Zaanse Rietveld: wandelen, fotograferen en vogels spotten

Zaanse Rietveld Alphen aan den Rijn

Net naast de N11 bij Alphen aan den Rijn ligt het Zaanse Rietveld: een historisch rijke natuurgebied met een breed scala aan activiteiten voor liefhebbers van natuur en outdoor. Dit natuurreservaat heeft een bijzondere geschiedenis. Je kan hier perfect vogels kijken (er is zelfs een kijkscherm!), fotograferen en nog veel meer. Wij komen hier regelmatig. In dit artikel leggen we je uit wat je er allemaal kan, geven we een stuk geschiedenis en bekijk je foto’s die Edwin met zijn camera heeft gemaakt.

Wat is het Zaanse Rietveld in Alphen aan den Rijn?

Het Zaanse Rietveld, opgericht rond 1530, begon als een bemalen land waar boeren zich vestigden, toegankelijk via het Rietveldsepad. Een centrale molen, de “Alphens Rietveld” molen, stond symbool voor het waterbeheer in het gebied, maar werd in 1908 vervangen door een stoomgemaal. Het mysterieuze Bedelaarsbos was ooit een toevluchtsoord voor zwervers en de Heremiet in de 17e en 18e eeuw. Hoewel waterwegen grotendeels verdwenen zijn, biedt het hedendaagse Zaanse Rietveld een adembenemend natuurlijk landschap, verzorgd door het Zuid-Hollands Landschap. Als een waardevol erfgoed wordt het Zaanse Rietveld door velen gekoesterd, een combinatie van historie en natuurlijke pracht.

Wist je dat: Een heremiet is een persoon die een teruggetrokken en afgezonderd leven leidt, meestal op zoek naar spirituele verlichting of rust. Ze wonen vaak alleen in afgelegen gebieden en vermijden materialisme.

Route wandelen in het Zaanse Rietveld

Je kan meerdere routes wandelen vanaf de parkeerplaats bij het Zaans Rietveld. Het meest populaire is het kortere rondje, waar je gemiddeld 45-60 minuten over doet als je rustig wandelt.

Tip: Het Groene Hart Van Holland heeft hier een leuke route uitgezet. Deze kan je hier vinden.

3.5km Ommetje Zaanse Rietveld

Het linker gedeelte van de route is het Bedelaarsbos. Leuk om te weten: Hier hebben we ook de foto’s gemaakt voor deze review.

Op deze route zie je de hoogtepunten van dit gebied. Je parkeert de auto op parkeerplaats Rietveldsepad (hier te vinden via Google Maps, of Rietveldsepad, 2409 AA Alphen aan den Rijn via de navigatie). Vanaf daar loop je in oostelijke richting, parallel aan de snelweg, het pad op. Je hebt halverwege de keuze om iets eerder rechtsaf te gaan, maar dan sla je het Bedelaarsbos over. Dit bos, met een leuk stukje geschiedenis, mag je niet missen. Ook is het bijzonder dat je over een schelpenpad loopt. Ga je wel eerder naar rechts, dan kom je een kijkscherm voor vogelaars / fotografen tegen.

avatar Eddie

Goed om te weten: Ik moet aangelijnd bij het Zaanse Rietveld. In het Bedelaarsbos mag ik wel een stuk loslopen!

12.1km – Zaanse Rietveld, Rietveld, Spookverlaat

Op de onderstaande kaart, afkomstig van RouteYou, zie je een route die je kan lopen. Bij deze route wandel je ook een stuk door het Zaanse Rietveld (rechts op de kaart), maar je doet ook veel andere mooie gebieden aan die je rondom Alphen aan den Rijn kan vinden, zoals het Rietveld en Spookverlaat. Een aanrader als je wat langer wilt wandelen in de omgeving!

12.1km – Zaanse Rietveld, Rietveld, Spookverlaat route

Foto’s bekijken die genomen zijn in het Zaanse Rietveld

Edwin heeft meerdere keren foto’s gemaakt met zijn camera. Hieronder een galerij met foto’s van het Zaanse Rietveld:

Vogels spotten

In het Zaanse Rietveld komen wij altijd veel vogelaars en (natuur)fotografen tegen. Er is dan ook een kijkscherm geplaatst, waar je in alle rust vogels kunt spotten. Je kan hier leuke vogels spotten. Vogels die veel in dit gebied voorkomen zijn:

 • Aalscholver
 • Bergeend
 • Bruine Kiekendief
 • Fazant
Fazant zaanse rietveld
 • Fuut
 • Grote Zilverreiger
 • Huismus
 • Kievit
 • Kleine Karekiet
 • Knobbelzwaan
 • Kuifeend
 • Meerkoet
 • Purperreiger
 • Slobeend
 • Torenvalk
 • Zomertaling
Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie