Wildsafari’s in Noorwegen: van walvissen tot de muskusos

wildsafari noorwegen krab os vogels walvis

Als je tegen iemand zegt dat je op safari gaat, denkt diegene meestal dat je op vakantie gaat naar Afrika. Wildsafari’s in Noorwegen, daar denk je niet snel aan. Wilde dieren spotten in Noorwegen kan net zo prachtig zijn als een bezoekje brengen aan de Big 5. Voordeel: Het is een stuk minder ver vliegen dan Afrika. Binnen twee uur zit je al in Oslo of Bergen. Tromsø, in het Noorden van Noorwegen is een half uur langer vliegen dan naar Oslo. In het land kan je prachtige wildsafari’s maken en wilde dieren spotten. Wat denk je van een walvissafari, koningskrabsafari, vogelsafari, elandensafari of een hele bijzondere muskusossafari?

Wildsafari’s in Noorwegen

De wereldberoemde reisgidsuitgever Lonely Planet vat het goed samen als het om Noorwegen en wilde dieren gaat. Zij stellen dat Noorwegen: het laatste toevluchtsoord voor enkele van Europa’s meest intrigerende wilde dieren. Je kan de wildlife van Noorwegen zelf bezoeken voor de ultieme outdoor ervaring. Ook kun je diverse georganiseerde wildsafari’s in Noorwegen boeken. Daarnaast zijn er ook veel locals die gepersonaliseerde tours geven. De populairste safari’s in het land zijn de elandsafari en muskusossafari.

Wildsafari's in Noorwegen

Walvissen spotten

Walvissen spotten is voor veel mensen een hoogtepunt van wildsafari’s in Noorwegen. Er leven dan ook enorm veel soorten walvissen in de buurt van het land. De meest voorkomende soort is de potvis. Deze soort kan wel tot 4000 meter diep duiken. Daarnaast komen er ook grienden, dwergvinvissen, bultruggen, dolfijnen en orka’s zien. In het hoogseizoen is de kans het grootste dat je een potvis treft. Een walvissafari onderneem je vaak in groepsverband. Andenes, Tromsø, Svolvær en Alta zijn bekende plekken waar je een walvissafari kan ondernemen. Zo is de onderstaande video opgenomen in Noord-Noorwegen, in de regio van Andøya en Tromsø.

Tip: Boek een walvissafari bij een maatschappij die succesgarantie biedt. Zie je tijdens de tour geen walvis? Dan krijg je geld terug of een gratis optie voor de volgende tour. Erg handig als je meerdere dagen in het gebied verblijft.

Een bezoekje brengen aan de langharige muskusos tijdens wildsafari’s in Noorwegen

Wildsafari's in Noorwegen
Muskusos

De bijzondere muskusos kun je in Noorwegen bezoeken in het Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je het dier nog in het wild kan bekijken. Er zijn meerdere soorten wildsafari’s in Noorwegen die je kan ondernemen. De wandelsafari is het populairste. Het dier komt verder voor in Rusland, Noord-Amerika, Groenland en zelfs Zweden waar vijf Noorse muskusossen zich hebben gevestigd in het verleden. In deze groep leven nu ongeveer 30 muskusossen! National Geographic heeft op haar YouTube-kanaal een prachtige Short Film Showcase gemaakt over dit prachtige dier.

Tip: Houdt minimaal 200 meter afstand van de muskusos. Deze dieren zijn niet agressief als je niet te dichtbij komt. Kom je wel te dichtbij, dan ga je het zeker niet winnen van de muskusos. Met een gewicht tussen de 220 en 400 kilo en een topsnelheid van ruim 60 kilometer per uur, kan jij er niet tegenop!

Koningskrab in de Barentszzee

De koningskrab is al eeuwen een populaire delicatesse in o.a. Scandinavië en Rusland. De krab is voor veel mensen bekend van de televisieserie Deadliest Catch, waar meerdere krabvissers al voor 12 seizoenen worden gevolgd. Deze vissers zijn o.a. actief in de Barentszzee, die in het Engels de Bering Sea wordt genoemd. Je kan op koningskrabsafari in Noorwegen. Aansluitend proef je de smakelijke stukjes krabvlees. Deze bijzondere safari waar je de rode koningskrab op de boot gaat ontmoeten en aansluitend gaat proeven vinden plaats in het Noorden van Noorwegen in de nieuw gevormde provincie Troms og Finnmark.

Rode koningskrab
De rode koningskrab komt veel voor in de Barentszzee

Vogelsafari of vogelspotten in Noorwegen

Ga gewapend met een goede verrekijker vogelspotten in Noorwegen. De meeste vogelspotters weten het wel: Noorwegen is een walhalla voor vogelspotters. Er leven heel veel gave vogelsoorten die niet op veel andere plekken voorkomen. Dit artikel zou te lang worden als we álle bijzondere vogels zouden benoemen. In het Westen van het land komen duikers, futen, watervogels en steltlopers veel voor. In de bergen van Noorwegen kom je de dwergpincher, roodhalsfalarope, hoornnleeuwerik, blauwborst, Laplandse gors, sneeuwgors en de sneeuwuil tegen. De noordelijke provincie staan bekend om de arctische vogelsoorten. Leuk om met een gids te bekijken!

roodhalsfalarope Noorwegen wildsafari
De roodhalsfalarope

Elandsafari

Als wij dit woord lezen dan denken we vaak dat er eilandsafari staat. Hoewel dit ook een geweldig idee is om in Noorwegen te ondernemen, gaat het hier toch om het dier eland. Je kan tijdens een begeleide tour op zoek gaan naar de eland. In sommige gebieden kun je ook zelf op pad gaan en kom je misschien wel de Noorse eland op je pad tegen! Een prachtig en indrukwekkend dier om tijdens wildsafari’s in Noorwegen tegen te komen.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...