Bikepacking onderweg: Routekaarten, GPS en gadgets

Bikepacking kaarten

Eenmaal onderweg zul je vaak de route moeten zoeken. Vaak heb je van tevoren wel een leuke route gepland om te bikepacken. Bij de ene route heb je wellicht de luxe dat je onderweg ergens je GPS-gadgets kan opladen, maar op de wat meer avontuurlijke bikepack-routes moet je het toch zonder stroom doen. Je kan dan kiezen uit meerdere opties: Een ouderwetse papieren kaart, telefoon met GPS-functie en een powerbank, GPS navigatie apparaat met fietsroutekaarten of vertrekken zonder enige vorm van navigatie. Het laatste raden we alleen aan als je in een vertrouwde omgeving gaat én als je een telefoon wel meeneemt in noodgevallen. In deze blog bekijken we de GPS-opties voor Bikepackers in het kort.

Papieren routekaart

Wij hoorden laatst de uitspraak: “Navigeren met een papieren kaart, wie doet dat nog?”. Oké, het is wellicht een beetje ouderwets¸ maar wel een hele fijne optie voor fietsers en bikepackers. Fietskaarten kun je op veel plekken online kopen, maar zijn ook nog steeds beschikbaar in lokale toeristenwinkels. Op dit soort kaarten kun je ook de route van tevoren plannen. Toch is het niet altijd eenvoudig om te navigeren als je onderweg een uitdagende route fietst. Let er ook altijd goed op dat je een manier verzint waarmee je de papieren routekaarten en fietskaarten gewoon kan gebruiken als het regent.

GPS van een smartphone

Voor vrijwel alle bikepackingavonturen is een GPS wel een verplicht onderdeel van de paklijst. Een GPS zit ook verwerkt in de smartphone. Een nadeel van GPS gebruiken met een smartphone is dat het niet erg goed is voor de batterijduur van je telefoon. Je kan vaak niet meerdere dagen fietsen met navigatie aan via de telefoon zonder deze tussentijds op te laden, bijvoorbeeld in een café of met een powerbank. Je hebt wel een hoop (gratis) apps waarmee je goed kan navigeren onderweg als bikepacker.

Los GPS apparaat kopen om mee te bikepacken

Je kan ook speciale fietsnavigatie-apparaten kopen waarmee je de route kan volgen. Dit is eigenlijk de beste optie van de drie. Dit zijn losse apparaten waarop je de route kan zien. Ze hebben (vaak) een enorm lange batterijduur, waardoor je net wat langer met navigatie kan fietsen. Garmin, Bryton en Wahoo zijn bekende merken op dit gebied.

Banner onder

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie