Wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn: 5 mooiste routes

Er zijn veel mooie wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn in het Groene Hart. Deze gebieden zijn populair om in te fietsen, hardlopen, wandelen en skeeleren. Bezoek deze (verborgen) parels in het Nederlandse landschap! In deze blog lees je meer over de wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn.

Wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn

Bij inwoners van Alphen a/d Rijn is één van de meest bekende en populaire wandelroutes het rondje Zegerplas in het Zegerslootgebied. Ook het Weteringpark, het Heempark en de Ridderbuurt zijn erg populair onder Alphenaars. In deze blog hebben we een aantal wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn op een rij gezet.

Molenviergang in Aarlanderveen

Eén van de mooiste wandelroutes rondom Alphen a/d Rijn is de Molenviergang in Aarlanderveen. Hier wandel je één van de twee verschillende routes dwars door de polder langs de enige nog werkende molengang in de wereld. Je vind hier een korte en een lange route. Eventueel kan je de beide routes ook nog aan elkaar koppelen, dan loop je in totaal ongeveer 12,5 km. De korte route is een route van 4 kilometer en de lange route is een route van 8,5 kilometer. Je loopt langs verschillende molens die na regen en bij wind de polder bemalen. Van half maart tot half juni is een deel van de lange route afgesloten. In deze periode worden zo de broedende weidevogels niet gestoord in het broedseizoen. Er is dan wel een omleiding aangegeven die je kunt volgen.

Handig om te weten: Tijdens de route klim je soms over hekken en steek je over stevige balken verschillende sloten over. Het is dus slim om goede, stevige wandelschoenen aan te doen. Bijvoorbeeld wandelschoenen van Decathlon. Voor de bescherming van loslopende schapen en voor weidevogels is het (het hele jaar door) verboden om je hond mee te nemen tijdens de wandeling.

Zaanse Rietveld

Een ander populair wandelgebied is het natuurreservaat Zaanse Rietveld. Er zijn hier verschillende wandelroutes uitgezet. Wandel je de kortste route? Dan ben je slechts 15 minuten onderweg. Bij de langste route kan de wandeling echter wel 1,5 tot 2 uur duren! Je wandelt dwars door de polder met koeien en prachtige sloten en plassen. Wanneer je op een rustig moment gaat wandelen kan je ook veel verschillende weide- en watervogels spotten. Het wandelgebied ligt langs de N11 en naast Alphen a/d Rijn. De wandelingen lopen vaak over het Rietveldsepad, over de Compierekade, de Spijkerboorsekade en door het bedelaarsbos. De naam “Het Bedelaarsbos” is vroeger ontstaan toen Bedelaars en mensen die een misdrijf hadden gepleegd hier veilig waren.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...