Vier roofvogels die je op Ameland kan spotten

Roofvogel Ameland

Elk jaar maken veel vogelsoorten een stop in de prachtige natuurgebieden van de Wadden. Veel vogels verblijven hier kort, omdat ze op doortrek zijn. Anderen soorten nemen wat meer de tijd om voedsel te zoeken en te vinden. Je kan hierbij denken aan de eidereend, wulp, grutto en de wereldberoemde lepelaar. Wat veel mensen niet weten is dat er ook veel roofvogels op de Waddeneilanden te spotten zijn. In dit artikel lees je over de vier roofvogels die je kan spotten op Ameland.

Bruine kiekendief

Bruine kiekendief

Er komen in Nederland meerdere soorten kiekendieven voor. De Bruine variant komt het vaakst voor. Deze vogel wordt getypeerd als echte moerasvogel en heeft de voorkoor voor riet. Je herkent de volwassen mannen aan de zwarte vleugelpunten. De vrouwtjes zijn groter en herken je aan de roomwitte kruin. Op de website van de Vogelbescherming kun je ook het geluid wat de bruine kiekendief maakt beluisteren. Deze soort komt ook voor op Ameland en kan relatief eenvoudig worden gespot.

Boomvalk

Boomvalk

Ok. In de titel van het bericht staat dat je de vogels op Ameland kan spotten. De Boomvalk heb ik er toch ingezet, ook al is deze al jaren niet meer waargenomen op Ameland. Het lijkt er namelijk op dat sinds 2014 de boomvalk het eiland heeft vermeden. Toch is er nog hoop onder de vogelspotters en de diverse waddenverenigingen. De nesten zijn namelijk lastig te spotten en zitten soms op gekke plekken. Het late broedseizoen helpt ook niet mee. Hopelijk wordt deze volgelsoort snel weer gevonden op het eiland. Heb jij de boomvalk gespot? Laat het dan zeker weten aan een van de verenigingen, die je onder het artikel bij bronvermeldingen kan vinden.  

Wist je dat: Op Ameland komt -als een van de weinige plekken op de eilanden – de veldmuis voor. Dit trekt natuurlijk veel roofvogels aan.

Buizerd

Buizerd

Volgens tellingen komt de buizerd enorm veel voor op Ameland. Dit werkt ook weer in het nadeel van de hierboven genoemde boomvalk. De buizerd jaagt op bijna alles wat hij maar kan vinden. Hij broedt in de bossen, maar ook in de duinen. Deze slimme vogel weet namelijk overal wel voedsel vandaan te plukken.

Havik

Havik

Deze middelgrote roofvogel maakt nesten van takken. Deze maakt de havik het liefste zo hoog mogelijk in de boom. Het gebied waar hij voedsel zoekt kan honderden vierkante kilometer groot zijn. Waar het vroeger een redelijke zeldzaamheid was om deze vogel op Ameland te spotten, is dat tegenwoordig een stuk eenvoudiger in het seizoen. Deze krachtige roofvogel komt zelfs tot in de Nederlandse steden!

Bronnen:

  • https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/op-naar-de-wadden
  • https://www.waddenvereniging.nl/wadweten/10476-roofvogels-op-ameland.html
  • https://www.regionoordkop.nl/14/07/2020/op-zoek-naar-roofvogels-langs-het-wad/
  • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bruine-kiekendief
  • https://waddenvereniging.nl/wv/images/PDF/Roofvogelinventarisatie%20Ameland%201987-2017.pdf
Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie