Geocaching voor beginners: Geocache vinden met de app

Geoaching voor beginners

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wij hebben afgelopen week voor de eerste keer aan geocaching gedaan. In samenwerking met Garmin mochten wij namelijk de Garmin Fenix 7 Sapphire Solar testen. Aangezien wij erg nieuwsgierig waren naar de navigatiefuncties van dit outdoor horloge zijn we deze functies uit gaan proberen tijdens het geocachen. De eerste keer was zo’n succes dat wij dit zeker vaker gaan doen! Wil jij ook een keer gaan geocachen? Dan vind je in deze blog een geocaching voor beginners stappenplan.

Wat is geocaching?

Geocaching is het navigeren naar een geocache bij jou in de buurt. Deze geocache ligt op een bepaald punt met zijn eigen coördinaten. Wanneer je op het juiste punt bent gearriveerd ga je op zoek naar de geocache.

Wat is een geocache?

Nu rijst natuurlijk de vraag: “Maar waar zoek je nou naar, wat is een geocache?”. Een geocache is een kistje of iets anders met daarin een logboek. Wanneer je het kistje hebt gevonden schrijf je jouw naam in het logboek.

Soms vind je in het kistje wat kleine spulletjes zoals een sleutelhanger. Je mag iets meenemen uit het kistje. Het is dan wel de bedoeling dat je ook weer wat terug legt.

Geocaching voor beginners: Geocache vinden, een stappenplan

Hieronder vind je een uitgebreid geocaching voor beginners stappenplan. Wanneer je dit stappenplan volgt dan vind je makkelijk en snel een geocache bij jou in de buurt.

Stap 1: Download de app

Je start met het downloaden van de geocaching app. Deze app is gratis. Met het gratis abonnement kan je basisgeocaches zoeken en berichten versturen.
Je kan er echter ook voor kiezen om een (betaald) premium abonnement te nemen. Je krijgt dan toegang tot meer geocachesoorten naast de basisgeocaches. Bijvoorbeeld lastigere geocaches. Verder kan je uitgebreid zoeken, offline kaarten gebruiken, lijsten maken met geocaches en verschillende kaarttypen gebruiken.

Stap 2: Soorten geocaches tijdens geoaching voor beginners

Op de kaart vind je meerdere geocaches bij jou in de buurt. De blauwe punt met het pijltje geeft het punt aan waar jij je op dat moment bevindt. Je kan ook zoeken op Geocaches bij jou in de buurt of in de omgeving waar je wilt gaan geocachen.

Geoaching voor beginners
Screenshot van de Geocaching app

Op de kaart zie je de verschillende geocaches. Je ziet al meteen dat de geocaches ieder zo hun eigen kleur en pictogram hebben. Wil jij het geocachen uitproberen en maak je gebruik van de gratis functies in de app? Dan is het goed om te weten dat de groene geocaches de gratis basisgeocaches zijn (behalve bij een moeilijkheid boven de 2,0). Dit zijn dat ook de beste geocaches voor geocaching voor beginners. Hieronder vind je meer over de verschillende geocaches die je kunt zoeken met behulp van de bovenstaande geocaching app. Wij hebben de drie meest voorkomende geocaches op een rij gezet. Bekijk ook de blog met alles soorten geocaches.

Basisgeocaches

Gratis te vinden via de geocaching app, behalve bij een moeilijkheid boven de 2,0.

Multi-caches

Bezoek 2 of meer locaties (waypoints) voordat je de container met het logboek vindt.

Mysterie cache

Raadsel of puzzel oplossen waarna je de coördinaten weet waar de container met het logboek ligt.

Stap 3: Geocache details bekijken

Wanneer je klikt op de verschillende geocaches in de buurt krijg je veel meer informatie te zien over de geocache. Zo zie je bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad van de geocache en de afstand naar de geocache. Bekijk je de details, dan krijg je nog meer gegevens te zien. Zo zie je bijvoorbeeld wat de geocachesoort is, hoe makkelijk/snel de geocache te vinden is, hoe lastig het terrein is én wat het formaat is van de geocache.

Geoaching voor beginners
Screenshot van de Geocaching app

Wat wij zelf heel gaaf vinden is dat je bij veel geocaches een uitgebreide omschrijving vindt. Hierdoor leer je meer over de omgeving. Bij de geocache waar wij naar op zoek gaan staat het volgende:

Deze cache is onderdeel van de serie 75 jaar Vrijheid, Mobilisatie, Oorlog, Verzet en Bevrijding op de Utrechtse Heuvelrug, waarbij belangrijke locaties uit de geschiedenis van Utrechtse Heuvelrug en omgeving in de WOII aan bod komen.

Bij de omschrijving van de geocache lees je meer informatie over het ontstaan van de Marinierskazerne Doorn.

Stap 4: Geocache locatie openen in de app of GPS

Wanneer je de geocache hebt uitgezocht die je wilt gaan zoeken kan je niet meteen de deur uitstappen. Gebruik je de app en jouw smartphone om de geocache te vinden? Zorg er dan voor dat je smartphone helemaal is opgeladen. Wil je een GPS handheld gebruiken om te navigeren? Dan kan je via desktop de GPX downloaden óf de locatie van de geocache verzenden naar je Garmin.

