De LF Kustroute in 11 dagdelen fietsen (610 kilometer)

LF kustroute kaart

De LF kustroute, waar LF staat voor Langeafstand Fietsroute, is een van de LF-icoonroutes van Nederlandfietsland. De route is 610 kilometer lang en loopt van Cadzand-Bad tot Bad-Nieuweschans, maar je kan de route natuurlijk fietsen zoals je zelf wilt. Alle LF-icoonroutes bekijk je hier en de LF-kustroute bekijk je hier. Op de laatstgenoemde link kun je ook alle GPX-routebestanden downloaden en/of een routeboekje bestellen. De route zelf neemt je mee langs alle kust-hoogtepunten van Nederland. In deze blog bekijken we de route in 11 delen. Ga jij deze route fietsen of heb je de LF-kustroute gefietst? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

De LF kustroute in 11 dagdelen

Natuurlijk kan je gewoon je eigen tempo bepalen. Zo zijn er mensen die een heel rondje Nederland binnen een paar dagen fietsen, maar ook mensen die er liever wat langer de tijd voor nemen. Langs de route vind je talloze mogelijkheden om te overnachten en de nodige horeca-stops.

Dagdeel 1: Cadzand-Bad-Vlissingen (24.6km)

Cadzand-Bad
Cadzand-Bad

De eerste dag is rustig. Je moet natuurlijk eerst even naar het startpunt navigeren. De route begint net voor Cadzand-Bad, pal voor de Belgische grens. Bij Breskens pak je de eerste veerboot van de reis. De grootste bezienswaardigheid is Het Zwin, een prachtig broedland voor vogels.

Dagdeel 2: Vlissingen – Burgh Haamstede (55,8 km)

Burgh Haamstede vuurtoren LF-kustroute
Vuurtoren Burgh Haamstede

Op de tweede dag fiets je al iets langer. Je komt langs Domburg en fietst over de Oosterscheldekeerkring. Onderweg kom je meerdere mooie bezienswaardigheden tegen, zoals de Vuurtoren (afbeelding) en de stranden van Zoutelande.

Dagdeel 3:  Burgh Haamstede -Oostvoorne (ook 55.8km)

De derde dag fiets je een ongeveer gelijke afstand als de tweede dag. Deze dag brengt je door de Westerschouwen. Dit is het grootste bos van de provincie Zeeland. Daarna fiets je langs de kust via Goeree-Overflakkee naar de drukbevolkte provincie Zuid-Holland. De eerste provincie van de route zit er op.

Leuk om te weten: Er staan op heel de route ook LF Kustroute bordjes om je de goede richting op de wijzen. Aan de onderkant van het bordje staat de richting van je route: Cadzand-Bad – Bad Nieuweschans, dan wel Bad Nieuweschans – Cadzand-Bad. Toch is het altijd raadzaam om zelf navigatie of een kaart mee te nemen.

Dagdeel 4: Oostvoorne – Noordwijk (78 km)

De derde dag fiets je de langste dag tot nu toe. Het landschap onderweg is enorm afwisselend. Het ene moment rijd je langs verlaten stukken strand en later in de route langs de honderden toeristen in Noordwijk. Ook doe je de grootste havens van Nederland aan. Bezienswaardigheden zijn de Voornse Duinen, Zandmotor en Scheveningen.

Dagdeel 5: Noordwijk – Egmond (61.5)

Noordwijk fietsroute
Noordwijk

Vandaag fiets je van de Amsterdamse Waterleidingduiinen naar Zantvoord en IJmuiden. Je passeert prachtige landschappen en kan in het voorjaar zelfs de mooiste bloemenvelden langs de route aanschouwen. Je komt vervolgens in het Noordhollands Duinreservaat. Om hier te mogen recreëren moet je in het bezit zijn van een Duinkaart. Deze kost rond de 13 euro en is zonder winstoogmerk. Al het geld gaat naar onderhoud van het prachtige en afwisselende natuurgebied.

Dagdeel 6: Egmond – Den Helder (54km)

Je verlaat het drukste gedeelte van de route (qua mensen en toeristen) en je fietst richting het noorden van de provincie Noord-Holland. Je komt langs diverse natuurgebieden, waar je zelfs Schotse Hooglanders kan spotten. De plaatsen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee zijn natuurlijk ook een bezoekje waard!

Dagdeel 7: Den Helder – Harlingen (73.9km)

Vandaag fiets je de afsluitdijk over om tegen het einde van de dag in de provincie Friesland. Let wel op dat er tot ergens 2022 onderhoud wordt gepleegd aan de dijk. Er gaan bussen, waar je ook met de fiets in mee kan, op dit gedeelte van de route. Twee alternatieven zijn via de N307 (fietspad) van Enkhuizen naar Lelystad. Vanaf daar fiets je weer richting het noorden om de LF-kustroute te hervatten. Een ander populair alternatief is om de over de waddeneilanden te gaan eilandhoppen. let wel goed op dat je de accommodaties vooraf reserveert. In sommige periodes kun je anders geen plek vinden. Ook de overtochten met de boot van tevoren reserveren kan zeker geen kwaad.  

Tip: voor onderhoud, ook na 2022, hou je de website Deafsluitdijk.nl goed in de gaten. Dat kan via deze link.

Dagdeel 8: Harlingen – Holwerd (70,3km)

Harlingen
Harlingen

Uiteindelijk kom je op de een of andere manier (zie dagdeel 7) uit in Frieland. Je kan er zelfs voor kiezen om van de route af te wijken en een veerboot te pakken naar Vlieland of Terschelling. De route zelf neemt je langs Terp Hogebeintum naar het eindpunt Holwerd.

Dagdeel 9: Holwerd – Ulrum (55.5km)

Vanaf Holwerd vertrek je richting het oosten om de LF kustroute te vervolgen. Wil je een uitstapje maken naar Ameland, om bijvoorbeeld roofvolgels op Ameland te spotten? Dan pak je de boot ten noorden van Holwerd. Langs de LF-route kom je enorm veel mooie natuur tegen. Stap zeker regelmatig af en geniet van de vele prachtige vogelsoorten langs de route. De dag eindig je in Groningen; de laatste provincie van de LF-kustroute.

Ook leuk: Er is ook een officiële LF-routes app. In deze app staat naast de route ook de Fietsers Welkom! horeca en fietsvriendelijke overnachtingen langs de route. De app is gratis.

Dagdeel 10: Ulrum – Delfzijl (66.2km)

Vandaag heb je grootste kans om zeehonden te spotten langs de route. Waar de zeehonden populatie tientallen jaren geleden sterk afgenomen was in dit gebied, is dat tegenwoordig gelukkig anders. Je eindigt de dag in Delfzijl. Hier overnacht je voor het laatst op de LF-kustroute.

Delfzijl fietsroute LF
Delfzijl

Dagdeel 11: Delfzijl – Bad Nieuweschans (39,5km of toch nog 6000 meer?)

De laatste etappe is een korte. Je fiets in bijna 40 kilometer het laatste deel van de route. Als je eenmaal in Bad Nieuweschans bent aangekomen kun je er ook voor kiezen om de 6000 kilometer lange Nort Sea Cycle (Eurovelo 12) route te fietsen door Duitsland, Denemarken, Zweden, Schotland, Engeland, Frankrijk en België, om daarna weer uit te komen bij het eerste punt van de LF-route.

Bronnen en naslagwerk:

  • https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes
  • https://www.lfkustroute.nl/
  • GPX bestanden van LFkustroute
  • https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=nl&hl=nl&mid=1aVLY3U9v8L392TvKMzSyTIRCGWIUfSGh&ll=52.42706924103041%2C5.163419286161961&z=9
  • https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes/wat-is-een-lf-route
Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie