Declinatiecorrectie: alles wat je moet weten

declinatie

Declinatie is de term die wordt gebruikt voor de afwijking tussen het magnetische noorden en het geografische noorden. Het geografische noorden is het meest noordelijke punt van de aarde. Dit is dus een vast punt. De afwijking van het geografische noorden en het magnetische noorden kan verschillen per plek en verschillen in tijd en jaar. Wanneer de magnetische declinatie erg groot is, kan je een declinatiecorrectie uitvoeren op je kompas.

Wat is een declinatiecorrectie?

Het kompas wijst naar het magnetische noorden. Wanneer het verschil tussen het magnetische noorden en het geografische noorden in een bepaald gebied en op een bepaalde tijd erg groot is, kan je een declinatiecorrectie uitvoeren op je kompas. Eventueel kan je een kompas aanschaffen met een aanpasbare declinatie. Het is aan te raden om dit alleen te doen als je regelmatig in streken wandelt waar er sprake is van een grote afwijking.

Goed om te weten: Er kan sprake zijn negatieve declinatie (‘-‘) of een positieve. De negatieve is westelijk (denk aan de letter E) en de positieve is oostelijk (denk aan de letter O). Staat er bijvoorbeeld -22°? Dan wordt je zoveel te ver richting het westen gestuurd in plaats van naar het geografische noorden.

Declinatiewaarde vinden en berekenen

Op kaarten vind je vaak declinatie informatie. Hier wordt ook de declinatiewaarde weergegeven. Bij deze informatie vind je ook een jaartal. Ieder jaar verandert de locatie van het magnetische noorden, daarom is het belangrijk om eerst te berekenen wat de declinatie is op het moment dat je gaat navigeren. Je hoeft niet persé een berekening uit te voeren. De meest recente en nauwkeurige declinatiewaarde vind je namelijk online, bijvoorbeeld op de website www.magnetic-declination.com.

Declinatiecorrectie uitvoeren op je kompas

Je kan er met behulp van drie verschillende methodes voor zorgen dat je een declinatiecorrectie uitvoert. Eén van deze methodes werkt op alle verschillende soorten kompassen. Dan heb je ook een methode voor een kompas met een aanpasbare declinatiecorrectie-schaal en een methode voor een kompas met een vaste declinatiecorrectie-schaal.


Categorie: Kennisbank

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...