelroutes volgen door de duinen en het bos.

Bij ingang Panneland zit een leuk restaurant met vriendelijk personeel

Ingang De Zilk

Deze ingang ligt aan de Zilkerduinweg en is minder bekend dan ingang Panneland. Hier kun je vooral wandelen en genieten van de prachtige natuur. De bekendste route hier vandaan is de zwarte route. Deze is 9.1 km lang. Een erg veelzijdige wandeling,


avatar Eddie

Let op: Honden zijn niet toegestaan in de gehele Amsterdamse Waterleidingduinen!


Ingang Oase

Bij deze ingang vindt je het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er is voldoende parkeergelegenheid en een klein pannenkoekrestaurant .

Tip van de redactie: Bij dit pannenkoekrestaurant hebben ze de beste pannenkoeken van Nederland (volgens ons). Met name de pannenkoek met kaas is een absolute aanrader.

Ingang Zandvoortselaan

Deze ingang ligt aan de Zandvoortselaan in Zandvoort. Ook hier is een restaurant gevestigd. Vanaf deze ingang ben je het snelst in het duingebied.

Boeken over dit gebied


Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...