Beste wandelroute in de Benelux 2023

Beste wandelroute in de Benelux

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs in het Belgische Gent werd Het Stellingenpad in Nederland verkozen tot de beste wandelroute van de Benelux in 2023. Vorig jaar viel er ook een Nederlandse route in de prijzen. Toen won namelijk Het Hondrugspad in Nederland de prijs van de beste wandelroute in de Benelux.

Over het Stellingenpad

Het Stellingenpad – dat is verkozen tot de beste wandelroute in de Benelux in 2023 – loopt door de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. Je loopt door het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het pad telt in totaal 260 km. Deze route is verdeeld in 15 verschillende etappes die tussen de 12 en 28 km lang zijn. De route is uitgestippeld via het wandelknooppuntennetwerk.

De jury bestaande uit een wandelblogger en twee wandeljournalisten benoemden onder andere de onderstaande punten:

  • Degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten
  • Uitvoerig beschreven historische achtergrond
  • Mooie en gedetailleerde gids

In de reacties onder het bericht dat het Stellingpad de wandelroute van het jaar is geworden stonden een aantal handige tips. Zo is het een aanrader om in het voorjaar te gaan wandelen. Er staan dan veel bloemen in bloei en je ziet kieviten en grutto’s in deze omgeving. Je ziet er ook zandgronden, boswallen en veenkoloniën. Ook natuurgebied de Rottige Meente is zeer de moeite waard om te bezoeken en ligt hier in de buurt.

Stellingenpad – In de voetsporen van de griffioen

In het onderstaande boek vind je meer informatie over het Stellingenpad die door het gebied de Stellingwerven leidt. Dit gebied heeft een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het streekwandelpad leidt je ook naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Onderweg kruis je allemaal verschillende beekjes en slingerende riviertjes.

beste wandelroute in de benelux
Nationaal Park Drents-Friese Wolden
De Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven

Wandelgids Stellingenpad | Nivon

19,90
Dezwerver.nl
Prijs gecheckt op 20 februari 2023 10:12

Meer routes op de shortlist voor ‘Beste wandelroute in de Benelux’ in 2023

Voor de verkiezing ‘Beste wandelroute in de Benelux’ stonden er meerdere routes op de shortlist waar de jury uit kon kiezen.

Het Betuwepad in Nederland

Het Betuwepad in Nederland is ook wel bekend onder de naam Streekpad 21. Volg je dit pad dan kom je in de lente langs de bloeiende bloesembomen, de uiterwaarden, rivieren en karakteristieke stadjes. Later in het jaar (in de nazomer) kan je langs de route ook vers en heerlijk fruit kopen in één van de vele fruitstalletjes langs de weg. Deze route is in totaal 146 kilometer lang. De start en het einde van de route zijn beide in Tiel, de stad van Flipje. Op de markt van Tiel vind je het standbeeld nog steeds. Op het landgoed Mariënwaerdt kan je lekkere streekproducten kopen.

Fruitbomen in bloei
Uiterwaarden

Streekpad 21 - Betuwepad

17,50
Prijs gecheckt op 3 oktober 2023 08:15

De GRP 161 Tour du Pays de Bouillon in België

De De GRP 161 Tour du Pays de Bouillon in België is een populair langeafstandswandelpad in de Belgische Ardennen. Je kan de onderstaande wandelgids gebruiken wanneer je van plan bent om de route te gaan lopen. Tijdens het wandelen van deze route kruis je ook een aantal andere GR-paden. De route heeft in totaal een afstand van 186 km.

Wandelgids GRP161 GRP 161 Tour du Pays de Bouillon | GR Sentiers

22,50
Dezwerver.nl
Prijs gecheckt op 20 februari 2023 10:12

Heuvelrughike in Nederland

De Heuvelrughike is een route in Nederland door Noord-Holland en Utrecht die je kan lopen in 5 verschillende etappes met een totale afstand van ruim 92 km. Je begint met wandelen in Huizen bij het Gooimeer en je eindigt net voorbij Rhenen aan de voet van de Grebbeberg. Onderweg kom je ook over de Amerongse Berg met een hoogte van 69,2 meter. Ook kom je (onder andere) langs de Soesterduinen, Kasteel de Hooge Vuursche, Vliegbasis Soesterberg, de Pyramide van Austerlitz, het Leersumse Veld, de Kaapse Bossen en uitzichttoren de Kaap en het recreatiegebied Kwintelooijen.

Piramide van Austerlitz
Het dorpje Amerongen

Heuvelrughike

17,95
Prijs gecheckt op 3 oktober 2023 08:15

National Park Trail in België

De National Park Trail in België is een lange-afstandswandeling van 110 km door het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Deze wandeling bestaat uit 7 beklimmingen. Onderweg kom je door verschillende landschappen, denk aan heide, vennen, waterplassen, duinen en bossen. Je komt onderweg maar weinig verkeer en bebouwing tegen. Tijdens het wandelen van deze route kan je gebruik maken van een kaart, deze bordjes volgen of een gratis GPX-file op je wandel-GPS of smartphone zetten. Wanneer je de route splitst in 4 of 5 dagen wandelen eindig je steeds bij een toegangspoort waar je faciliteiten vindt zoals toiletten, horeca en parkeerplaatsen. Onderweg en in de buurt van de toegangspoorten vind je overnachtingsmogelijkheden.

Op het YouTubekanaal van Nationaal Park Hoge Kempen vind je video’s van de vijf verschillende etappes van de National Park Trail. Bekijk hieronder de video van de eerste etappe.

Winnaar beste wandelroute in de Benelux in 2022

Vorig jaar won het Hondsrugpad in Nederland de titel beste wandelroute in de Benelux.

Hondsrugpad in Nederland

Het Hondsrugpad is onderdeel van de Hünenweg, een route van 325 kilometer tussen Osnabrück en Groningen. Het Hondsrugpad in Nederland loopt van Emmen naar Groningen en is 166 kilometer lang. Je komt door bossen en velden vol met hunebedden, Middeleeuwse karrensporen en grafheuvels. Je loopt door het Valtherbos en buiten het dorpje Borger vind je de D27, de grootste hunebed van Nederland. Verder loop je over zandduinen, heide, door bossen en door een moerasgebied waar je heel veel verschillende vogelsoorten kan zien.

Hunebedden
Het start- of eindpunt, Groningen

Wandelgids Hondsrugpad

19,90
Prijs gecheckt op 3 oktober 2023 08:15
Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie