Bloeiende bermen: Dit zijn de voordelen

bloeiende bermen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Misschien is het jou dit jaar al opgevallen. Waar normaal gesproken de bermen kort gemaaid worden en er een grasstrookje ligt, worden de bermen dit jaar veel meer met “rust” gelaten. Hierdoor zie je in de bermen een prachtige verscheidenheid aan wilde bloemen, ruw gras en kruiden ontstaan. Deze bermen zien er niet alleen heel erg mooi en natuurlijk uit, ze hebben ook veel voordelen. Wat de voordelen zijn van deze bloeiende bermen lees je in deze blog.

Wat zijn de voordelen van bloeiende bermen?

Er zitten verschillende voordelen aan deze prachtige bloeiende bermen, naast dat ze er mooi uitzien door de vele bloemen. Dat is ook de reden waarom veel gemeentes een ander maaibeleid hebben en veel minder maaien. De nieuwe manier van maaien wordt ook wel ecologisch maaien genoemd, en het beheer van de bermen ecologisch bermbeheer. In Zuid-Holland heb je het project ‘De berm komt tot bloei’ met als slogan ‘Lang wat kan en kort wat moet’. Het doel is dat er op deze natuurvriendelijke bermen insecten afkomen die belangrijk zijn voor de duurzaamheid van het milieu en voor de voedselvoorziening. Er wordt bij het zaaien gekeken naar de inheemse flora en fauna, net als in een heemtuin.

Soorten bermen: Grasbermen en bloembermen

Je kunt twee verschillende soorten bermen onderscheiden. Deze bermen zijn grasbermen en bloembermen. Beide soorten bermen worden tegenwoordig twee keer per jaar gemaaid, vaak in juni of juli en in augustus of september. De bermen die als eerste worden gemaaid zijn de grasbermen. Hierdoor wordt er voorkomen dat het gras te hoog wordt. Daarna worden de bloembermen gemaaid. De bloemen kunnen op deze manier hun zaden laten vallen. Hierdoor groeien het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloemen. Vaak blijft 10 tot 20% van de bloeiende delen staan. Naast deze soorten bermen zijn er ook natuurvriendelijke oevers. Sommige bermen worden – ook in  de winter – lang gehouden zodat hier ook in de winter insecten en andere dieren kunnen leven.

Welke planten, kruiden, grassen en bloemen groeien er in bermen?

In veel gemeentes wordt er in de bermen een speciaal zadenmengsel gezaaid. Dit mengsel is grond verstevigend en past bij het gebied waar het wordt gezaaid. Het is de bedoeling dat er op de planten, kruiden, grassen en bloemen veel insecten af komen. Planten die je in bermen kunt vinden zijn bijvoorbeeld jakobskruiskruid, koolzaad, akkerdistels, wilde klaver, knoopkruid, ratelaars, distelhaarden, klaprozen én meer. Wanneer de berm dichtbegroeid raakt verdwijnen akkerdistels en koolzaad vaak weer. Zelf een natuurvriendelijke tuin creëren? Kijk dan eens naar Actie Steenbreek op Google en schaf een boek aan zoals ‘De natuurvriendelijke tuin’.

bloeiende bermen
Klaprozen kun je vaak vinden in bloeiende bermen

Insecten die je in de berm kan vinden

De bloeiende bermen zijn vooral bedoeld om insecten aan te trekken. In de bermen vind je tegenwoordig veel verschillende soorten insecten. Heb jij één van de onderstaande insecten al gespot in de bermen?

  • Vlinders
  • Bijen
  • Mieren
  • Vliegen
  • Wespen
  • Spinnen
  • Kevers
  • Torren
  • Sprinkhanen
  • Lieveheersbeestjes
bloeiende bermen
Bijen in de bloeiende bermen

Veelgestelde vragen over bloeiende bermen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over bloeiende bermen. Heb jij zelf nog vragen over bloeiende bermen? Laat dan gerust een reactie achter!

Welke soorten bermen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten bermen. Namelijk grasbermen en bloembermen. De grasbermen worden vaak iets korter gehouden en in de bloembermen zie je de meest prachtige bloemen verschijnen. Sommige bermen worden ook wel bijenidylles genoemd.

Hoe wordt er bepaald hoe vaak er gemaaid moet worden?

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vaak bermen gemaaid moeten worden. Namelijk de soort berm, het gebruik, de weersomstandigheden én de verkeersveiligheid.

Wat zijn de voordelen van het minder vaak maaien van bermen?

Eén van de grootste voordelen – naast dat de bermen er prachtig uit zien – is dat een begroeide berm met de juiste planten en bloemen veel insecten aantrekt. Vlinders maar ook andere insecten zoals bijen vinden deze begroeide plekken fantastisch!

Hoe worden flora en fauna beschermd tijdens het maaien?

Voordat de bermen worden gemaaid wordt er een inventarisatie gedaan van eventuele broedende vogels in de bermen en beschermde planten en dieren. Tijdens het maaien kan op deze manier schade en verstoring worden voorkomen. Zo wordt er bijvoorbeeld om nesten heen gemaaid.


Categorie: Planten, Dieren

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...