Geoaching voor beginners
Screenshot van geocaching.com

Niet vergeten: Er is één ding dat je nooit moet vergeten tijdens geocaching. Dit is een goed werkende pen. Met deze pen kan je jouw naam schrijven in het logboek. Vergeet ook niet je smartphone en/of GPS navigatiesysteem op te laden.

Locatie van de geocache verzenden naar je Garmin

Om de locatie van de geocache te kunnen verzenden naar je Garmin moet je eerst de Garmin Express app downloaden op je desktop. Je gaat naar de Garmin Express website en kiest voor Windows of Mac. Let op: Je moet iets naar beneden scrollen om het onderstaande blok te zien. Wanneer de download voltooid is open je het gedownloade bestand en volg je de aanwijzingen.

Screenshot van https://www.garmin.com/en-US/software/express/windows/

Als je de Garmin Express app hebt gedownload en de stappen hebt gevolgd kan je kiezen voor “verzenden naar Garmin”. Je krijgt dan de onderstaande melding te zien.

Geoaching voor beginners
Screenshot Garmin Express app

GPX bestand openen op de Garmin Fenix 7

Heb je ervoor gekozen om de GPX te downloaden? Dan kan je het GPX bestand op je desktop makkelijk verslepen naar de map met bestanden op de Garmin Fenix 7.

Handmatig coördinaten invoeren op de Garmin Fenix 7

Het is ook mogelijk om handmatig de coördinaten in te voeren op de Garmin Fenix 7. Je kiest dan de activiteit en gaat naar navigatie. Daar kies je voor coördinaten. Je kan dan met behulp van de knoppen makkelijk de coördinaten invullen. De juiste coördinaten vind je in de geocaching app.

Geoaching voor beginners

Stap 5: Navigeren naar de juiste plek

Wanneer je een geocache hebt uitgezocht die je wilt vinden begin je met het navigeren naar de juiste plek. Wij hebben voor het navigeren gebruik gemaakt van een outdoor horloge, namelijk de Garmin Fenix 7. Wij hebben de coördinaten ingevoerd op de Garmin Fenix 7. Het navigeren naar het juiste punt ging echt perfect. Op het horloge geeft een klein pijltje aan of je nog de juiste richting op loopt. Ook wanneer je stilstaat en je omdraait beweegt de pijl mee. Voordat je een afslag moet nemen trilt het horloge. Hierdoor mis je nooit een afslag! Wij hadden de plek in één keer gevonden.

Geocaching voor beginners

Tip: Je navigeert via de kortste route naar de juiste plek. Eventueel kan je thuis alvast kijken hoe je via een mooiere (en groenere) route op hetzelfde punt uit kan komen.

Het navigeren via de app gaat een stuk lastiger. Wij gaan dit nog een keer rustig uitproberen. Voor nu geven wij zeker de voorkeur aan het navigeren met behulp van een GPS handheld, een navigatiehorloge of een ander goed werkend navigatiesysteem. Binnenkort gaan we ook verschillende navigatieapps voor op je smartphone uitproberen.

Stap 6: Op het eindpunt zoeken naar de geocache

Wanneer je op het eindpunt bent aangekomen kan je beginnen met het zoeken naar de geocache. Het kan op sommige plekken best lastig zijn om de geocache te vinden. Zeker bij geocaching voor beginners. Richt je aandacht niet alleen op de grond, maar bekijk ook de hogere plekken. Soms geeft een GPS systeem een iets andere plek aan bij de coördinatiepunten, kijk daarom rond in een cirkel om het eindpunt. Eén van de tips die ons heeft geholpen bij het vinden van de geocache is dat je goed moet kijken naar sporen waar mensen hebben gelopen. Zo zagen wij een een soort olifantenpaadje dat nergens naartoe liep. Toen we dat paadje op gingen vonden we de geocache al snel.

geocaching voor beginners

Stap 7: Je naam noteren in het logboek, loggen én eventueel iets meenemen en vervangen

Heb je de geocache gevonden tijdens het geocaching voor beginners? Vul dan je naam in in het logboek als bewijs dat je de geocache echt hebt gevonden. Na het invullen van je naam kan je ook loggen in de geocaching app. Wanneer je in de geocache ook iets vindt wat je mee kan nemen is het belangrijk om er ook iets voor in de plaats terug te kunnen leggen. De geocache krijgt na het loggen een lachende smiley zodat je op de kaart in één oogopslag kan zien welke geocaches je hebt gevonden.

Screenshot van geocaching.com

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

1 gedachte over “Geocaching voor beginners: Geocache vinden met de app”

  1. Het zou ook leuk zijn om erbij te vermelden dat men NIET alles mee mag nemen om te houden, zoals bvb TB’s welke een doel hebben en NOOIT hun bezit mogen en kunnen worden.
    Om wille van de denkwijze, we mogen alles ruilen en houden, verdwijnen er meer en meer TB’s, wat je zelfs als diefstal zou kunnen beschouwen, eigenaars ervan (zoals ik bvb) worden hier niet zo gelukkig van.
    Verder een leuk overzicht van de hobby.

    Mvg
    Xedion

Reacties zijn gesloten.

Share to...