Gravelpaden in Nederland

Gravelpaden nederland

Wanneer je in Nederland een bikepacking trip organiseert kan je natuurlijk makkelijk (ongepland of gepland) een weekendje op pad zonder reistijd te verliezen. Wil je door rustige gebieden rijden en de mooiste plekken in Nederland zien? Dan kom je natuurlijk al gauw bij de gravelpaden in Nederland uit. Maar hoe vind je de mooiste gravelroutes in Nederland wanneer je niet bekend bent met de omgeving? Dat lees je in deze blog!

Over de populariteit van fietsen over gravelpaden

De laatste jaren is het fietsen over gravelpaden steeds populairder geworden in binnen- en buitenland. Voor veel mensen heeft het fietsen over gravelpaden verschillende voordelen ten opzichte van mountainbiken. Het is makkelijker om van A naar B te fietsen via gravelpaden maar in tegenstelling tot wanneer je fietst over gewone wegen en fietspaden fiets je wel meer dwars door de natuur! Ook zijn de paden vaak rustiger. Ook wanneer je mountainbikepaden vaak te technisch vindt is het fietsen over gravelpaden misschien meer wat voor jou!

Gravelpaden in Nederland

Er zijn verschillende gravelroutes te vinden in Nederland. Omdat er geen uitgezette routes zijn is het wel slim om de route van tevoren goed voor te bereiden. Op de website gravelrides.cc vind je maar liefst 32 routes die je gratis kunt downloaden. Je vind hier onder andere routes in Noord-Brabant, bij de Utrechtse Heuvelrug, in de Achterhoek, in Friesland, Drenthe, Groningen en in het Noordhollands Duinreservaat. Ook vind je gravelbike routes op de website gravelmap.com. Bij deze laatste website moet je er wel rekening mee houden dat niet op alle paadjes gefietst mag worden. Sommige paden zijn door Staatsbosbeheer namelijk aangemerkt als wandelpaden of zijn onderdeel van een particulier landgoed. Daar is het dus verboden om over te fietsen. Sommige paden zijn ook anders dan aangegeven, zo liggen er bijvoorbeeld boomwortels, zand of diepe kuilen.

Fietscomputers geschikt voor gravelbikes

Om de routes tijdens het fietsen goed te kunnen volgen kan je gebruik maken van een fietscomputer. Uiteraard is het belangrijk dat je op deze fietscomputer ook de offroad-stukken kan zien. Je kan dan een fietscomputer kopen waar je een GPX bestand op kan downloaden.  

Uitgelichte afbeelding: Photo by Amelie & Niklas Ohlrogge on Unsplash

Banner onder

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie