5x de mooiste wandelingen in Zuid-Holland: Laat je inspireren!

Wandelen zuid-holland

Wij wonen zelf in de provincie Zuid-Holland. We zijn dan ook regelmatig op pad om een mooie wandeling in de buurt te ondernemen. Onze honden gaan vrijwel altijd mee. De provincie Zuid-Holland heeft enorm veel mooie natuur, waar je prachtige wandelingen doorheen kan maken. Zo heb je het bekende Rondje Rottemeren en diverse wandelingen door het Reeuwijkse Hout. In dit artikel delen we ook minder bekende wandelingen, zoals de prachtige Trage Tocht in Lisse. Laat je inspireren en ontdek de schoonheid van deze provincie te voet.

Rondje Rottemeren: de Rottemerenroute

Afstand: 12km
Route
: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2516646
Horeca aanwezig: Ja
Hond toegestaan: ja

De start van de route bevindt zich bij Recreatiepark de Koornmolen. In totaal is de route net iets meer dan 12 kilometer. Dit prachtige natuurgebied is favoriet bij wandelaars en fietsers. Wij fietsen zelf regelmatig vanuit Alphen aan den Rijn het rondje Rottemeren. Een deel van dit rondje kan je ook wandelen. De Rottemeerroute neemt je mee langs de Rotte, een rivier in Zuid-Holland. De rivier ontspringt in de buurt van Moerkapelle en stroomt door de stad Rotterdam voordat hij uitmondt in de Nieuwe Maas. Een absolute aanrader. Geniet onderweg van een kopje koffie bij een van de vele horecagelegenheden.

Wist je dat: De Rotte is ongeveer 29 kilometer lang en is van oudsher een belangrijke bron van drinkwater en transport voor de regio.

Reeuwijkse Hout

Reeuwijk wandelen zuid holland

Afstand: 12km
Route
: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-rondje-reeuwijkse-hout
Horeca aanwezig: Ja
Hond toegestaan: ja, maar de route wijkt iets af van het kaartje. Dit wordt met bordjes netjes aangegeven

Het Reeuwijkse Hout is een recreatiegebied in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de provincie Zuid-Holland. Tijdens de wandeling, uitgezet door Staatsbosbeheer, kom je voornamelijk bossen, waterpartijen en weilanden tegen. De route neemt je een groot deel over goed verharde asfaltpaden, maar je wandelt ook stukjes onverhard. Hierdoor is het voor rolstoelgebruikers minder geschikt. Er zijn echter wel diverse routes die wel geschikt zijn voor mensen in een rolstoel! Het is een populair recreatiegebied waar mensen kunnen wandelen, fietsen, zwemmen en watersporten. Het gebied heeft verschillende wandelroutes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad.

Trage Tocht  Lisse

Afstand: 10km
Route
: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-lisse/17511/
Horeca aanwezig: Ja
Hond toegestaan: Nee

De Trage Tocht Lisse is een hele mooie wandeling. De route start bij het voormalig station van Lisse.  Je loopt door een broekbos, langs Kasteel Keukenhof en prachtige bollenvelden (waar je ook leuk kan fietsen). Zelfs buiten het tulpenseizoen zijn de lijnen op de zandige akkers mooi om te zien. Daarna loop je door het ruige broekbos op landgoed Wassergeest van Het Zuid-Hollands Landschap en eindig je door de weilanden van Wassergeest en Keukenhof. Het grootste deel van de wandeling is onverhard. Dit is een ideale wandeling voor beginners en ervaren wandelaars die willen genieten van de natuur en rust. Helaas zijn honden op grote delen van de route niet toegestaan.

Leuk om te weten: Trage Tochten zijn wandelroutes die bewust zijn ontworpen om je zoveel mogelijk te laten genieten van de natuur. De wandelroutes zijn meestal tussen de 5 en 20 kilometer lang en gaan over onverharde paden, zoals bospaden, landweggetjes en weilanden.

Het Boswachterspad Kachelduin en Malote in Hollands Duin

Hollands duin

Afstand: 7,6
Route
: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/boswachterspad-kachelduin-malote
Horeca aanwezig: Nee
Hond toegestaan: Ja, maar tijdens het broedseizoen wel aan de lijn

Er gaan meerdere routes door het bekende wandelgebied Hollands Duin, nabij Noordwijk. Het Boswachterspad Kachelduin en Malote is een korte wandelroute waar je als het ware een samenvatting krijgt van het gebied. Je loopt door prachtige duinvalleien en hebt op de route een leuk uitzichtpunt op de Kachelduin en de omgeving van Noordwijk. In het voorjaar kun je hier ook de nachtegaal goed spotten! De route wordt niet overal meer goed aangegeven, maar dat vinden wij vaak juist spannend. Je moet af en toe een beetje zoeken en struinen. Je kan eventueel wel een GPX downloaden via de bovenstaande link naar Staatsbosbeheer.


avatar Eddie

Let op: Ik mag wandelen in dit gebied, maar van 14 maart tot en met 15 augustus moet ik aan de lijn. Het is dan broedseizoen!


Wassenaar en omstreken (ANWB-Wandeling)

Afstand: 20,5km
Route
: https://www.anwb.nl/wandelen/routes/wassenaar-en-omstreken
Horeca aanwezig: Ja
Hond toegestaan: Ja, maar je moet bij Landgoed de Horsten wel iets van de route afwijken. Op dit kleine stukje is de hond niet toegestaan. De rest van de route is geen probleem.

Ben je op zoek naar een langere wandeling en vind je het ook leuk om naast in de natuur ook door een stad te wandelen? Dan is de ANWB-wandeling genaamd Wassenaar en omstreken een hele leuke keuze. Je loopt ongeveer de helft van de route door Wassenaar heen en ziet hier de hoogtepunten van de stad. De andere helft van de route loop je in de prachtige groene omgeving.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie